Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 Napovednik dogodkov
Jedrska energija in istospolne poroke: politika družbenih gibanj na Tajvanu

Vljudno vabljeni na spletno gostujoče predavanje prof. Ming-sho Ho Jedrska energija in istospolne poroke: politika družbenih gibanj na Tajvanu. Spletno predavanje bo potekalo v ponedeljek, 8. marca 2021, ob 9.30 uri prek Zooma (ID: 975 0514 1279; geslo: 224285).
Predavanje bo v angleškem jeziku.

Več

 
Novodobništvo in zdravilstvo: globalni trendi, oživljene tradicije in produkcija znanja v praksah sodobnih zdravilcev

Dr. Judit Kis-Halas, Marie Skłodowska-Curie štipendistka na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo FF, bo v ponedeljek, 8. marca 2021, ob 14.40 uri v okviru predavanj Sodobna urbana folklora izvedla predavanje z naslovom Novodobništvo in zdravilstvo: globalni trendi, oživljene tradicije in produkcija znanja v praksah sodobnih zdravilcev. Predavanje bo v angleščini. Vabljeni (vabilo s prijavo na eika@ff.uni-lj.si prejmete po vnaprejšnji prijavi)!

Več

 
Okrogla miza Stop trpinčenju

Vljudno vabljeni na okroglo mizo Stop trpinčenju, ki jo organizirata FF in Komisija za enake možnosti na področju znanosti. Okrogla miza bo potekala v ponedeljek, 8. marca 2021, ob 17. uri na Zoom povezavi in v neposrednem prenosu prek Facebooka FF. Na okrogli mizi bodo sodelovali: Neža Kogovšek Šalamon (Zagovornik načela enakosti), Jovana Mihajlović Trbovc (ZRC SAZU, Komisija za enake možnosti na področju znanosti), Maja Plaz (Društvo SOS telefon za ženske in otroke - žrtve nasilja), Jasna Podreka (FF), Sara Svati Sharan (Rezistenca), Mitja Svete (Združenje za moč) in Katja Zabukovec Kerin (Društvo za nenasilno komunikacijo). Pogovor bo povezovala Nataša Briški.
 
Aktualna vprašanja srbskega jezika v teoriji in praksi

Oddelek za slavistiko FF vabi na cikel predavanj o aktualnih vprašanjih hrvaškega, srbskega, bosanskega in črnogorskega jezika. Tretje predavanje z naslovom Aktualna vprašanja srbskega jezika v teoriji in praksi bo izvedel prof. dr. Strahinja Stepanov (Filozofska fakulteta Univerze v Novem Sadu), in sicer v sredo, 10. marca 2021, ob 11.20 uri na Zoom povezavi. Predavanje bo v srbščini.
 
A ste za drink? Vabim na slivovko – pijačo z zaslugami za narod

Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF vabi v četrtek, 11. marca 2021, ob 14.40 uri v okviru vaj pri predmetu Družbena razmerja v Sloveniji na predavanje dr. Jerneja Mlekuža (Inštitut za slovensko izseljenstvo in migracije ZRC SAZU) A ste za drink? Vabim na slivovko – pijačo z zaslugami za narod. Vabljeni (vabilo s prijavo na eika@ff.uni-lj.si prejmete po vnaprejšnji prijavi)!
 
Delavnica Ženske v povojnih tranzicijah: Ustna zgodovina

Ustna zgodovina je ena od metodoloških orodij, uporabljano pri raziskovalnem delu ERC projekta EIRENE. Četrta v nizu delavnic bo naslovila predvsem dva vidika: travmatizirani spomin in spomine z obmejnih prostorov ter načine, kako ju metodološko lahko obravnavamo s pomočjo ustne zgodovine. Z uvidi priznanih ustnih zgodovinark in zgodovinarjev ter drugih strokovnjakov s temeljitim epistemološkim znanjem in bogatimi terenskimi izkušnjami bodo stremeli k opolnomočenju vseh zainteresiranih. Namen delavnice je tudi poziv k spoštovanju človekovega dostojanstva in drugih etičnih vidikov, ki jih odpira ustnozgodovinska metoda.
Delavnica bo v angleškem jeziku potekala 11. in 12. marca 2021. Vstop je prost, treba se je le registrirati preko aplikacije Zoom. Več informacij na tej povezavi.

 
Interna delavnica Objava raziskovalnih podatkov v odprtem dostopu – podpora nacionalnih raziskovalnih infrastruktur za humanistiko in družboslovje

V torek, 16. marca 2021, ob 11.00 uri bo potekala interna delavnica v organizaciji ZIFF-a. Delavnica bo namenjena predstavitvi nacionalnih raziskovalnih infrastruktur z vidika njihove osnovne dejavnosti in podpore, ki jo nudijo raziskovalcem in raziskovalkam pri ravnanju z raziskovalnimi podatki. Na njej bodo sodelovali Ema Karo (ZIFF), dr. Sonja Bezjak in mag. Irena Vipavc Brvar (Arhiv družboslovnih podatkov), dr. Tomaž Erjavec (CLARIN.SI), dr. Darja Fišer in dr. Jurij Hadalin (DARIAH-SI). Delavnica bo dostopna na tej povezavi (ID sestanka: 941 1467 9707, Geslo: 440470). Več informacij in program delavnice najdete v vabilu na tej povezavi.
 
 
Novosti Znanstvene založbe FF

Ioana Jieanu (ur.): Drobci iz romunske književnosti 

Knjiga Drobci iz romunske književnosti združuje kratke zgodbe in odlomke obširnejših del romunskih pisateljev, ki so jih v slovenščino prevedli študenti in študentke romunščine na Filozofski fakulteti. V študijskem letu 2019/20 je bila namreč ustanovljena prva delavnica prevajanja iz romunščine v slovenščino. V sklopu projekta so se Klara Rus, Lara Potočnik, Marjeta Prelesnik Drozg, Meta Kompara in Ioana Jieanu posvetile pogovorom o sodobnih besedilih romunske književnosti ter jih nato prevedle v slovenščino. Tekste je nato uredila Ioana Jieanu in nastala je simpatična knjiga. Knjiga je izšla s finančno podporo ŠSFF in Veleposlaništva Romunije v Ljubljani.

Publikacija je brezplačna. Več informacij lahko dobite na Oddelku za romanske jezike in književnosti FF.

 
Razstava Mala črna obleka

V Mali galeriji Banke Slovenije je na ogled razstava Mala črna obleka. Na razstavi, ki prikazuje, kako lahko znotraj črne barve najdemo nešteto različnih odtenkov, variacij, identitet in pristopov k oblikovanju, svoja dela razstavljajo študenti in študentke NTF UL. Razstava je del projekta Fenomen Chanel, ki je v sodelovanju FF in NTF potekal lani v okviru Evropske noči raziskovalcev – Humanistika, to si ti! Projekt je vodila lekt. dr. Mateja Gaber z Oddelka za germanistiko z nederlandistiko in skandinavistiko FF.
 
Več tudi v prispevku na MMC-ju.

Foto: Marijo Županov

 
Zbirka razglednic Oddelka za etnologijo in kulturno antropologijo FF dostopna v Digitalni knjižnici Slovenije

Zbirka razglednic Oddelka za etnologijo in kulturno antropologijo FF je odslej na voljo tudi v Digitalni knjižnici Slovenije. Zbirka 1850 razglednic pokriva tako področje Slovenije od konca 19. stoletja dalje, Evropo pred drugo svetovno vojno ter tudi številne druge dežele in države, od Avstralije do Čila, od Danske do Egipta, od Indonezije do Kube, od Mehike do Severne Koreje, od Švice do Vietnama ... Vljudno vabljeni k ogledu.
 
Foto: Razglednica črnogorske narodne noše (vir: dLib.si - Crnogorska narodna noša, arhiv: dokumentacija oddelka)

 
Pregled medijskih objav

Na fakultetnem intranetu lahko na zavihku FF v medijih prebirate prispevke v medijih, v katerih sodelujejo zaposleni na FF. Nekaj objav izpostavljamo spodaj.

Zakaj smo jezni? (v oddaji sodelovali prof. dr. Darja Kobal Grum in doc. dr. Anka Slana Ozimič, Oddelek za psihologijo FF, Ugriznimo znanost, 25. 2. 2021)
 
"Balzac naj bi ustvaril 3000 literarnih likov. Pravijo, da jih je samo še Bog ustvaril več." (pogovor s prof. dr. Tonetom Smolejem, Oddelek za primerjalno književnost in literarno teorijo FF, Podobe znanja, 3. program Radia Slovenija – program Ars, 26. 2. 2021)
 
Razstava male črne obleke (prispevek o razstavi Mala črna obleka, ki je del projekta Fenomen Chanel, ki ga je vodila lekt. dr. Mateja Gaber, Oddelek za germanistiko z nederlandistiko in skandinavistiko FF, Dnevnik, 1. 3. 2021)
 
Projekt HistoGenes o spremembah prebivalstva v času preseljevanja ljudstev (projekt za Slovenijo koordinira doc. dr. Tina Milavec, Oddelek za arheologijo FF, sta.si, 1. 3. 2021)
 
Pogovor z Evo Boštjančič (pogovor z izr. prof. dr. Evo Boštjančič, Oddelek za psihologijo FF, Radio Slovenija 1, Program A 1, 3. 3. 2021)

 
12. in 13. februarja 2021 so na fakulteti potekali informativni dnevi. Letos so potekali prek spleta. Na povezavi si lahko pogledate posnetke predstavitev nekaterih oddelkov.
 
Facebook
LinkedIn
Instagram
Twitter
YouTube
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si