Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 Napovednik dogodkov
Prof. dr. Marta Verginella in avtorice spletnega tečaja slovenščine Slonline prejele zlato plaketo UL 

V Tednu UL, ki letos poteka še do 19. decembra, je UL že podelila nekatera priznanja in nagrade. V torek so tako na slavnostni seji Senata UL zlate plakete UL prejele nagrajenke s FF. Zlato plaketo UL za izjemne zasluge posameznika / posameznice je prejela prof. dr. Marta Verginella. 

 
Zlato plaketo UL, ki jo podeljujejo skupini, pa so prejele avtorice spletnega tečaja slovenščine Slovene Learning Online (Slonline): Tjaša Alič, Branka Gradišar, Tanja Jerman in Jana Kete Matičič.

Iskrene čestitke!

 
Podelili smo Nahtigalove in dekanove nagrade FF

V ponedeljek, 2. decembra 2019, je dekan FF podelil Nahtigalove in dekanove nagrade študentkam in študentom fakultete za njihova izjemna dela. Letos smo podelili devet dekanovih in dve Nahtigalovi nagradi. Seznam nagrajenk in nagrajencev je na voljo tukaj.
Vsem nagrajenkam in nagrajencem ter mentoricam in mentorjem iskrene čestitke!

Foto: Uroš Škrjanc

 
Predavanje Fulbrightovih štipendistov: Ameriški kraji

Oddelek za anglistiko in amerikanistiko FF vabi na predavanje Fulbrightovih štipendistov z naslovom Ameriški kraji. Dogodek bo v ponedeljek, 9. decembra 2019, ob 16.20 uri (pred. 18). V angleškem jeziku bodo predavali Eric Leake, Jake Yuzna in Andrew Franks, in sicer:

- Eric Leake: Implozije in nostalgija v Las Vegasu;
- Jake Yuzna: Izum nakupovalnega centra: Southdale;
- Andrew Franks: Od Memphisa do Knoxvilla.

 
Različni obrazi obdelave jezika

Lingvistični krožek Filozofske fakultete v Ljubljani vabi na 1191. sestanek, ki bo v ponedeljek, 9. decembra 2019, ob 18.00 uri (pred. 325). Na temo Različni obrazi obdelave jezika bo predaval prof. Marko Grobelnik, raziskovalec v Laboratoriju za umetno inteligenco na Institutu Jožef Stefan, Digitalni glasnik Slovenije.

Več

 
Predaval bo prof. dr. Riccardo Lattuada

Mednarodno središče za primerjalne zgodovinske raziskave (ICCHS) v soorganizaciji Slovenskega umetnostnozgodovinskega društva in Italijanskega inštituta za kulturo v Sloveniji vabi na predavanje, ki bo v torek, 10. decembra 2019, ob 18.00 uri v avditoriju Narodne galerije (vhod Prešernova 22). Prof. dr. Riccardo Lattuada (Università degli Studi della Campania ‘Luigi Vanvitelli’) bo imel predavanje z naslovom Ne-romantičen pristop k raziskovanju baročne umetnosti na Zerijev način. Opombe k kompozicijskim metodam Orazia in Artemisie Gentileschi, Luca Giordana in drugih. Predavanje bo v angleščini.
V sredo, 11. decembra 2019, pa bo ob 17.30 uri na Italijanskem inštitutu za kulturo v Sloveniji (Breg 12) potekala predstavitev nove številke revije Valori Tattili. Predstavitev bo v italijanščini.

Več 
Predavanji profesorice Keiko Mitani s Tokijske univerze

Naslednji teden bomo na FF gostili profesorico Keiko Mitani, vodjo Slavistike na Tokijski univerzi. Imela bo naslednji predavanji:

- v torek, 10. decembra 2019, ob 9.40 uri (pred. 06): predavanje o zgodovinskem
srečanju med japonskim politikom Matsukato Masayoshijem in Črnogorcem Valtazarjem Bogišićem v Parizu leta 1878;

- v sredo, 11. decembra 2019, ob 8.50 uri (pred. 5): predavanje o zgodovini slavistike na Japonskem in trenutnem stanju.
Predavanji bosta v angleščini.

Več

 
Predstavitev knjige Mary Beard: Ženske in oblast

Vljudno vabljeni v sredo, 11. decembra 2019, ob 10.00 uri, v Narodno galerijo na predstavitev knjige Mary Beard: Ženske in oblast. Dogodek bo povezovala urednica slovenske izdaje in avtorica spremne besede dr. Marta Verginella, njeni gostje pa bodo dr. Eva Bahovec, Ervin Hladnik Milharčič in dr. Svetlana Slapšak.

Več

 
Didaktika geografije v času in prostoru

Oddelek za geografijo FF vabi v četrtek, 12. decembra 2019, ob 10.30 uri (Didaktična učilnica) na dogodek, posvečen razvoju in današnjemu stanju na področju didaktike geografije. Od 10.30 do 12.30 ure bodo svoja razmišljanja delili dr. Jurij Kunaver, dr. Karmen Kolnik, dr. Eva Konečnik Kotnik in Rožle Bratec Mrvar. Predavanjem in razpravi bo sledilo odprtje razstave na hodniku Oddelka za geografijo, skozi katero bodo obiskovalce popeljali študenti in študentke 2. stopnje pedagoškega študija geografije ter pogled v geografsko virtualno resničnost.

Foto: Mojca Ilc Klun

 
Vabilo na odprtje 10. vitrine meseca

Oddelek za arheologijo FF vabi na odprtje 10. vitrine meseca z naslovom Arheofuzija, ki bo v četrtek, 12. decembra 2019, ob 15.00 uri v knjižnici Oddelka za arheologijo. 10. vitrina meseca je nastala v sklopu projekta Inovativni pristopi k antropološkim analizam materialne dediščine, sodelovali pa so strokovni sodelavci in študentje Oddelka za arheologijo FF in Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo UL.
Filozofija v Rusiji: Tradicija, preteklost, sedanjost

Katedra za socialno filozofijo Oddelka za filozofijo FF vljudno vabi na predavanje, ki ga bo imel Aleksej Kruglov (RGGU v Moskvi, Rusija). Predavanje z naslovom Filozofija v Rusiji Tradicija, preteklost, sedanjost bo v četrtek, 12. decembra 2019, ob 19.00 uri (pred. 325). Aleksej Kruglov, profesor na Ruski državni humanistični univerzi v Moskvi, je eden najvidnejših poznavalcev Kanta in filozofije poznega razsvetljenstva v Rusiji. Izdal je vrsto knjig v ruščini in nemščini, med njimi Transcendentalizem v filozofiji (2000), Tetens, Kant in razprava o metafiziki v Nemčiji v drugi polovici XVIII. stoletja (2008), Kant in kantovska filozofija v ruski literaturi (2012). Predavanje bo v ruščini s slovenskim prevodom.
 
Posvet Poti in stranpoti poučevanja tujih jezikov v Sloveniji

V četrtek, 12. decembra 2019, ob 10.30 (pred. 102) vabljeni na posvet Poti in stranpoti poučevanja tujih jezikov v Sloveniji in okroglo mizo Kje smo in kam želimo na področju tujejezikovnega izobraževanja, ki ju ob 100. obletnici FF pripravljata Oddelek za slavistiko in Oddelek za romanske jezike in književnosti. Program dogodka najdete tukaj.
 
Drugi v folkloristični in etnološki perspektivi

Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF vabi v petek, 13. decembra 2019, na dogodek za naslovom Drugi v folkloristični in etnološki perspektivi. Program dogodka, ki se bo začel ob 9.00 uri (pred. P3, Zavetiška 5) najdete tukaj.
Na Besedni postaji v ponedeljek, 16. decembra 2019, ob 20.00 uri (Modra soba) / prestavljeno z 11. 12. 2019: Od kavarne eksistencialistov do drugega spola

Knjiga Sarah Bakewell, V kavarni eksistencialistov (založba Modrijan) z naslovom vabi v kavarno Flore v Parizu, eno od najznamenitejših središč, v katerih so se zlasti v tridesetih in štiridesetih letih prejšnjega stoletja srečevali avtorji, umetniki vseh vrst, pesniki in pisatelji – skratka, vodilna sodobna francoska inteligenca in prominenca. Dogodek bo potekal v počastitev Simone de Beauvoir kot ene vodilnih filozofinj 20. stoletja in sedemdesetletnice izida Drugega spola. Sodelujejo: prof. dr. Eva D. Bahovec, prof. dr. Boris A. Novak, dr. Anže Okorn, mag. Tatjana Rozman. Pogovor bo moderirala mag. Dali Regent.

Pred pogovorom o knjigi vas vabimo tudi na predavanje prof. dr. Eve D. Bahovec Kateri spol? Butler, Balibar, Beauvoir, ki se bo začelo ob 19.00 uri v pred. 15. 

Napovedujemo: 17. decembra 2019, ob 17.00 uri, Paulo Freire, Pedagogika zatiranih


Dogodek je del kulturnega programa knjigarne, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

 
Procesi in odnosi v Vzhodni Aziji – Simpozij EARL ob stoletnici UL

Oddelek za azijske študije FF, Raziskovalno središče za Vzhodno Azijo (EARL) in organizacijska ekipa, ki jo sestavljajo prof. dr. Andrej Bekeš, prof. dr. Jana Rošker in prof. dr. Zlatko Šabič, vabijo na prireditev, ki bo počastila nastanek in razvoj Raziskovalnega središča za Vzhodno Azijo (EARL) ter njemu posvečen simpozij Procesi in odnosi v Vzhodni Aziji. Dogodek je organiziran ob stoletnici UL in bo potekal 19. decembra 2019 med 9.00 in 20.30 uro v Prešernovi dvorani SAZU, Novi trg 3, Ljubljana. Udeležbo na posameznih delih dogodka je treba potrditi do 11. decembra 2019 na tej povezavi.

Več


 
Novosti Znanstvene založbe FF

Tina Kavčič, Andreja Avsec, Mojca Petrič, Gaja Zager Kocjan: Funkcionalni vidiki osebnosti (Učbeniki FF)

V pričujočem univerzitetnem učbeniku so predstavljeni vidiki osebnosti, ki so tesno povezani z delovanjem posameznika. Tako čustva kot motivacija so pod pomembnim vplivom osebnostnih lastnosti, kar pomeni, da so osebnostne lastnosti nekakšna podlaga za verjetnejše doživljanje in izražanje čustev in motivov. Za napovedovanje vedenja posameznika v konkretni situaciji je tako pomembno poznavanje osebnostnih lastnosti (in sposobnosti), pa tudi trenutnih čustvenih in motivacijskih stanj.
Knjigo lahko kupite in prelistate tukaj.


 
Nataša Golob, Jedert Vodopivec Tomažič (ur.): Works of Art on Parchment and Paper. Interdisciplinary Approaches

Zbornik mednarodnega simpozija Likovna dela na pergamentu in papirju je po naravi interdisciplinaren in zato nagovarja predstavnike vseh strok, ki raziskujejo in skrbijo za dobrobit kulturne dediščine, ki jo predstavljajo dela na pergamentu in papirju. V središču pozornosti so likovna dela v najširšem pomenu, katerih videz je odvisen od staranja/stanja materialov, od izražanja z linijo in/ali barvo, od uporabljenih materialov in tehnik ter od možnosti, znanja in duhovitosti konservatorjev-restavratorjev.
Knjigo lahko kupite in prelistate tukaj. 
Druge tedenske novosti Knjigarne FF si lahko ogledate tu.

 
Znanstvena založba in Knjigarna FF na 35. Slovenskem knjižnem sejmu

Za nami je uspešno izpeljan nastop na 35. Slovenskem knjižnem sejmu, ko se je na skupnem razstavnem prostoru UL predstavila založniška dejavnost 16 članic UL (AGRFT, ALUO, BF, EF, FA, FDV, FGG, FKKT, FSD, FS, FU, FF, PEF, PF, TEOF, VF).
 
Predstavljamo nadaljevanje študentskega projekta ob stoletnici FF: pogovori z dekani in dekanjami FF. Spomine obuja prof. dr. Branka Kalenić Ramšak, ki je bila dekanja FF od 2013 do 2017.
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si