Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 Napovednik dogodkov
"Partikeln überall (Členki povsod)"

Lingvistični krožek Filozofske fakultete v Ljubljani vabi na 1148. sestanek, ki bo v ponedeljek, 9. aprila 2018, ob 18.00 uri (predavalnica 325). Na temo "Partikeln überall (Členki povsod)", ob izidu monografije bodo predavali: prof. dr. Andrej Bekeš (FF UL), prof. dr. Stojan Bračič (FF UL). doc. dr. Teodor Petrič (FF Maribor), izr. prof. dr. Mateja Petrovčič (FF UL), izr. prof. dr. Mojca Smolej (FF UL).
Predstavitev monografije bo v slovenskem jeziku. 
Predaval bo prof. dr. Antonio Miguel Nogués Pedregal

Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF vabi na predavanja, ki jih bo izvedel gostujoči predavatelj prof. dr. Antonio Miguel Nogués Pedregal, Univerza Miguel Hernández, Elche. Prvo predavanje v okviru predmeta Regionalne raziskave in razvoj bo v ponedeljek, 9. aprila 2018, ob 14.40 uri (predavalnica P3, Zavetiška 5). Predavanje bo v angleškem jeziku.
Več o predavatelju

Naložbo sofinancirata Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada in Republika Slovenija.

 
Razumevanje intersekcije islamofobije in radikalizacije v Evropi

Oddelek za sociologijo FF vabi v torek, 10. aprila 2018, ob 10.00 uri na gostujoče predavanje. Dr. Tahir Abbas bo imel predavanje z naslovom Razumevanje intersekcije islamofobije in radikalizacije v Evropi. Predavanje v angleškem jeziku bo v predavalnici 430.
Več
Na Besedni postaji v sredo, 11. aprila 2018, ob 17.00 uri (Modra soba)

Sarival Sosič, Starec in jaz (Založba Litera, zbirka Piramida)
Dvom, negotovost, učenje, strast, vztrajanje, ljubezen … Vse to in še kaj se zlije v spevno pripoved romana Sarivala Sosiča Starec in jaz, v katerem prvoosebni pripovedovalec konec najbolj občutljivega obdobja –mladosti –, posveti glasbi. Igranje na klavir v posebni zlitini razvojnega, ljubezenskega, pedagoškega in liriziranega romana ne predstavlja samo osrednje aktivnosti obeh literarnih oseb, učitelja in učenca, pač pa tudi kritično zrenje na življenje samo. Z avtorjem se bo pogovarjala Tina Kozin.
 
Dogodek je del kulturnega programa knjigarne, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

 
Prehajanja identitet. Romunski pisatelji 19. stoletja

Oddelek za romanske jezike in književnosti FF vabi na predavanje prof. dr. Mirele Ocinic (Univerza Lucian Blaga, Sibiu, Romunija) Identity transfers. Romanian Writers of the XIXth century.
Predavanje (v angleščini) bo v četrtek, 12. aprila 2018, ob 11.20 uri v predavalnici 533.
 
Mirela OCINIC je profesorica romunske književnosti na univerzi Lucian Blaga (Sibiu, Romunija). Glavna področja njenega raziskovalnega dela so romunska književnost 19. stoletja, romunska proza 20. stoletja, fantastična književnost in imagologija.

Več
Predavanji o okoljski zgodovini in historični ekologiji rek

Od 9. do 13. aprila 2018 bo na Oddelku za geografijo in Oddelku za zgodovino FF gostovala dunajska okoljska zgodovinarka dr. Gertrud Haidvogl.
Napoved dogodkov je na voljo tukaj.

Vabljeni.
Ovidijeva dvatisočletnica na Oddelku za klasično filologijo FF

Na FF bomo letos proslavili dvatisočletnico Ovidijeve smrti v Pontu z nizom dogodkov, poimenovanih Ovidiana 2018. Zvrstili se bodo v četrtek in petek, 12. in 13. aprila 2018
Na Oddelku za klasično filologijo FF pripravljajo srečanje z zelo motivirano skupino študentov in je namenjeno javnosti.
Vstop na vse dogodke bo prost.
Program je na voljo tukaj.

 
Zbornik Dežela kozolcev (Muzeji na prostem in ekomuzeji kot izziv sodobnemu varstvu in popularizaciji kulturne dediščine – primer Dežele kozolcev)

Vabljeni na predstavitev zbornika Dežela kozolcev (Muzeji na prostem in ekomuzeji kot izziv sodobnemu varstvu in popularizaciji kulturne dediščine – primer Dežele kozolcev), ki je 12. knjiga iz knjižne zbirke Kulturna dediščina, ki jo izdaja Znanstvena založba FF. Predstavitev bo v petek, 13. aprila 2018, ob 12.00 uri v sejni dvorani Slovenskega etnografskega muzeja.
Več

 
Novosti Znanstvene založbe FF:
 
Sandro Mezzadra, Brett Neilson, Meja kot metoda ali pomnoževanje dela (prevod: Jure Škerl)
Kako bodo izgledale meje v našem stoletju? Kakšna bo njihova vloga v oblikovanju nacionalnih ekonomij in globalne družbene ureditve? Se bo povečevala njihova selektivna prepustnost, kjer bo vstop v razvite države omogčen samo izbranim, ali pa bodo postajale, kot trdita avtorja, vse bolj namenjene rekrutiranju nove delovne sile, ki bo ohranjala privilegije bogatega sveta? V knjigi avtorja dokazujeta, kako mejam v prihodnosti ne bo popuščala moč, pač pa bo, v nasprotju z še nedavnimi pričakovanji, naraščala njihova vloga v svetovni ekonomiji in socialni podobi naših družb. Knjigo lahko prelistate tukaj.

Druge tedenske novosti v Knjigarni FF najdete tu. 
Center za jezikovne vire in tehnologije Univerze v Ljubljani objavil prvo različico Slovarja sopomenk sodobne slovenščine

Center za jezikovne vire in tehnologije Univerze v Ljubljani (CJVT) je pri Založbi FF uradno objavil prvo različico Slovarja sopomenk sodobne slovenščine, največjo odprto dostopno zbirko sopomenk za slovenščino z več kot 105.000 iztočnicami in 360.000 sopomenkami. Slovar je na spletu brezplačno na voljo za uporabo, kot podatkovna baza za razvoj jezikovnih tehnologij pa je na voljo tudi na slovenskem repozitoriju CLARIN.SI. Slovar je dostopen tukaj. 

Več
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si