Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 Napovednik dogodkov
Lekt. dr. Saša Podgoršek prejela priznanje Kongresni ambasador Slovenije 2020

Lekt. dr. Saša Podgoršek z Oddelka za germanistiko z nederlandistiko in skandinavistiko FF je v ponedeljek, 30. novembra 2020, prejela priznanje Kongresni ambasador Slovenije 2020, in sicer za organizacijo prve mednarodne konference SDUTSJ Tuji jeziki stroke leta 2017 (ki ji je prav letos jeseni sledila že druga). Saša Podgoršek je lektorica za nemški jezik na FF, kjer poučuje nemščino kot tuji jezik stroke na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo ter na Oddelku za umetnostno zgodovino. Obenem je tudi predsednica Slovenskega društva učiteljev tujega strokovnega jezika. Njeno raziskovalno in razvojno delo zajema metodiko poučevanja nemščine, usposabljanje učiteljev tujih jezikov, snovanje učnih gradiv ter rabo tehnologije pri učenju in poučevanju.
Iskrene čestitke!

Več

 
Prejemniki in prejemnice priznanj UL

Ker letos zaradi epidemioloških razmer dogodki v Tednu Univerze niso potekali v živo, je UL letošnje najodličnejše raziskovalne dosežke, prejemnice in prejemnike častnih nazivov, plaket, nagrad in priznanj predstavila na posebni spletni strani. Med prejemniki priznanj in nazivov so tudi nagrajenci in nagrajenke (oz. predlogi) s FF, in sicer:

- prof. dr. Miroslav Vojtech (naziv častni senator Univerze v Ljubljani),
- prof. dr. Vladimir Osolnik (naziv zaslužni profesor Univerze v Ljubljani),
- dr. Ina Ferbežar (priznanje strokovnim sodelavcem in sodelavkam Univerze v Ljubljani) in
- prejemnika študentske Prešernove nagrade Univerze v Ljubljani:
Domen Svetlin: Analiza temperaturnih razmer v mraziščih Komne (Oddelek za geografijo, mentor: izr. prof. dr. Matej Ogrin) in
Lara Gea Vurnik Navinšek: Zahodni ezoterizem v delu W. B. Yeatsa in Fernanda Pessoe (Oddelek za primerjalno književnost in literarno teorijo, mentor: prof. dr. Vid Snoj).

Vsem iskrene čestitke!

 
Kako je kopija starodavne grobnice Anak iz Severne Koreje pristala na Madžarskem?

Oddelek za azijske študije FF vabi na gostujoče predavanje dr. Beatrix Mecsi iz Univerze Eötvös Loránd v Budimpešti z naslovom Kako je kopija starodavne grobnice Anak iz Severne Koreje pristala na Madžarskem? Predavanje v angleščini bo v okviru predmeta Kitajska umetnost potekalo v ponedeljek, 7. decembra 2020, ob 16.30 uri na Zoom povezavi (ID: 912 2433 0768, geslo: 719445).
 
Podelitev študentskih nagrad FF

Na FF vsako leto v okviru Tedna UL predstavimo prejemnike in prejemnice študentskih nagrad naše fakultete. Letos zaradi epidemioloških razmer dogodka žal ne moremo slavnostno obeležiti v živo, zato bomo predstavitve nagrajenih del predstavili na posebnem zavihku na spletni strani fakultete. Stran bo zaživela na načrtovani dan podelitve, 8. decembra 2020. Vabljeni k ogledu.
 
10. Šmitkov večer: O čarih etnološkega poklica

Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF vabi na 10. Šmitkov večer, ki bo potekal v torek, 8. decembra 2020, ob 18.00 uri prek Zooma. O čarih etnološkega poklica bo spregovorila dr. Ingrid Slavec Gradišnik, znanstvena svetnica v Inštitutu za slovensko narodopisje ZRC SAZU. Pogovor bodo vodili izr. prof. dr. Mateja Habinc ter študenta René Dopler in Tina Krašovic.

Več

 
Od ljudi, ki so premikali gore, do naivnih (post)socialističnih subjektov: Kaj nam lahko mladinske delovne akcije povedo o naši sedanjosti?

Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF vabi v sredo, 9. decembra 2020, ob 16.20 uri v okviru predavanj iz Etnologije Balkana na predavanje dr. Tanje Petrović (Inštitut za kulturne in spominske študije, ZRC SAZU) z naslovom Od ljudi, ki so premikali gore, do naivnih (post)socialističnih subjektov: Kaj nam lahko mladinske delovne akcije povedo o naši sedanjosti?

Več

 
Teden boja proti korupciji

Komisija za preprečevanje korupcije ob 9. decembru, mednarodnem dnevu boja proti korupciji, vabi na Teden boja proti korupciji 2020, ki bo letos 9. in 10. decembra 2020 potekal v spletni izvedbi. FF bo s Komisijo za preprečevanje korupcije podpisala sporazum o sodelovanju na področju izobraževanja o boju proti korupciji. Več informacij in napoved dogodkov najdete na spletni strani Komisije za preprečevanje korupcije. Več informacij je na voljo tudi na njihovem Linkedin profilu.
 
Čemu služijo muzeji in galerije danes – javnosti ali samovolji ministra za kulturo?

Vabljeni k spremljanju pogovora z naslovom Čemu služijo muzeji in galerije danes – javnosti ali samovolji ministra za kulturo?, ki bo v petek, 11. decembra 2020, ob 10.00 uri na Yotube povezavi. S svojimi prispevki bodo nastopili: prof. dr. Božo Repe (Oddelek za zgodovino FF), dr. Aleksandra Berberih Slana (Muzej narodne osvoboditve Maribor), dr. Andrej Smrekar (Narodna galerija Ljubljana), prof. dr. Marko Jaklič (Ekonomska fakulteta UL), Zdenka Badovinac (Moderna galerija Ljubljana), dr. Ingrid Slavec Gradišnik (Inštitut za slovensko narodopisje ZRC SAZU), Matevž Čelik (samostojen kulturni delavec), izr. prof. dr. Sašo Jerše (Oddelek za zgodovino FF), Alenka Pirman (doktorandka heritologije na FF), izr. prof. dr. Jože Hudales (Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF) in Alenka Černelič Krošelj (Posavski muzej Brežice) ter zasl. prof. ddr. Rudi Rizman (FF). Uvodni nagovor bo imel dekan FF prof. dr. Roman Kuhar, pogovor bo vodil prof. dr. Božidar Jezernik.
 

Dedek Mraz za otroke zaposlenih na FF

Letošnje leto žal ni prizaneslo niti Dedku Mrazu, zato letos ne bo mogel v živo obiskati vaših otrok v Lutkovnem gledališču Ljubljana, tako kot je to bila to praksa pretekla leta. Se je pa Dedek Mraz letos moderniziral, zato bo vaše otroke nagovoril preko televizijskih ekranov, prenosnih telefonov in tablic. Vsi starši otrok do vključno desetega leta starosti boste sredi decembra po pošti prejeli darilno kartico, skupaj s spletno povezavo. Ta bo vodila do posnetka predstave Štiri mravljice v izvedbi Lutkovnega gledališča Ljubljana, predstavi pa bo sledil kot običajno zabaven in navdušujoč nagovor Dedka Mraza.

Novosti Znanstvene založbe FF

Žan Lep, Kaja Hacin Beyazoglu (ur.): Psihologija pandemije: posamezniki in družba v času koronske krize

V znanstveni monografiji Psihologija pandemije: posamezniki in družba v času koronske krize so predstavljeni izsledki domačih in mednarodnih raziskav slovenskih avtorjev, ki so se nanašale na različne vidike spoprijemanja z epidemijo in njenimi (psihološkimi) posledicami. Monografija je razdeljena v šest delov, ki vsebinsko obravnavajo raznolika širša področja psihološke znanosti, in je namenjena širokemu krogu bralcev. Ugotovitve so predstavljene razumljivo, z mislijo na njihovo uporabno vrednost; v začetku vsakega od poglavij avtorji tudi predstavijo ključne ugotovitve svojih raziskav in podajo predloge za v prihodnje.

Knjiga je na voljo v Knjigarni FF, do nje pa lahko tudi prosto dostopate na portalu E-knjige ZZFF.
 
 

Gorazd Kovačič (ur.): Prezentizem in bolniško nadomestilo samozaposlenih

Monografija empirično preučuje prezentizem (delo v stanju bolezni) samozaposlenih, njegove vzroke in posledice. Zlasti se osredotoča na problem nemožnosti koriščenja kratkotrajnih bolniških staležev zaradi odsotnosti zavarovalnega kritja bolniškega nadomestila v prvih 30 delovnih dneh. Za ta problem v predzadnjem poglavju razvije, utemelji in finančno ovrednoti predlog sistemske rešitve v obliki novega obveznega zavarovanja. V zadnjem poglavju predstavi njegovo evalvacijo na podlagi pogovorov s predstavniki deležniških organizacij in oceni politične možnosti za njegovo uvedbo.

Do knjige lahko prosto dostopate na portalu E-knjige ZZFF.

 
Razpis 2 za vpis v študijski program za Izpopolnjevanje iz bibliotekarstva za bibliotekarski izpit (ŠPIK-B)

FF objavlja razpis 2 za vpis v študijski program ŠPIK smer Izpopolnjevanje iz bibliotekarstva za bibliotekarski izpit (ŠPIK-B) za študijsko leto 2020/2021. Smer programa je namenjena kandidatom in kandidatkam za bibliotekarski izpit za bibliotekarja, ki glede na določbe Zakona o knjižničarstvu nimajo ustrezne smeri izobrazbe in morajo zato pred opravljanjem bibliotekarskega izpita opraviti študijski program za izpopolnjevanje iz bibliotekarstva. Več o programu, razpis in povezavo do elektronske prijavnice najdete na spletni strani Centra za pedagoško izobraževanje.
 
Pregled medijskih objav

Na fakultetnem intranetu lahko na zavihku FF v medijih prebirate prispevke v medijih, v katerih sodelujejo zaposleni na FF. Nekaj objav izpostavljamo spodaj.

Otroci in mladostniki pred ekrani (izjava doc. dr. Danijele Makovec Radovan, Oddelek za pedagogiko in andragogiko FF, POP TV, 24 ur, 28. 11. 2020)

Čisto nov in drugačen svet (pogovor s prof. dr. Gregorjem Pompetom, Oddelek za muzikologijo FF, Delo, 1. 12. 2020)

Dragoceni predmeti na ogled na spletu (predstavitev spletne strani Vzhodnoazijske zbirke v Sloveniji Oddelka za azijske študije FF, Primorske novice, 2. 12. 2020)

Boris A. Novak: Lunin koledar (pogovor s prof. dr. Borisom A. Novakom, Oddelek za primerjalno književnost in literarno teorijo FF, 3. program Radia Slovenija – program Ars, 3. 12. 2020)

Arheolog dr. Matija Črešnar: arheološka spoznanja o železni dobi (pogovor z doc. dr. Matijo Črešnarjem, Oddelek za arheologijo FF, oddaja Osmi dan, 3. 12. 2020)

 
Etnološko konservatorstvo, kultura stavbarstva in bivanja: izr. prof. dr. Vito Hazler razloži pomen sodobnega etnološkega konservatorstva pri skrbi za stavbno dediščino v povezavi s poznavanjem različnih oblik bivališč in načinov bivanja različnih družbenih slojev, ki so se spreminjala v času in prostoru. Pri tem izpostavi tudi pomen nesnovne dediščine in prenosa znanj. Etnološko konservatorstvo, kultura stavbarstva in bivanja je predstavitveni film iz serije Področja etnologije. Avtor filma je Žiga Gorišek, film je nastal v okviru Evropske noči raziskovalcev – Humanistika, to si ti!
 
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si