Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 Napovednik dogodkov
Ob izidu monografije Jezik, oblika in logika: v iskanju svetega grala naravne logike

Lingvistični krožek Filozofske fakultete v Ljubljani vabi na 1205. sestanek, ki bo v ponedeljek, 7. 3. 2022, ob 18. uri (Modra soba na FF in prek Zooma). Na temo Ob izidu monografije „Jezik, oblika in logika: v iskanju svetega grala naravne logike” bo predaval doc. dr. Sašo Živanović, Oddelek za primerjalno in splošno jezikoslovje FF.

Več

 
Otvoritveni dogodek DES 2022: Iz leta v leto, iz generacije v generacijo

V torek, 8. 3. 2022, ob 11. uri vabljeni na prvi dogodek Dnevov enakosti spolov (DES) 2022 na FF: Iz leta v leto, iz generacije v generacijo. 8. marec, mednarodni dan žensk, bomo letos obeležile_i tako, da bomo na otvoritvenem dogodku v vidno polje postavile_i dela študentk naše fakultete, ki so se v svojih diplomskih in magistrskih delih ter doktorskih disertacijah na zavidljivi ravni in inovativno ukvarjale z vprašanji enakosti spolov. Na ta način nameravamo dati glas mlajšim generacijam, za katere upamo, da bodo pomembno prispevale k temu, da se bo glas žensk v prihodnosti bolj slišal, obenem pa tematike enakosti spolov razširjale tudi izven akademskega prostora. Letošnje DES bo odprla dekanja FF, prof. dr. Mojca Schlamberger Brezar, izsledke iz svojih del pa bodo predstavile: Manca Rožman, Hana Barši Palmić, Larina Griessler, Eva Demšar in Nuša Ščuka. Dogodek bo moderirala prof. dr. Milica Antić Gaber.

Dogodek boste lahko spremljale_i preko Zoom povezave in v neposrednem prenosu preko Facebook strani FF UL. Prijazno vabljene_i!

Več informacij

 
Balkanski komunizem in »kominternska kontrola«, 1917–1933

Oddelek za zgodovino FF vljudno vabi na predavanje Stefana Gužvice (Univerza v Regensburgu) z naslovom Balkanski komunizem in »kominternska kontrola«, 1917–1933, ki bo v torek, 8. 3. 2022, ob 11.20 uri (pred. Rim 4 na FF). Predavanje bo v angleščini.

Več

 
Osmi marec – leto 2022: med umetniško avantgardo in unheimlich domačim ognjiščem: ženska

Doktorski študij na področju teoretske psihoanalize na FF in Društvo za kulturološke raziskave vabita na dogodek Osmi marec – leto 2022: med umetniško avantgardo in unheimlich domačim ognjiščem: ženska (zasnova: Eva D. Bahovec), ki bo v torek, 8. 3. 2022, ob 12. uri (Modra soba na FF). Program najdete na tej povezavi. Vljudno vabljeni!
Cikel češkega in slovaškega filma v Slovanski knjižnici

V torek, 8. 3. 2022, ob 19. uri bo potekala letošnja prva projekcija iz Cikla češkega in slovaškega filma v Slovanski knjižnici. Na sporedu bo češki film Ledena babica (rež. Bohdan Sláma, 2017). Uvodno predstavitev filma bo imel Oskar Šubic. Slovenske podnapise so pripravili študentje in absolventi programa Češki jezik in književnost na Oddelku za slavistiko FF. Projekcija bo potekala v dvorani knjižnice in preko spletne platforme Vimeo.

Več

 
Jezikovna krajina in sociopragmatika grafitov – pogled v zasebnost Filozofske fakultete v Zagrebu

Oddelek za slavistiko FF vabi na predavanje z naslovom Jezikovna krajina in sociopragmatika grafitov – pogled v zasebnost Filozofske fakultete v Zagrebu, ki ga bo izvedla dr. Jana Jurčević (Filozofska fakulteta Univerze v Zagrebu), in sicer v četrtek, 10. 3. 2022, ob 11.20 uri (v pred. 024 ali na Zoom povezavi). Predavanje bo v hrvaščini.
Novosti Znanstvene založbe FF
  • Maja Šabec, Tomaž Nabergoj, Igor Maver, Ana Cecilia Prenz Kopušar, Marko Anton Kappus: Slovenski jezuit na koncu Novega sveta (Razprave FF)
Knjiga je na voljo v Knjigarni FF. Do nje lahko prosto dostopate na portalu E-knjige FF.
 
  • Danijela Trškan: Raziskovanje didaktike zgodovine (V spomin na dr. Štefana Trojarja ob 90-letnici rojstva)
Knjiga je na voljo v Knjigarni FF. Do nje lahko prosto dostopate na portalu E-knjige FF.
 
  • Acta Linguistica Asiatica, letn. 12, št. 1 (2022)
Revija je prosto dostopna na portalu Revije FF.
 
Več

 
Pregled medijskih objav
 
Na fakultetnem intranetu lahko na zavihku FF v medijih prebirate prispevke v medijih, v katerih sodelujejo zaposleni na FF. Nekaj objav izpostavljamo spodaj.


Večina "svajpa" levo ali desno (v oddaji sodeloval prof. dr. Roman Kuhar, Oddelek za sociologijo FF, Prvi program Radia Slovenija, 2. 3. 2022)

Kako z oživitvijo razvrednotenih območij do ohranjanja kmetijskih zemljišč (pogovor z izr. prof. dr. Barbaro Lampič, Oddelek za geografijo FF, Kmečki glas, 2. 3. 2022)

Revizije spola (predstavitev knjige ZZFF, Revizije spola: študije o ženski v postnacionalni družbi prof. dr. Ksenije Vidmar Horvat, Oddelek za sociologijo FF, Dnevnik, 3. 3. 2022)

Načela pandemije pozabili v dveh tednih (pogovor s prof. dr. Rajkom Muršičem, Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF, Večer, 4. 3. 2022)

 
Letošnje zimske olimpijske igre so potekale 98 let po prvih. O obletnici in slovenski udeležbi na zimskih olimpijskih igrah sta se pogovarjala doc. dr. Peter Mikša in izr. prof. dr. Bojan Balkovec z Oddelka za zgodovino FF.
 
Facebook
LinkedIn
Instagram
Twitter
YouTube
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si