Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 Napovednik dogodkov
Informativni dan za magistrske študijske programe (2. stopnja)

Informativni dan za magistrske študijske programe (2. stopnja) bo v ponedeljek, 3. junija 2019, med 10.00 in 16.00 uro. Informativni dan bo potekal po razporedu, ki je objavljen tukaj.
 
Informativni dan za doktorski študijski program (3. stopnja)

Informativni dan za doktorski študijski program (3. stopnja) Humanistika in družboslovje bo za področja, ki jih koordinira FF, v ponedeljek, 3. junija 2019. Skupni del bo potekal ob 16.00 uri v predavalnici 15, po posameznih področjih pa po razporedu.
Mednarodna konferenca »Izmenjajmo si besede«: 100 let indoevropskega primerjalnega jezikoslovja na Univerzi v Ljubljani – Ljubilej

Ob stoti obletnici indoevropskega primerjalnega jezikoslovja na UL bo med 4. in 7. junijem 2019 potekala mednarodna konferenca pod krovnim naslovom »Izmenjajmo si besede«: 100 let indoevropskega primerjalnega jezikoslovja na Univerzi v Ljubljani – Ljubilej. Otvoritev konference bo v torek, 4. junija 2019, ob 10.00 uri (Zbornična dvorana UL). Kot del slovesnosti bodo študenti primerjalnega jezikoslovja nastopili z obema za letošnji Liber.ac pripravljenima staroindijskima predstavama, slavnostni govor pa bo imel prof. dr. Velizar Sadovski z Inštituta za iranistiko Avstrijske akademije znanosti.

Več

 
Predavanje Ivan Cankar in primerjalna književnost

Oddelek za primerjalno književnost in literarno teorijo FF ob svoji devetdesetletnici vabi na predavanje z naslovom Ivan Cankar in primerjalna književnost zasl. prof. akad. dr. Janka Kosa. Predavanje bo v torek, 4. junija 2019, ob 11.00 uri (Modra soba).

Foto: www.sazu.si

 
Odprtje fotografske razstave – Miran Pflaum: En passant …

Vljudno vabljeni na odprtje razstave Mirana Pflauma En passant …, ki bo v torek, 4. junija 2019, ob 17.00 uri (5. nadstropje FF). Razstava bo na ogled do 30. junija 2019.
 
Vabilo na delavnico Ženske in povojne tranzicije: Nasilje

ERC Advanced Grant projekt EIRENE, ki ga vodi prof. dr. Marta Verginella, vabi na delavnico z naslovom Ženske in povojne tranzicije: Nasilje. Dvodnevna delavnica, na kateri bodo sodelovali mednarodno priznani raziskovalke in raziskovalci ter sodelavke in sodelavci projekta, se bo odvijala v četrtek, 6. junija, in v petek, 7. junija 2019, v Trubarjevi hiši literature (Stritarjeva ulica 7, Ljubljana). Delovni jezik bo angleščina.
Program dogodka najdete na tej povezavi.

 
Novosti Znanstvene založbe FF

Eva Boštjančič, Ana Reberc, (ur.): Obrazi nasilja na delovnem mestu: Psihološki pogledi in slovenska praksa

Avtorji so poskušali predstaviti sedanjo situacijo, ki se dogaja na različnih delovnih mestih številnim zaposlenim v Sloveniji. Ideja se je pojavila kot odgovor na vedno bolj rastočo in zaželeno znanstveno vejo psihologije, imenovano pozitivna psihologija, ki v zaposlenih išče in spodbuja dobro, želeno, prijetno. Vendar če bomo tako znanstveniki kot praktiki »govorili le o soncu, zanemarili pa dež, težko govorimo o vremenu in splošni klimi«. Pomembno je, da na vsako delovno situacijo, pa naj bo to v primeru natakarja, ki streže kosila v gostinskem lokalu, timskega sestanka medicinskega osebja ali sindikalnega zborovanja zaradi zmanjšanja delovnih pravic, pogledamo z vseh možnih perspektiv.
Knjigo lahko kupite in prelistate tukaj. 
Mateja Gaber, (ur.): BAUHAUS – BAUMENSCH. Človek. Umetnost. Tehnologija.

Monografija Bauhaus – Baumensch v svojem podnaslovu izpostavlja na prvi pogled tri nepovezane pojme. Če pa nanje pogledamo z vidika Bauhausa in njegove filozofije, ugotovimo, da morda ni večjega horizonta razmišljanja, kot jo dandanašnji omogoča ravno povezovanje omenjene triade – človeka moderne dobe v veliki meri določata umetnost in razvoj tehnologije.
Knjigo lahko kupite in prelistate tukaj.

Druge tedenske novosti Knjigarne FF si lahko ogledate tu.


 
Priznanje za najboljšo doktorsko disertacijo FF

V petek, 24. maja 2019, smo podelili priznanje za najboljšo doktorsko disertacijo v študijskem letu 2017/2018. Priznanje je prejela dr. Katra Meke za delo Beneško baročno slikarstvo na Kranjskem in Štajerskem: naročniki in zbiralci (področje humanistika, Oddelek za umetnostno zgodovino, mentor: prof. dr. Matej Klemenčič, somentorica: prof. dr. Nina Kudiš).
Čestitamo!

 
Predstavljamo drugi del študentskega projekta ob stoletnici FF: pogovori z dekani in dekanjami FF. Spomine obuja zasl. prof. dr. Marko Kerševan, dekan FF od 1991 do 1993.
 
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si