Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 Napovednik dogodkov
Oddelek za prevajalstvo FF znova pridobil članstvo v mreži EMT

Oddelku za prevajalstvo FF je ponovno uspelo pridobiti članstvo v mreži EMT, in sicer do leta 2024. Mreža EMT (European Master's in Translation) v evropskem prostoru združuje magistrske programe iz prevajanja, ki dosegajo mednarodne kriterije kakovosti izobraževanja prevajalcev. Preverjanje kakovosti s strani zunanjih ocenjevalcev, tj. univerzitetnih učiteljev, ki jih je k sodelovanju povabila Evropska komisija, je bilo natančno: mnogim precej starejšim inštitucijam, ki se posvečajo izobraževanju prevajalcev in tolmačev v naši regiji, namreč ni uspelo pridobiti ali obnoviti certifikata.
Čestitamo!

Več 
Informativni dan skupnega interdisciplinarnega študijskega programa druge stopnje Kognitivna znanost

Vabljeni na skupni informativni dan magistrskega programa Kognitivna znanost. Glavni del predstavitve bo namenjen skupnemu interdisciplinarnemu programu druge stopnje Kognitivna znanost, ki se izvaja v okviru MF, FF, FRI in PEF in je del mednarodnega programa MEi:CogSci, ki poteka na štirih evropskih univerzah. Informativni dan bo v torek, 11. junija 2019, ob 15.00 uri (velika predavalnica, Vegova 4, v prostorih PEF UL, vhod z dvorišča za stavbo).

Več

 
Predstavitev knjige Beatin dnevnik: Roman (Prvi slovenski družinski roman v obliki dnevnika)

ZZ FF in NUK vabita na novinarsko konferenco, na kateri bodo predstavili knjigo Beatin dnevnik: Roman (Prvi slovenski družinski roman v obliki dnevnika). Gre za prvo faksimilirano izdajo dnevniškega romana Beatin dnevnik (1887) Lujize Pesjakove (1828–1898), ene prvih slovenskih pesnic, pisateljic, prevajalk in dramatičark. Izdaja je pospremljena z izčrpno literarnozgodovinsko študijo in znanstvenokritičnimi opombami izr. prof. dr. Urške Perenič, ki bo knjigo tudi predstavila. Predstavitev bo v sredo, 12. junija 2019 ob 12.00 uri (čitalnica Rokopisne zbirke NUK, Turjaška 1, II. nadstropje).

Več

 
Razstavljanje na Slovenskem. Simpozij ob 110-letnici Jakopičevega paviljona

Oddelek za umetnostno zgodovino FF vabi k prijavi na simpozij Razstavljanje na Slovenskem. Simpozij ob 110-letnici ustanovitve Jakopičevega paviljona. Simpozij bo potekal 5. in 6. decembra 2019 (dvorana Mestnega muzeja, Gosposka 15, Ljubljana). Prijave zbirajo še do 12. junija 2019.

Več

 
Svetovni dan art nouveauja - nove umetnosti v Ljubljani od 6. do 16. junija 2019

Oddelek za umetnostno zgodovino FF vabi na praznovanje Svetovnega dneva art nouveauja - nove umetnosti v Ljubljani od 6. do 16. junija 2019.

Več

 
Gigafida 2.0: korpus pisne standardne slovenščine

Center za jezikovne vire in tehnologije pri Univerzi v Ljubljani (CJVT) vabi na predstavitev Gigafida 2.0: korpus pisne standardne slovenščine, ki bo v četrtek, 13. junija 2019, ob 14.00 uri (pred. 18 na FF). Gigafida 2.0 je referenčni korpus slovenskega jezika, ki vsebuje okoli 1,1 milijard besed. V najnovejši različici je CJVT dodal nova besedila iz zadnjih let, izboljšal strojno jezikoslovno označevanje in prenovil uporabniški vmesnik. Na dogodku bodo predstavljene vse novosti vira, ki je podatkovna osnova tudi za razvoj postopkov in tehnologij za sodobno slovenščino. Na predstavitvi boste izvedeli, kaj sploh je korpus sodobne pisne standardne slovenščine, za kaj se uporablja, katera besedila so bila dodana in katera odstranjena ter kje na spletu lahko najnovejšo različico najdete.
Lepo vabljeni!

 
Novosti Znanstvene založbe FF

Jana Kalin, Renata Čepić (ur.): Poklicni razvoj učiteljev. Ugled in transverzalne kompetence
Učitelji so pogosto v precepu med visokimi pričakovanji družbe (verjetno pa tudi njih samih) in nizkim poklicnim spoštovanjem. Različna mednarodna poročila in študije opozarjajo, da vloga učitelja postaja vse bolj zahtevna in zapletena, medtem ko njihov status v družbi v primerjavi z drugimi poklici stagnira ali pa se slabša. Knjiga je izšla v sozaložništvu ZZ FF in Pedagoške fakultete Univerze na Reki.
Knjigo lahko kupite in prelistate tukaj, do nje pa lahko tudi prosto dostopate na portalu E-knjige.

Druge tedenske novosti Knjigarne FF si lahko ogledate tu.

 
9. Vitrina meseca

V knjižnici Oddelka za arheologijo FF je od 6. junija 2019 na ogled že deveta Vitrina meseca z naslovom Postopanje po gradovih. Tokratna vitrina je posvečena srednjeveškim grajskim stavbam in življenju na njih, rdečo nit pa predstavlja grad Stari Jeterbenk, kjer so potekale arheološke raziskave oddelka. Avtorji Vitrine meseca in razstavnega kataloga so tudi tokrat študentje Oddelka za arheologijo FF.
 
Podelili smo certifikate udeležencem prvega Strokovnega izpopolnjevanja tolmačev za sodišča in urade

V petek, 31. maja 2019, je dekan FF, prof. dr. Roman Kuhar, slovesno podelil certifikate udeležencem prvega Strokovnega izpopolnjevanja tolmačev za sodišča in urade. Program je pod okriljem CPI potekal od oktobra 2018 do marca 2019. V prvi generaciji je bilo 21 udeležencev s kar 10 različnimi jeziki (arabščina, angleščina, farsi, francoščina, hrvaščina, nemščina, nizozemščina, poljščina, ruščina, ukrajinščina). Program bo ponovno razpisan za jesen 2019.

Več

 
Fotografska razstava – Miran Pflaum: En passant …

V torek, 4. junija 2019, je dekan FF, prof. dr. Roman Kuhar, natanko eno leto po tem, ko je podal pobudo, da bi v 5. nadstropju zaživel razstavni prostor FF, ki bi vsak mesec popestril bele stene z deli drugega umetnika, otvoril fotografsko razstavo avtorja Mirana Pflauma, sicer tudi akademskega kiparja in restavratorja v Narodnem muzeju. Razstava se glede na zasnovo prostora in izbor fotografij imenuje En passant ..., sodelavke in sodelavci ter gosti fakultete pa se lahko mimogrede sprehodijo mimo pisateljskih portretov s festivala Vilenica ter podob iz različnih muzejev po svetu, kjer obiskovalci in sama zgradba muzeja skozi fotografsko lečo prav tako postanejo umetnina.

Več

 
Gostili smo predsednika strokovnega odbora italijanske knjižne nagrade Friuli

Na pobudo doc. dr. Darje Mertelj z Oddelka za romanske jezike in književnosti FF se je ta teden na fakulteti mudil prof. dr. Tommaso Piffer, predsednik strokovnega odbora italijanske knjižne nagrade s področja sodobne zgodovine Friuli, pri izboru katere letos sodeluje tudi osem naših študentk in študentov italijanščine. Z dekanom sta se pogovarjala o nadaljnjem sodelovanju in o možnosti vzpostavitve »sestrske nagrade« Friuli na področju Slovenije.
 
Obisk delegacije Univerze Zhejiang

Na povabilo Oddelka za azijske študije FF je 5. junija 2019 FF obiskala delegacija Univerze Zhejiang iz mesta Hangzhou, kjer so trenutno na izmenjavi štirje študenti naše fakultete. Z dekanom FF so se pogovarjali o možnostih nadaljnjega sodelovanja.
 
Dekanov dan

V petek, 31. maja 2019, je potekal dekanov dan. Avtobus pohodnikov se je odpravil na planinski izlet na Veliko planino. Ena skupina pohodnikov se je na planino povzpela po daljši, druga pa po krajši poti.
 
Posnetek 1. dela konference Univerzitetno založništvo, ki je potekala v okviru sejma Liber.ac 2019.
2. del je na voljo na tej povezavi.
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si