Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 Napovednik dogodkov
Prof. dr. Tomo Virk prejemnik Jermanove nagrade

Letošnji prejemnik Jermanove nagrade, ki jo podeljuje Društvo slovenskih književnih prevajalcev za prevode družboslovnih in humanističnih besedil iz tujih jezikov v slovenščino, je prof. dr. Tomo Virk z Oddelka za primerjalno književnost in literarno teorijo FF. Nagrado je prejel za prevod dela nemškega filozofa Wolfganga Jankeja Trojna dovršitev nemškega idealizma: Schelling, Hegel in Fichtejev nenapisani nauk. Nagrado bodo podelili v četrtek, 11. 11. 2021.
Iskrene čestitke!

Več (www.rtvslo.si)

 
Simpozij ob 140. obletnici smrti Josipa Jurčiča (1844–1881)

Vabljeni na Simpozij ob 140. obletnici smrti Josipa Jurčiča (1844–1881), prvega pomembnejšega slovenskega pisatelja, dramatika in časnikarja. Simpozij bo potekal v ponedeljek, 8. 11. 2021 (Atrij ZRC SAZU).

Več

Foto: dLib

 
Izkušnje industrijskih delavk in delavcev v postindustrijski Sloveniji

V ponedeljek, 8. 11. 2021, ob 13.00 uri bo v okviru predavanj Etnologija evropskih posocialističnih dežel (predavalnica P4, Zavetiška 5) gostovala dr. Nina Vodopivec (Inštitut za novejšo zgodovino) s predavanjem z naslovom Izkušnje industrijskih delavk in delavcev v postindustrijski Sloveniji. Vabljeni!
 
Kako spotoma zbujati veselje za skladnjo v obdobju vrtec – matura

Lingvistični krožek Filozofske fakultete v Ljubljani vabi na 1202. sestanek, ki bo v ponedeljek, 8. 11. 2021, ob 18.00 uri (pred. 325). Na temo Kako spotoma zbujati veselje za skladnjo v obdobju vrtec – matura bo predaval akad. red. prof. dr. Janez Orešnik.

Več

 
Krožišča kot razglednica kraja?

Na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo FF bo v torek, 9. 11. 2021, ob 11.20 uri v okviru seminarja pri predmetu Etnološke regionalne raziskave Slovenije s predavanjem z naslovom Krožišča kot razglednica kraja? gostovala Ivana Milinković. Vabljeni!
 
Pregibanje pripovedi: Kakšen jezik govorijo muzejske zbirke in sodni spisi?

Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF vabi na dogodek z naslovom Pregibanje pripovedi: Kakšen jezik govorijo muzejske zbirke in sodni spisi?, ki bo v sredo, 10. 11. 2021, ob 19.00 uri (Trubarjeva hiša literature). Zgodba ne pripada zgolj fikciji, temveč skoznjo razumemo preteklost, povezujemo dogodke, učvrščujemo spomine in gradimo etične, estetske in spoznavne horizonte. Hkrati nobena zgodba ne lebdi v vakuumu, vsaka je oblikovana, izbrana, posredovana in ob tem nenehno re-interpretirana. V humanistiki in družboslovju izsledke raziskav pogosto “uzgodbimo” ali pa obstoječe narative uokvirimo znova – pri prepričljivosti tega pa ključno vlogo igrajo ubeseditev, konkretne jezikovne in slogovne izbire ter razmerja med upovedanim in zamolčanim. O tovrstnih vprašanjih bodo diskutirali z etnologinjo in kulturno antropologinjo ter umetnostno zgodovinarko Meto Kordiš in zgodovinarko Matejo Ratej. Dogodek poteka v okviru cikla pogovorov: Misliti odgovornost.

Več

 
Razstava: José Saramago: 20 let Nobelove nagrade

Vljudno vabljeni na ogled razstave José Saramago: 20 let Nobelove nagrade v 4. nadstropje Oddelka za romanske jezike in književnosti FF. Na ogled bo postavljena od 10. novembra 2021 dalje. Dobrodošli!
Dogodek je omogočil Institut Camões, razstavo sta postavili doc. dr. Blažka Muller in doc. dr. Mojca Medvedšek.

 
Inavguracija lektorata za katalonski jezik

Vljudno vabljeni na inavguracijo lektorata za katalonski jezik, ki se izvaja na Oddelku za romanske jezike in književnosti FF v petek, 12. 11. 2021, ob 10.00 uri (Modra soba).
 

Novosti Znanstvene založbe FF

Karmen Urška Modic, Gregor Žvelc: Raziskovanje v psihoterapiji in integracija psihoterapevtskih pristopov

Monografija Raziskovanje v psihoterapiji in integracija psihoterapevtskih pristopov podaja pregled raziskovanja in integracije v psihoterapiji. Avtorja v monografiji obravnavata metode psihoterapevtskega raziskovanja, raziskave učinkovitosti in izidov psihoterapije ter raziskave procesov psihoterapije. Pri tem se še posebej usmerjata na področje skupnih faktorjev psihoterapije, ki predstavlja osnovo za integracijo psihoterapevtskih pristopov.

Knjiga je na voljo v Knjigarni FF. Do nje lahko prosto dostopate na portalu E-knjige FF.

Na FF potekal posvet Branje in učenje za vse starosti

Oddelek za anglistiko in amerikanistiko FF je skupaj z Bralnim društvom Slovenije in Evropsko zvezo združenj za pismenost FELA v petek, 29. 10. 2021, na FF organiziral hibridno izvedeni posvet z naslovom Branje in učenje za vse starosti (tudi v času epidemije). Predavatelji iz Slovenije, Velike Britanije, Estonije, Italije, Nizozemske in Nemčije so predstavili vrsto zanimivih projektov, ki jim covid-19 ni mogel priti do živega. Posvet je podprla Javna agencija za knjigo s katalogi slovenske otroške književnosti v angleščini. Dogodka so se udeležili študentje, člani Bralnega društva in Bralne značke ter člani FELA.
V soboto je Evropska zveza združenj za pismenost FELA na FF izvedla še hibridni občni zbor in v spletno mrežo povezala takorekoč celotno Evropo, od Skandinavije do Grčije, od Španije do Romunije.

 
Otvoritev razstave o Joannisu Kapodistriasu in obisk grškega veleposlanika

V torek, 2. 11. 2021, sta FF obiskala veleposlanik Republike Grčije v Sloveniji, njegova ekscelenca g. Eleftherios Kouvaritakis, in njegov namestnik g. Nikolaos Vagdoutis. Ob tej priložnosti sta se udeležila otvoritve razstave, posvečene Joannisu Kapodistriasu, ki so jo pripravili študentje in študentke Oddelka za klasično filologijo FF pod mentorstvom prof. dr. Jerneje Kavčič in bo do sredine decembra na ogled na oddelku za klasično filologijo.
Razstava je nastala v okviru praznovanja dvestote obletnice začetka protiturške vsaje v Grčiji in Ljubljanskega kongresa. Slednjega se je udeležil tudi Joannis Kapodistrias (1776–1831), tedaj v vlogi ruskega zunanjega ministra, prav med kongresom pa so njegovi rojaki začeli s protiturško vstajo. Ti dogodki so Kapodistriasa usodno zaznamovali, saj se je po Ljubljanskem kongresu umaknil iz ruske diplomatske službe, čez nekaj let pa je postal prvi predsednik grške države.
Videoposnetek, posvečen bivanju Joannisa Kapodistrisa v Ljubljani, si lahko pogledate tukaj.


Več
Pregled medijskih objav
 
Na fakultetnem intranetu lahko na zavihku FF v medijih prebirate prispevke v medijih, v katerih sodelujejo zaposleni na FF. Nekaj objav izpostavljamo spodaj.


Po predkrščanskem verovanju naj bi se novembra na domove vračale duše prednikov (izjava izr. prof. dr. Dana Podjeda, Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF, 24ur.com, 1. 11. 2021)

Šole vsak dan soočene z vprašanji o ukrepi (izjava izr. prof. dr. Klare Skubic Ermenc, Oddelek za pedagogiko in andragogiko FF, Dnevnik, 4. 11. 2021)

 
Ciklus besednih postaj 2021 v Knjigarni FF: Eva Boštjančič, Katarina Babnik (ur.), Prostovoljstvo v Sloveniji: psihološki pogledi in raziskave (Znanstvena založba FF)

Celoten ciklus je dosegljiv na spletni strani FF.

 
Facebook
LinkedIn
Instagram
Twitter
YouTube
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si