Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 Napovednik dogodkov

Zaodrje evropskih projektov – kako lahko etnografija pripomore k razumevanju in vodenju projektnih omrežij
 

V ponedeljek, 2. novembra 2020, ob 11.20 uri bo v okviru predavanj Etnološke regionalne raziskave Slovenije na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo FF gostoval Gregor Cerinšek s predavanjem z naslovom Zaodrje evropskih projektov – kako lahko etnografija pripomore k razumevanju in vodenju projektnih omrežij. Gregor Cerinšek je raziskovalec in projektni vodja na Inovacijsko-razvojnem inštitutu Univerze v Ljubljani, kjer inženirji in antropologi skupaj uvajajo nove pristope razvoja po meri ljudi. Za Evropsko komisijo ocenjuje projektne prijave ter zaključne rezultate in dosežene učinke projektov na področju visokega šolstva in sodelovanja med univerzitetnim okoljem, industrijo in širšo družbo. Je tudi doktorski študent na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo FF. Vabilo na dogodek prejmete s prijavo na eika@ff.uni-lj.si.

Vabljeni!

2. mednarodna konferenca Tuji jeziki stroke: Priložnosti in izzivi poučevanja in raziskovanja
 

15. in 16. oktobra 2020 je potekala druga mednarodna konferenca z naslovom Tuji jeziki stroke: Priložnosti in izzivi poučevanja in raziskovanja. Organiziralo jo je Slovensko društvo učiteljev tujega strokovnega jezika pod vodstvom vodje programskega odbora doc. dr. Nives Lenassi z Ekonomske fakultete UL in vodje organizacijskega odbora lekt. dr. Saše Podgoršek z Oddelka za germanistiko FF. V dveh dneh konference je imelo 169 udeležencev iz 18 držav možnost priložnost prisluhniti trem plenarnim predavanjem in 74 prispevkom, ki so se osredotočali na različne teme s področja raziskovanja, poučevanja in učenja tujih strokovnih jezikov. S svojimi plenarnimi predavanji so znanja in spodbude za pedagoško in raziskovalno delo z udeleženci delili Sara Laviosa z Univerze v Bariju (Italija), Ken Hyland z Univerze East Anglia (Velika Britanija) in Vesna Cigan z Univerze v Zagrebu (Hrvaška). Tokratno konferenco je obogatila še prisotnost številnih študentov iz Slovenije in Italije.
 

Več

 
 
Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo praznuje 80-letnico delovanja

Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF v študijskem letu 2020/2021 praznuje 80-letnico svojega delovanja. Ob tem jubileju so ponosno zakorakali v novo študijsko leto, zaradi epidemioloških razlogov pa družabnih dogodkov v zvezi s praznovanjem obletnice začasno ne pripravljajo, ampak jih zamikajo na čas, ko bodo lažje izvedljivi. Kljub temu je že od začetka študijskega leta v oddelčni knjižnici na ogled razstava v zvezi z zgodovino delovanja oddelka, prva iz niza razstav, ki jih bodo sicer mesečno gostili v oddelčni knjižnici. Ker je dostop tudi do oddelčne knjižnice trenutno omejen, prvo desetletje delovanja oddelka ponazarjajo s fotografijami z oktobrske mesečne razstave (povezava).
Preko spletne povezave vabijo tudi k ogledu prvega predstavitvenega filma, nastalega v okviru serije Področja Etnologije. V njem zasl. prof. dr. Janez Bogataj in izr. prof. dr. Mateja Habinc pojasnita, kaj obsega in kako se je razvijalo področje Etnologije Slovenije, avtor filma, realiziranega v okviru Evropske noči raziskovalcev, pa je Žiga Gorišek.
Ko bodo epidemiološke razmere ugodnejše, bodo na oddelku pripravili odprtje celotne razstave, to pa pospremili tudi s kratkim srečanjem in predvajanjem novega dokumentarnega filma o zgodovini oddelka. Do takrat pa vam vsi sodelavci in sodelavke Oddelka za etnologijo in kulturno antropologijo FF želijo vse dobro in se veselijo ponovnih srečevanj!

 
Napoved dogodkov: Evropska noč raziskovalcev - Humanistika to si ti

Vljudno vabljeni na dva dogodka, organizirana v sklopu projekta Evropska noč raziskovalcev. Oba bosta potekala preko spletne platforme Zoom.

-
Kako napisati uspešno prijavo v Obzorju Evropa v torek, 3. novembra, ob 10.00 uri.
Uveljavljeni raziskovalci bodo prikazali primere uspešnih prijav, poseben poudarek delavnice pa bo na komuniciranju z javnostjo in etiki v raziskovalnem procesu, ki je pomemben element vsake prijave. Delavnica je namenjena mladim raziskovalcem in podoktorskim študentom.
Več o dogodku.

- Univerza prihodnosti: evropsko akademsko okolje skozi pogled uravnoteženosti spolov in vključevanja ranljivih skupin v petek, 6. novembra, ob 11.00 uri. Cilj okrogle mize, na kateri sodeluje tudi prof. dr. Milica Antić Gaber, je osvetliti dobre prakse in kompetence, ki jih mora razviti akademsko okolje v univerzi prihodnosti.
Več o dogodku.

 
Pregled medijskih objav

Na fakultetnem intranetu lahko na zavihku FF v medijih prebirate prispevke v medijih, v katerih sodelujejo zaposleni na FF. Nekaj objav izpostavljamo spodaj.
 
Spopad brez prelite krvi (komentar zadnjega soočenja pred predsedniškimi volitvami v ZDA zasl. prof. ddr. Rudija Rizmana, Oddelek za sociologijo FF, Večer, 24. 10. 2020)
 
Sprehajanje kot prekršek (izjava prof. dr. Darje Kobal Grum, Oddelek za psihologijo FF, in prof. dr. Rajka Muršiča, Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF, Dnevnik – Dnevnikov objektiv, 24. 10. 2020)
 
"Takratne ideje je treba presojati tudi po tem, kar je iz njih nastalo" (predstavitev zbornika Znanstvene založbe FF 1968: Čas upora, upanja in domišljije. Zgodbe študentskega gibanja 1964–1974, www.rtvslo.si, 25. 10. 2020)
 
Boj za bralne navade je tek na dolge proge (pogovor s prof. dr. Miho Kovačem, Oddelek za bibliotekarstvo, informacijsko znanost in knjigarstvo FF, Dnevnik, 26. 10. 2020)

Otroci naj se čim več gibajo (izjava izr. prof. dr. Klare Skubic Ermenc, Oddelek za pedagogiko in andragogiko FF, Večer, 26. 10. 2020)
 

 
Od 21. do 25. 9. 2020 je v organizaciji Knjigarne FF potekal Ciklus besednih postaj. Delimo posnetek petega pogovora: Alojzija Zupan Sosič, Na balkon visoke hiše.
 
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si