Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 Napovednik dogodkov
Ciklus javnih predavanj Govori FF

V sklopu ciklusa javnih predavanj Govori FF bodo v tednu od 8. do 12. aprila potekala naslednja predavanja:

- prof. dr. Mladen Dolar (8. april): O vlogi univerze;
- prof. dr. Božo Repe (9. april): Družbene tranzicije Slovencev v 20. stoletju;
- prof. dr. Boris A. Novak (10. april): Pesnik na Filozofski fakulteti;
- prof. dr. Andrej Blatnik (11. april): Vloga in prihodnost besedila.
Lepo vabljeni!

Napovedi ostalih predavanj in fotografije že izvedenih so na voljo  tukaj.

 
Predavanje Jana Beneša, namestnika veleposlanice Češke republike v Sloveniji

Oddelek za slavistiko FF vabi na predavanje Jana Beneša, namestnika veleposlanice Češke republike v Sloveniji, z naslovom Zgodovinsko-politične okoliščine razvoja čeških dežel v 2. polovici 19. stoletja, ki bo v ponedeljek, 8. aprila 2019, ob 12.10 uri (pred. 4, Tobačna 5). Predavanje bo v češčini.

Vabilo

 
Predavanje prof. Wen-cheng Lina

Oddelek za azijske študije FF vabi na gostujoče predavanje z naslovom Tekma med ZDA in LRK v Indo-Pacifiku in odnosi čez Tajvansko ožino, ki ga bo izvedel prof. Wen-cheng Lin (National Sun Yat-sen University, Taiwan). Predavanje bo v ponedeljek, 8. aprila 2019, ob 16.20 uri (Modra soba). Predavanje bo v angleškem jeziku.

Več
K vprašanju revolucionarnosti Linhartovega prevodnega jezika

Lingvistični krožek Filozofske fakultete v Ljubljani vabi na 1175. sestanek, ki bo v ponedeljek, 8. aprila 2019, ob 18.00 uri (pred. 325). Na temo K vprašanju revolucionarnosti Linhartovega prevodnega jezika bo predaval dr. Urban Šrimpf, Oddelek za prevajalstvo FF in Goethe-Institut v Ljubljani.

 
Ženske v znanosti

Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF vabi na predavanje z naslovom Ženske v znanosti dr. Jovane Mihajlović Trbovc (Inštitut za kulturne in spominske študije ZRC SAZU). Predavanje bo v torek, 9. aprila 2019, ob 14.40 uri (predavalnica P2, Zavetiška 5).

Foto: Marko Zaplatil

 
Gostujoča predavanja na Oddelku za germanistiko z nederlandistiko in skandinavistiko

Na Oddelku za germanistiko z nederlandistiko in skandinavistiko FF bo v okviru izmenjave Erasmus+ gostoval prof. dr. Paul Rössler, predstojnik Katedre za nemško jezikoslovje na Oddelku za germanistiko Univerze v Regensburgu, z naslednjimi predavanji:

- v torek, 9. aprila 2019, ob 13.50 uri (pred. 030): Skladnja na bavarskih državnih izpitih in
mednarodna primerjava
;
- v sredo, 10. aprila 2019, ob 13.00 uri (Modra soba): Strategije formuliranja v Dudnu (9. del);
- v četrtek, 11. aprila 2019, ob 9.40 uri (Modra soba): Markiranje predpolja z vejico: ločila med
normo in rabo
.
Predavanja bodo v nemščini.

 
7. karierni dan Oddelka za prevajalstvo FF

Oddelek za prevajalstvo FF vabi na že 7. karierni dan oddelka, ki bo v torek, 9. aprila 2019, ob 16.00 uri (Hiša Evropske unije, Dunajska 20). Tokratni karierni dan organizirajo pod okriljem Evropske komisije oz. območne enote Generalnega direktorata za prevajanje (DGT) v sklopu pobude #Translating Europe.

Več 
2. Šmitkov večer: Kraji, časi in vodna okolja v Albaniji

Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF vabi na pogovor z doc. dr. Natašo Gregorič Bon, ki bo v torek, 9. aprila 2019, ob 19.00 uri. Gostja bo pripovedovala o svojih terenskih raziskavah gibanj in migracij ter njihovem pomenu pri vzpostavljanju krajev in časov v južni Albaniji. Vabljeni tudi na naslednji večer, ki bo 14. maja 2019, ob 19.00 uri, ko bo doc. dr. Ágnes Hesz (Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo, Univerza v Pécsu) pripovedovala o svojih terenskih raziskavah sanj, predstav o smrti in čarovništvu med madžarsko skupnostjo v Romuniji.
 
Značilnosti čarovniških procesov na Slovenskem

Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF vabi na predavanje dr. Matevža Koširja (Arhiv Republike Slovenije) z naslovom Značilnosti čarovniških procesov na Slovenskem. Predavanje bo v četrtek, 11. aprila 2019, ob 8.00 uri (predavalnica P3, Zavetiška 5).
 
Letna produkcija Okteta FF in Filozofske filharmonije, simfoničnega orkestra FF

Lepo vabljeni na letno produkcijo Okteta FF in Filozofske filharmonije, simfoničnega orkestra FF, ki bo v nedeljo, 14. aprila 2019, ob 20.00 uri (Kazinska dvorana, Kongresni trg 1).

Program
10. mednarodna konferenca mreže ELOA

Oddelek za pedagogiko in andragogiko FF v sodelovanju z Old Guys Say Yes to Community (Erasmus + projekt), Slovensko univerzo za tretje življenjsko obdobje, Andragoškim društvom Slovenije, EPALE, CMEPIUS, mrežo ESREA in Univerzo na Primorskem organizira 10. mednarodno konferenco mreže ELOA z naslovom Dejavnejša udeležba starejših moških v skupnosti. Konferenca bo potekala 10. in 11. maja 2019 na FF in v Stari elektrarni v Ljubljani.
Vabljeni!


Več
 
Na Besedni postaji so predstavili znanstveno monografijo Identitete na presečišču kriz (Razprave FF). Pogovor z avtorji prispevkov je moderiral urednik knjige in soavtor enega od prispevkov, prof. dr. Roman Kuhar.
 
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si