Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 Napovednik dogodkov
Mednarodna konferenca Skrite geografije

Ob praznovanju 100-letnice ustanovitve Oddelek za geografijo FF v sodelovanju z Evropsko zvezo geografov in Društvom učiteljev geografije Slovenije organizira mednarodno konferenco Skrite geografije, ki poteka od 29. do 31. avgusta 2019 v Ljubljani. Pri odkrivanju „skritih“ geografij, njihovem zaznavanju, razkrivanju, zaščiti in razlagi se jim bo pridružilo več kot 200 strokovnjakov iz Slovenije in tujine.

Več
40 let Lektorata romunščine na Filozofski fakulteti (konferenca ob obletnici)

Oddelek za romanske jezike in književnosti FF vabi na konferenco ob 40-letnici Lektorata romunščine na Filozofski fakulteti. Dogodek bo potekal v petek, 6. septembra 2019 (pred. 13). Prispevki bodo v slovenščini, romunščini in angleščini.

Program najdete na tej povezavi.
Človek. Umetnost. Tehnologija. Bauhaus.

27. septembra 2019 ob 20.00 uri se bo monumentalna Vurnikova stavba Sokolski dom Tabor preobrazila v prostor radioaktivnega trka človeka in tehnologije. Projekt, pri katerem sodelujejo pretežno študentke in študenti UL, povezuje članice in akademije v ustvarjalno in enovito celoto ter opozarja na pomen interdisciplinarnosti. Po izdaji znanstvene monografije Bauhaus – Baumensch (Znanstvena založba FF), likovnih, glasbenih in plesnih delavnicah ter istoimenskem simpoziju prihaja zadnje dejanje projekta: plesno-performativna predstava Triadni balet, ki je hommage Schlemmerjevi predstavi z istoimenskim naslovom iz leta 1922. Triadni balet v režiji Jana Krmelja ne poskuša rekonstruirati izvorne predstave, temveč ustvarja nov, sodobni premislek Schlemmerjevih idej in se sprašuje o odnosu med človekom, umetnostjo in tehnologijo.

Več

 
Izobraževanje za tutorje za tuje študente na izmenjavi

Mednarodna pisarna FF je v četrtek, 29. avgusta 2019, pripravila izobraževanje za študentke in študente, ki so se prijavili kot tutorji za tuje študente na izmenjavi. Tutorje so seznanili s programi izmenjav, administrativnimi postopki ter najpogostejšimi zagatami, s katerimi se srečujejo tuji študentje na izmenjavi. Pogovorili so se tudi o obštudijskih dejavnostih, ki jih bodo za tuje študente pripravili tutorji. Tutorji za tuje študente so nepogrešljivi člen pri uspešni izmenjavi, saj pomagajo tujim študentom pri njihovem uspešnem vključevanju v fakultetno in širše okolje.
Študentski inovativni projekti za družbeno korist (povezovanje z negospodarstvom in neprofitnim sektorjem) in Po kreativni poti do praktičnega znanja (povezovanje z gospodarstvom in negospodarstvom)

Obveščamo vas, da bo CPI v drugi polovici septembra 2019 zopet objavil interna razpisa za Študentske inovativne projekte za družbeno korist - ŠIPK (povezovanje z negospodarstvom in neprofitnim sektorjem) in Po kreativni poti do praktičnega znanja - PKP (povezovanje z gospodarstvom in negospodarstvom). Roka prijave bosta v novembru 2019. Pripravili bodo razpisa s komentarjem. Pri vsakem bodo izbrali tri projekte, po dva pa uvrstili v »čakalnico«, saj bodo rektorat zaprosili še za dve dodatni mesti, če katera od članic ne bi izkoristila vseh treh razpoložljivih mest. Javna razpisa za oba projekta sta že objavljena na spletni strani Javnega štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada Republike Slovenije (ŠIPK, PKP); obrazci za tekoče odpiranje za ŠIPK so tudi že na spletni strani.
Dodatna pojasnila: 01/24 11 048 ali ursa.gruden@ff.uni-lj.si.

Foto: V nakit prenesena dediščina (PKP 2018/2019)


 
Gigafida 2.0: Predstavitev novega korpusa
CJVT UL je junija na FF predstavil korpus Gigafida 2.0. V projektu, ki ga je finančno podprlo Ministrstvo za kulturo (https://www.cjvt.si/gigafida/), je bil korpus Gigafida vsebinsko posodobljen, prenovili so tudi uporabniški vmesnik. Iz novega korpusa, ki je za širšo rabo na voljo na tej spletni strani, so odstranjeni moteči ponovljeni besedilni fragmenti, pa tudi nestandardna besedila, kot so uporabniški komentarji na novičarskih forumih in podobno. Gigafida 2.0 je po novem torej referenčni korpus pisne standardne slovenščine. Posnetek predstavitve si lahko ogledate na povezavi zgoraj.
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si