Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 Napovednik dogodkov
Doc. dr. Amalija Maček prejela nagrado Fabjana Hafnerja

Prevajalka, tolmačka in prevodoslovka doc. dr. Amalija Maček z Oddelka za prevajalstvo FF je letošnja prejemnica nemško-slovenske prevajalske nagrade Fabjana Hafnerja, ki ji jo je prinesel prevod romana Moje leto v Nikogaršnjem zalivu Nobelovega nagrajenca Petra Handkeja.
Iskrene čestitke!

Več v prispevku na www.rtvslo.si

 
Med prejemnicami in prejemniki priznanj UL za leto 2021 tudi zaposleni in študenti na FF

Na UL so v Tednu UL, ki je potekal ta teden, podelili priznanja in častne nazive. Med prejemniki in prejemnicami priznanj in nazivov so tudi zaposleni in študenti ter študentke s FF. Seznam vseh nagrajencev in nagrajenk najdete na tej povezavi. Posnetki posameznih dogodkov UL so na voljo na Yotube kanalu UL. Vsem iskrene čestitke!

 
Nahtigalove in dekanjine nagrade FF ter Prešernova nagrada UL

Na FF vsako leto v okviru Tedna UL predstavimo prejemnike in prejemnice študentskih nagrad naše fakultete. Letos zaradi epidemioloških razmer podelitve nismo mogli slavnostno obeležiti v živo, zato smo predstavitve nagrajenih del objavili na posebnem zavihku na naši spletni strani. Letos smo podelili tri Nahtigalove in devetnajst dekanjinih nagrad. Prešernovo nagrado UL pa je letos prejel Rok Kuntner za delo K rekonstrukciji pragrške nominalne morfologije, Oddelek za klasično filologijo FF, mentor: doc. dr. Matej Hriberšek, somentor: doc. dr. Luka Repanšek. Iskrene čestike!

O moderni Japonski: antropološka perspektiva

Na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo FF bo v ponedeljek, 6. 12. 2021, ob 11.20 uri (pred. 4, Zavetiška 5) v okviru predavanj iz Regionalnih raziskav in razvoja gostoval dr. Klemen Senica (prekarni raziskovalec) s predavanjem z naslovom O moderni Japonski: antropološka perspektiva. Vabljeni!

Dedek Mraz za otroke zaposlenih na FF

Po enem letu premora se Dedek Mraz spet vrača v Lutkovno gledališče Ljubljana (LGL). Vsi starši otrok do vključno desetega leta starosti boste sredi naslednjega tedna na oddelke in v strokovne službe prejeli darilno kartico, vstopnice za LGL, darilno vrečo in navodila. Otroci (in starši) si bodo lahko 19. 12. 2021 ogledali lutkovno predstavo Sovica Oka, ki s svojo preprosto dramaturgijo in iskrivimi dialogi posega v svet otroške igre, domišljije, muhavosti in domišljavosti. Predstavi pa bo sledil, kot običajno, zabaven obisk Dedka Mraza.
 

Novosti Znanstvene založbe FF  

Stridon, Journal of Studies in Translation and Interpreting: Letn. 1, št. 2 (2021)

Revija je prosto dostopna na portalu Revije FF. 

Documenta Praehistorica: Letn. 48 (2021)

Revija je prosto dostopna na portalu Revije FF.

Nova številka Geografske širine
 

Izšla je novembrska številka Geografske širine, ki jo najdete na povezavi. Arhiv vseh preteklih številk pa je dostopen na spletni strani Oddelka za geografijo FF. Vljudno vabljeni k branju!

Obisk veleposlanice Zvezne republike Nemčije

V ponedeljek, 29. 11. 2021, so na Oddelku za germanistiko z nederlandistiko in skandinavistiko FF v okviru seminarja Nemški jezik v kontekstu I gostili veleposlanico Zvezne republike Nemčije Nathalie Kauther. Z DAAD lektorjem Bernhardom Winklerjem in študenti germanistike je razpravljala o svojem delovnem mestu veleposlanice Slovenije, ki si ga deli z možem Adrianom Pollmannom, s katerim veljata za pionirja t. i. job-sharing-modela (modela delitve dela) v nemški diplomaciji. Poleg tega je veleposlanica spregovorila o svojih izkušnjah z delom v zunanji politiki in življenju v Sloveniji, o kulturnih razlikah med Slovenijo in Nemčijo, izzivih za ženske na visokih položajih, trenutni družbeno-politični in zdravstveni situaciji v svetu, osnovnih načelih demokracije in jeziku kot sredstvu integracije. S svojim širokimi in miroljubnimi pogledi na svet in družbo je popestrila pouk in študente spodbudila h kritičnemu razmišljanju.
 
Pregled medijskih objav
 
Na fakultetnem intranetu lahko na zavihku FF v medijih prebirate prispevke v medijih, v katerih sodelujejo zaposleni na FF. Nekaj objav izpostavljamo spodaj.


Cenzura in samocenzura (v oddaji sodeloval prof. dr. Marko Stabej, Oddelek za slovenistiko FF, Val 202, 26. 11. 2021)

Matija Črešnar: "Pozna bronasta doba daje vtis, da gre za razmeroma egalitarne skupnosti, medtem ko v starejši železni dobi vidimo ogromne spremembe" (pogovor z doc. dr. Matijo Črešnarjem, Oddelek za arheologijo FF, 3. Program Radia Slovenija, 26. 11. 2021)

Dr. Urška Perenič (pogovor z izr. prof. dr. Urško Perenič, Oddelek za slovenistiko FF, Prvi program Radia Slovenija, 27. 11. 2021)

Knjiga meseca: Fjodor M. Dostojevski: Ponižani in razžaljeni (v oddaji sodelovala prof. dr. Tone Smolej, Oddelek za primerjalno književnost in literarno teorijo FF, in dr. Manca G. Renko, Oddelek za zgodovino FF, oddaja Dobro jutro, RTV Slovenija, 29. 11. 2021)

“Rešitev, da ti otroci ostajajo doma, je še slabša, kot je bilo zaprtje šol” (izjava zasl. prof. dr. Ljubice Marjanovič Umek, Oddelek za psihologijo FF, https://n1info.si, 29. 11. 2021)
 

 
Ciklus besednih postaj 2021 v Knjigarni FF: Maja Bitenc, Marko Stabej, Andrejka Žejn (ur.), Sociolingvistično iskrenje (Znanstvena založba FF)

Celoten ciklus je dosegljiv na spletni strani FF.

 
Facebook
LinkedIn
Instagram
Twitter
YouTube
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si