Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 Napovednik dogodkov

Gledališka predstava Mádhjamavjajóga (Madhyamavyāyoga) ali Igra o srednjem sinu

Sanskrtsko gledališče, ki pod vodstvom Luke Repanška deluje na Katedri za indoevropsko primerjalno jezikoslovje, indoiranistiko in anatolistiko Oddelka za primerjalno in splošno jezikoslovje FF, vabi na obisk gledališke predstave, ki bo v ponedeljek, 7. 2. 2022, ob 18. uri v Veliki dvorani Centra kulture Španski borci (Zaloška 61, Ljubljana). Uprizorjena bo Bhasova enodejanka Mádhjamavjajóga (Madhyamavyāyoga) ali Igra o srednjem sinu. Dogodek je organiziran pod prijaznim pokroviteljstvom Veleposlaništva Indije. Vstop je prost, vstopnico pa se prevzame uro do pol ure pred začetkom predstave na blagajni Španskih borcev. Prav lepo vabljeni!

Več

Risba: Patricija Kreševec

 
Filozofski maraton: Filozofija in smrt

Študentsko filozofsko društvo vabi na Filozofski maraton, ki bo letos potekal med 14. in 18. 2. 2022 pod naslovom Filozofija in smrt. Program je na voljo na spletni strani Študentskega filozofskega društva, Dogodki bodo potekali prek Zooma (povezava). Vabljeni!

Več

 

Informativni dnevi za prvostopenjske študijske programe

Informativni dnevi za prvostopenjske študijske programe bodo na FF potekali 11. in 12. 2. 2022 prek Zooma. Za dijake in dijakinje smo na spletni strani fakultete pripravili poseben zavihek s predstavitvami posameznih oddelkov ter razporedom terminov srečanj za posamezne študijske programe in povezavami na ta srečanja.

Novosti Znanstvene založbe FF
 
Chikako Shigemori Bučar, Maja Veselič (ur.): Podobe iz daljnih dežel: stare vzhodnoazijske razglednice v slovenskih javnih zbirkah (Vzhodnoazijske zbirke v Sloveniji)
 
Knjiga je na voljo v Knjigarni FF. Do nje lahko prosto dostopate na portalu E-knjige FF.
 
Azijske študije, let. 9, št. 3 (2021): Special Issue: East Asia in Slovenia: Collecting Practices, Categorization and Representation

Revija je prosto dostopna na portalu Revije FF.
 
Verba Hispanica, let. 29, št. 1 (2021): La traducción y la interpretación a la luz de la ética y la responsabilidad social

Revija je prosto dostopna na portalu Revije FF.
 
Več

 
Študij portugalskega jezika in književnosti ter digitalnega jezikoslovja na FF

Na FF se v študijskem letu 2022/2023 odpirata univerzitetni dvopredmetni študijski program 1. stopnje Portugalski jezik in književnost ter Skupni interdisciplinarni magistrski študijski program digitalno jezikoslovje. Novi program Portugalski jezik in književnost bo izobraževal diplomante, ki bodo strokovnjaki s področja portugalskega jezika, književnosti in kulture, Skupni interdisciplinarni magistrski študijski program digitalno jezikoslovje pa usposabljal za nov interdisciplinarni strokovni profil, ki združuje znanja in kompetence s področij jezikoslovja, digitalne komunikacije, računalništva in informatike ter družboslovja.

Več

 
Nove redne profesorice in redni profesorji s FF

UL je na slovesnosti, ki je potekala v hibridni obliki, razglasila nove redne profesorice in profesorje akademij in članic UL v letu 2021. Med njimi je tudi 14 novih rednih profesorjev in profesoric z naše fakultete. Iskrene čestitke!

Več
Razstava Potujoči VAZ na Gimnaziji Celje – Center

Po uspešno zaključeni panojski razstavi v Kopru je razstava Potujoči VAZ našla svoje domovanje na Gimnaziji Celje – Center. V Celju bo na ogled do 14. 2. 2022. Na dan otvoritve, 25. 1. 2022, so tri članice projekta VAZ z Oddelka za azijske študije na FF, prof. dr. Nataša Vampelj Suhadolnik, asist. Tina Berdajs in asist. Dunja Zorman, dijakom in dijakinjam predstavile vsebino in delovanje spletne strani VAZ.

Več

 
Nova številka Geografske širine

Izšla je nova številka e-novičnika Geografska širina, ki ga lahko preberete na tej povezavi. Arhiv vseh preteklih številk pa je dostopen na spletni strani Oddelka za geografijo. Prijetno branje!
 
Kompleti treh knjig, vsak po 15 evrov – v Knjigarni FF

Knjige imajo velik čar za tiste, ki znajo izbirati. V tednu od 7. 2. do 11. 2. 2022 je Knjigarna FF pripravila komplete treh knjig, ki so izšle pri ZZFF. Cena kompleta je 15 evrov. Če vam izbor ni všeč, si komplet lahko sestavite po svoje. Pomembno je le, da pri kompletu, ki ga boste izbrali, obdržite prvo knjigo, drugi dve knjigi pa lahko poljubno zamenjate z drugimi ali tretjimi knjigami po vrsti iz ostalih kompletov.

Več

 
Etnologija, mobilnost v Ljubljani in projekt Active8 Planet

Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF sodeluje v aktivnostih projekta Acitve8 Planet, ki s svojimi aktivnostmi spodbuja sodelovanje med visokošolskimi institucijami in gospodarstvom, njegov bistveni namen pa je, da mlade, predvsem študentke in študente spodbudi, da se aktivno vključijo v reševanje vse bolj perečih trajnostnih problematik. V štirih evropskih državah so v sklopu projekta oblikovali osemčlanske interdisciplinarne ekipe. Slovensko ekipo sestavljajo štiri študentke etnologije in kulturne antropologije, trije predstavniki podjetja Endava in predstavnica Oddelka za etnologijo in kulturno antropologijo FF in IRI UL.

Več

 
Pregled medijskih objav
 
Na fakultetnem intranetu lahko na zavihku FF v medijih prebirate prispevke v medijih, v katerih sodelujejo zaposleni na FF. Nekaj objav izpostavljamo spodaj.

Kakšne so značilnosti in lastnosti različnih generacij? (v prispevku sodelovala prof. dr. Eva Boštjančič, Oddelek za psihologijo FF, in doc. dr. Gorazd Kovačič, Oddelek za sociologijo FF, 24ur.com, 13. 1. 2022)

Čutimo s tistimi na drugi strani zaslona (pogovor z asist. dr. Renato Marčič, Oddelek za psihologijo FF, Novi tednik Celje, 20. 1. 2022)

Slovenija, Tajvan in Kitajska (v oddaji sodelovala doc. dr. Saša Istenič Kotar, Oddelek za azijske študije FF, oddaja Globus, RTV Slovenija 1. program, 27. 1. 2022)

Študij Digitalno jezikoslovje (izjava prof. dr. Špele Vintar, Oddelek za prevajalstvo FF, Delo, 22. 1. 2022)

Vstop v leto vodnega tigra (v oddaji sodelovala asist. Maja Kosec, Oddelek za azijske študije FF, Prvi program Radia Slovenija, 1. 2. 2022)

Geopolitični položaj in gospodarske razmere na Kitajskem (v oddaji sodelovala doc. dr. Maja Veselič, Oddelek za azijske študije FF, Radio Slovenija 1, Intelekta, 1. 2. 2022)


 
Ciklus besednih postaj 2021 v Knjigarni FF: Andrea Komlosy, Delo: globalnohistorična perspektiva (Založba /*cf.)
 
Celoten ciklus je dosegljiv na spletni strani FF.
Facebook
LinkedIn
Instagram
Twitter
YouTube
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si