Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 Napovednik dogodkov
Seminar Heglova politična metafizika: Heglovo pojmovanje drhali

Raziskovalna skupina za nemško klasično filozofijo in Oddelek za filozofijo FF vabita v ponedeljek, 7. junija 2021, ob 18.00 uri na Seminar Heglova politična metafizika, na katerem se posvečajo analizi politične forme Heglovega pojma. Na tokratnem srečanju se bo dr. Goran Vranešević osredotočil na Heglovo pojmovanje drhali, natančneje načinu proizvodnje, ki pogojuje njen nastanek v civilni družbi. Srečanje bo potekalo prek Zooma.

Več

 
Nox Gantariana, praznovanje jubileja ob devetdesetletnici akademika dr. Kajetana Gantarja

Oddelek za klasično filologijo FF, Inštitut za arheologijo ZRC SAZU in Slovenska matica vabijo na Nox Gantariana, praznovanje jubileja ob devetdesetletnici akademika dr. Kajetana Gantarja. Dogodek bo potekal v ponedeljek, 7. junija 2021, ob 19.00 uri v atriju ZRC SAZU. Dogodek bodo za tiste, ki se ga ne boste mogli udeležiti v živo, prenašali tudi po spletu, in sicer: prek Youtuba in prek Zooma (ID: 942 6151 9450, geslo: 372009).
Vljudno vabljeni!

Več

 
Samopoškodovalno vedenje pri mladostnikih

Oddelek za psihologijo FF vabi na gostujoče predavanje Samopoškodovalno vedenje pri mladostnikih, ki bo v torek, 8. junija 2021, ob 13.00 uri potekalo na Zoom povezavi (ID: 977 0245 6393, geslo: 265771). Predavala bo izr. prof. dr. Slávka Démuthová. Predavanje bo v angleškem jeziku.

Več

 
Znanje, življenje in večnost: Simpozij v spomin Andražu Žvabu

Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF v sodelovanju s Slovenskim etnološkim in antropološkim združenjem Kula vabi na dogodek Znanje, življenje in večnost: Simpozij v spomin Andražu Žvabu, ki bo potekal v torek, 8. junija 2021, od 14.00 ure dalje v Layerjevi hiši v Kranju. Za udeležbo na dogodku se lahko prijavite na e-naslov: Rajko.Mursic@ff.uni-lj.si.

Več

Foto: Grega Hribar

 
Francoska gledališka skupina Les Théâtreux vabi na ogled predstave Les Mouches

Francoska gledališka skupina Les Théâtreux vas vabi na ogled predstave Les Mouches, ki bo 9. in 10. junija 2021 ob 19.00 uri v Stari Elektrarni. Brezplačne vstopnice si zagotovite na info@bunker.si.
 
Razstava: Življenje in doba Karla Čapka 1890–1938

Vljudno vabimo na razstavo o češkem pisatelju Karlu Čapku z naslovom Življenje in doba Karla Čapka 1890–1938, ki bo na ogled v avli FF od 10. do 23. junija 2021. Razstavo dopolnjuje brošura v slovenščini, besedila za brošuro so prevedli študentje študijskega programa Češki jezik in književnost Oddelka za slavistiko FF v sodelovanju z oddelčno knjižnico. Projekt je nastal v sodelovanju z Veleposlaništvom Češke republike v Ljubljani.

 
Mednarodna konferenca: Srečevanja s tujim: drugost in sodobna književnost v nemškem jeziku

V četrtek in petek, 10. in 11. junija 2021, bo v organizaciji Oddelka za prevajalstvo FF potekala mednarodna konferenca Srečevanja s tujim: drugost in sodobna književnost v nemškem jeziku. Konferenca bo potekala v okviru raziskovalnega programa Medkulturne literarnovedne študije (št. P6-0265), ki ga sofinancira Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, finančno pa je konferenco podprla in omogočila Nemška služba za akademsko izmenjavo DAAD. Uvodno predavanje bo imel Bernhard Waldenfels, eden najvidnejših predstavnikov sodobne fenomenologije v nemško govorečem prostoru. Konferenca bo potekala v nemškem jeziku. Več informacij o konferenci in program najdete tukaj.
 
Posvet Alpe Adria Donava, mreže za dezinstitucionalizacijo

Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF skupaj s Fakulteto za socialno delo in Muzejem norosti organizira posvet Alpe Adria Donava, mreže za dezinstitucionalizacijo v Muzeju norosti na Gradu Cmurek. Posvet bo potekal v četrtek in petek, 10. in 11. junija 2021, ter s spletnim sklepom še v sredo, 16. junija 2021.

Več

Foto: Grad Cmurek, pogled na notranje dvorišče, vir: dokumentacija Oddelka.

 
Kramljanje o Tajvanu: virtualna okrogla miza

Oddelek za azijske študije FF vabi na virtualno okroglo mizo z naslovom Kramljanje o Tajvanu. Okrogla miza bo potekala v petek, 11. junija 2021, ob 15.30 uri na Zoomu. Gostje bodo: prof. Zlatko Šabič, prof. Jana S. Rošker, izr. prof. Nataša Vampelj Suhadolnik, dr. Maja Veselič, doc. dr. Tea Sernelj, dr. Mojca Pretnar, fotograf Simon Chang (張雍) in podjetnica Shu-ling Lin (林淑玲). Okroglo mizo bo vodila doc. dr. Saša Istenič Kotar, ki bo ob tej priložnosti predstavila tudi svojo novo knjigo TAJVAN: biser v neizprosni geopolitični realnosti. Dogodek bo z nagovorom počastila tudi predstavnica Tajvana v Avstriji, nj. eksc. Katharine Chang.

Več

 
 
Informativni dan skupnega interdisciplinarnega študijskega programa druge stopnje Kognitivna znanost

Vabljeni na skupni informativni dan magistrskega programa Kognitivna znanost. V uvodu bo na kratko predstavljena kognitivna znanost – interdisciplinarno raziskovanje duševnosti, ki združuje nevroznanost, psihologijo, jezikoslovje, filozofijo in umetno inteligenco. Glavni del predstavitve pa bo namenjen skupnemu interdisciplinarnemu programu druge stopnje Kognitivna znanost, ki se izvaja v okviru Medicinske fakultete, Filozofske fakultete, Fakultete za računalništvo in informatiko in Pedagoške fakultete in je del mednarodnega programa MEi:CogSci, ki poteka na štirih evropskih univerzah. Predavatelji in študenti kognitivne znanosti vam bodo na voljo za vprašanja, povezana s študijem in področjem kognitivne znanosti. Informativni dan bo v sredo, 23. junija 2021, ob 16.00 uri – izveden bo na daljavo preko platforme Zoom (ID: 950 1654 0685). Vabljeni!
 
Poletne šole tujih jezikov

CPI med 28. junijem in 2. julijem razpisuje poletne šole germanskih, klasičnih, romanskih in slovanskih jezikov ter jezikov Balkana in Daljne Azije. V okviru šestih šol se boste lahko srečali s kar 21 jeziki. Vpis poteka do 18. junija. Za zaposlene na FF velja znižana (študentska) kotizacija.

Več

 
Obisk portugalskega predsednika in srečanje s študenti in študentkami FF

1. junija 2021 je UL obiskal portugalski predsednik Marcelo Rebelo de Sousa in se srečal s študentkam in študenti FF, ki obiskujejo lektorat portugalščine. FF sicer že 35 let svojim študentkam in študentom ponuja učenje portugalskega jezika, UL pa je že potrdila tudi vpeljavo študijskega programa Portugalski jezik in literatura, ki naj bi bil prvič razpisan v naslednjem študijskem letu.

Več

 
Izšla je monografija z rezultati keltološko-germanističnega posveta

V prestižni monografski zbirki revije Journal of Indo-European Studies, ene vodilnih na področju primerjalnega jezikoslovja, je v souredništvu Thomasa L. Markeya in Luke Repanška kot rezultat mednarodnega keltološko-germanističnega posveta, ki se je med 12. in 14. oktobrom 2018 odvil v Novem mestu, izšla monografija z naslovom Revisiting Dispersions: Celtic and Germanic ca. 400 BC -- ca. 400 AD. V knjigi je zbranih osem prispevkov s področja indoevropskega primerjalnega jezikoslovja, in sicer njegovih ožjih poddisciplin keltistike, stare germanistike, italistike, indoevropske dialektologije, etimologije, epigrafike, onomastike, posega pa tudi na področje arheologije.
 

Sensotra Tour predstavlja čutne transformacije treh evropskih mest

Kako doživljamo mesto? Kakšne zgodbe pripovedujejo mlajši in kakšne starejši prebivalci in prebivalke mest? Kakšna je razlika v zaznavanju mesta med mladimi in starejšimi generacijami? Kaj vse vpliva na razlike? To so vprašanja, ki si jih je zastavila mednarodna skupina antropologov, etnologov, kulturologov in muzikologov, zbranih v projektu SENSOTRA, spletno mesto Sensotra Tour pa prinaša vpogled v njihovo delo. Projekt SENSOTRA – Čutne transformacije in transgeneracijski okoljski odnosi v Evropi med letoma 1950 in 2020, ki ga financira Evropski raziskovalni svet (ERC), na novi spletni strani Sensotra Tour predstavlja izbrano gradivo o čutnih izkušnjah prebivalk in prebivalcev Turkuja, Brightona in Ljubljane. Sensotra Tour predstavlja 360-stopinjske fotografije, video posnetke ter izbor zvočnih posnetkov treh evropskih mest - stran je na voljo na tej povezavi.

Več

 
Nova številka Geografske širine

Izšla je nova številka Geografske širine, ki jo izdajajo na Oddelku za geografijo FF. Prebirate jo lahko na tej povezavi.
Pregled medijskih objav

Na fakultetnem intranetu lahko na zavihku FF v medijih prebirate prispevke v medijih, v katerih sodelujejo zaposleni na FF. Nekaj objav izpostavljamo spodaj.
 
Imamo demokracijo, ki ne deluje (pogovor s prof. dr. Levom Kreftom, Oddelek za filozofijo FF, Val 202, 30. 5. 2021)
 
Ovira za tuje študente, škoda za slovensko visoko šolstvo (izjava dekana FF, prof. dr. Romana Kuharja, Delo, 1. 6. 2021)
 
Človekove pravice v novih družbenih razmerah (predstavitev programske skupine ARRS Družbena pogodba v 21. stoletju, Primorske novice, 2. 6. 2021)
 
Pahor in Rebelo de Sousa v Kranju odkrila klop prijateljstva (portugalski predsednik Marcelo Rebelo de Sousa se je srečal s študentkam in študenti FF, sta.si, 1. 6. 2021)

 
Film o stotih letih dela Oddelka za zgodovino FF.
Facebook
LinkedIn
Instagram
Twitter
YouTube
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si