Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 Napovednik dogodkov
Buddhovo življenje: Recitacija Ašvaghoševe pesnitve z Natašo Barbaro Gračner

Oddelek za filozofijo FF v sodelovanju z Inštitutom za študije meništva in kontemplativne znanosti ter Veleposlaništvom Indije v Sloveniji vabi na dogodek ob počastitvi 2500. obletnice smrti Siddharthe Gavtame Buddhe z naslovom Buddhovo življenje: Recitacija Ašvaghoševe pesnitve z Natašo Barbaro Gračner, ki bo danes, 29. 10. 2021, ob 17.00 uri (pred. 15 na FF). Dogodek bosta s svojim nagovorom otvorili veleposlanica Indije v Sloveniji, njena ekscelenca Namrata S. Kumar, in dekanja FF, prof. dr. Mojca Schlamberger Brezar. Osrednji del dogodka, recitacija dela pesnitve “Buddhovo življenje” indijskega pesnika Ašvaghoše v prevodu Vlaste Pacheiner Klander in v izvedbi gledališke in filmske igralke Nataše Barbare Gračner, bo pospremljena s kratkim zgodovinskim orisom Buddhovega življenja, čemur bo sledila predstavitev koledarja za leto 2022 z naslovom “Pod drevesom spoznanja”, ki sledi dvanajstim prelomnim dogodkom v Buddhovem življenju. Ob tem bo navzoče skozi drobce bogate dediščine budizma popeljala videoprojekcija fotografskih utrinkov.

 
Otvoritev razstave o Joannisu Kapodistriasu v Ljubljani

V letošnjem letu, ko v Grčiji praznujejo dvestoto obletnico začetka protiturške vstaje, so študenti in študentke Oddelka za klasično filologijo FF pripravili razstavo in video posnetek, posvečena Joannisu Kapodistriasu. Joannis Kapodistrias (1766–1831), v svojem času ugleden diplomat in prvi predsednik moderne grške države, čigar priimek očitno spominja na slovenski Koper, se je leta 1821 kot ruski zunanji minister udeležil Ljubljanskega kongresa. Prav v času trajanja kongresa pa so grški uporniki pričeli s protiturško vstajo. Razstava in video sta posvečena bivanju Joannisa Kapodistriasa v Ljubljani in s tem povezanim filološkim virom. Otvoritev bo v torek, 2. 11. 2021, ob 13.00 uri (Modra soba), razstava pa bo na ogled na Oddelku za klasično filologijo do sredine decembra 2021. Vljudno vabljeni!
 
Biti etnomuzikolog: življenjska zgodba predsednika Mednarodnega združenja za tradicijsko glasbo (ICTM)

Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF vabi na Šmitkov večer, ki bo v torek, 2. 11. 2021, ob 18.00 uri (pred. P3, Zavetiška 5). Prof. dr. Svanibor Pettan z Oddelka za muzikologijo FF bo pripovedoval o razsežnostih etnomuzikološkega življenja, o terenskih izkušnjah, o različnih zaposlitvah ter o vodilnem svetovnem združenju etnomuzikologov, katerega predsednik je postal leta 2021. Pogovor bosta vodili študentki Enia May Grabrijan in Nežka Struc, sodeloval bo še prof. dr. Rajko Muršič.

 
Asketska gibanja v pozni antiki

Oddelek za filozofijo FF in Inštitut za študije meništva in kontemplativne znanosti vabita na gostujoče predavanje dr. Gine Derhard (Ruhr-Universität Bochum) z naslovom Asketska gibanja v pozni antiki, ki bo v sredo, 3. 11. 2021, ob 16.20 uri (didaktična pred.). Predavanje bo v angleškem jeziku.

Več

 
Predstavitev publikacij na Oddelku za slavistiko FF

Oddelek za slavistiko FF vabi na predstavitev publikacij, ki bo v sredo, 3. 11. 2021, ob 18.00 uri (Modra soba). V prvem delu se bo izr. prof. dr. Đurđa Strsoglavec pogovarjala z Majo Kovač in Sašem Puljarevićem o ciklu pogovorov Južnoslovanski večer, ki sta ga študenta sama zasnovala in vodila, na podlagi česar je izšla tudi publikacija razprav z enakim naslovom. V drugem delu bo doc. dr. Jana Šnytova predstavila publikacijo Prevajalske stopinje, ki prinaša zbirko književnih besedil, ki so jih študentje bohemistike prevedli v okviru prevajalskega natečaja.
 
Platon, če se ne motim, je zbolel – nekaj razmislekov o skriti prisotnosti avtorjev in medsebojnih vplivih pri Platonu in Ksenofontu

Oddelek za filozofijo FF vabi na gostujoče predavanje dr. Markusa Hafnerja (Univerza Karla Franza v Gradcu) z naslovom Platon, če se ne motim, je zbolel – nekaj razmislekov o skriti prisotnosti avtorjev in medsebojnih vplivih pri Platonu in Ksenofontu, ki bo v četrtek, 4. 11. 2021, ob 17.00 uri (pred. 325). Predavanje bo v angleškem jeziku.

Več

 
Pregibanje pripovedi: Kakšen jezik govorijo muzejske zbirke in sodni spisi?

Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF vabi na dogodek z naslovom Pregibanje pripovedi: Kakšen jezik govorijo muzejske zbirke in sodni spisi?, ki bo v četrtek, 4. 11. 2021, ob 19.00 uri (Trubarjeva hiša literature). Zgodba ne pripada zgolj fikciji, temveč skoznjo razumemo preteklost, povezujemo dogodke, učvrščujemo spomine in gradimo etične, estetske in spoznavne horizonte. Hkrati nobena zgodba ne lebdi v vakuumu, vsaka je oblikovana, izbrana, posredovana in ob tem nenehno re-interpretirana. V humanistiki in družboslovju izsledke raziskav pogosto “uzgodbimo” ali pa obstoječe narative uokvirimo znova – pri prepričljivosti tega pa ključno vlogo igrajo ubeseditev, konkretne jezikovne in slogovne izbire ter razmerja med upovedanim in zamolčanim. O tovrstnih vprašanjih bodo diskutirali z etnologinjo in kulturno antropologinjo ter umetnostno zgodovinarko Meto Kordiš in zgodovinarko Matejo Ratej.

Več


 
Podobe antike v sodobni družbi in filozofiji

V organizaciji Slovenskega društva za primerjalno književnost in Oddelka za filozofijo FF ter s finančno podporo Javne agencije za knjigo bo 5. in 6. 11. 2021 (Modra soba) potekala konferenca Podobe antike v sodobni družbi in filozofiji. Konferenca je posvečena podobam antike v sodobni družbi in filozofiji. Prva sekcija je posvečena vprašanju popularizacije in poučevanja antične književnosti in kulture, druga nadaljuje temo lanskoletne delavnice, pri čemer bodo povabljeni raziskovalci razpravljali o vplivu anike in antične filozofije na sodobno filozofijo in družbo, tretjo sekcijo pa organizirajo v sodelovanju z Društvom študentov primerjalne književnosti.

Več


 
Poziv za prispevke: Razstavljanje na Slovenskem II (21. in 22. april 2022)

Oddelek za umetnostno zgodovino FF vabi k prijavi in sodelovanju na simpoziju Razstavljanje na Slovenskem II, ki bo potekal 21. in 22. 4. 2022. Za prijavo prosijo, da do 15. 12. 2021 pošljete v slovenščini ali angleščini povzetek prispevka in življenjepis na e-naslov: miha.valant@ff.uni-lj.si.

Več

Foto: Jakopičev paviljon pred podiranjem decembra 1961; Arhiv Mestne galerije Ljubljana / MGML

 

Novosti Znanstvene založbe FF  

Matjaž Barbo: Razumeti glasbo: igra zaznave in spoznanja (Razprave FF)

Besedilo se loteva glasbe s treh glavnih zornih kotov, ki jih določajo tudi različni pristopi k njenemu razumevanju v zgodovini. Okvire svojega spoznavanja, razumevanja in interpretiranja glasbe razgrinja na ravneh čutne zaznave, razumskega umevanja in metafizičnega spoznavanja. Vsi trije vidiki vsak po svoje odstirajo vpogled v glasbo kot umetnost, a so hkrati vsi po vrsti, vsak zase pa celo tudi vsi skupaj kljub svoji lahko prekipevajoči gostobesednosti in slikovitosti vendarle tudi nezadostni in nepopolni.

Knjiga je na voljo v Knjigarni FF. Do nje lahko prosto dostopate na portalu E-knjige FF.

 

 

Iztok Kosem (ur.): Kolokacije v slovenščini

Kolokacija kot tipična sopojavitev vsaj dveh leksikalnih enot je jezikovni pojav, ki je že dolgo predmet raziskav na različnih področjih, od korpusnega jezikoslovja in leksikografije do učenja in poučevanja jezikov. Pričujoča monografija, ki je nastala kot rezultat temeljnega raziskovalnega projekta KOLOS (Kolokacije kot temelj jezikovnega opisa: semantični in časovni vidiki), prinaša v znanstveni prostor pomembna nova teoretska in metodološka spoznanja o različnih vidikih kolokacij v slovenskem jeziku. Publikacija je izšla v sozaložništvu ZZFF in Instituta Jožef Štefan.

Do knjige lahko prosto dostopate na portalu E-knjige FF.

 

Andragoška spoznanja, Letn. 27, št. 2 (2021): Izobraževanje odraslih na področju zdravja: pomen družbenokulturnih dimenzij in interdisciplinarnosti

Do revije lahko prosto dostopate na portalu Revije FF.

 

Slovanski fokus – osredotočeni na slovansko književnost

V okviru cikla izobraževalnih dogodkov Slovanski fokus, ki poteka v MKL Slovanski knjižnici, so 14. 9. 2021 o zahodnoslovanskih književnostih spregovorili strokovnjaki in predavatelji oddelkov za slavistiko in slovenistiko FF. Književnosti Češke, Poljske in Slovaške so predstavili v kontekstu slovenskega literarnega prostora ter izpostavili najimenitnejša dela slovanskih avtoric in avtorjev, ki suvereno sooblikujejo pokrajino evropske in svetovne literarne tradicije. Posnetke predavanj si lahko ogledate na spletni strani MKL Slovanske knjižnice.

Več

 
Pregled medijskih objav
 
Na fakultetnem intranetu lahko na zavihku FF v medijih prebirate prispevke v medijih, v katerih sodelujejo zaposleni na FF. Nekaj objav izpostavljamo spodaj.


Projekt Modra fakulteta (sodelovala izr. prof. dr. Nives Ličen, Oddelek za pedagogiko in andragogiko FF, TV Slovenija 1, Dobro jutro, 21. 10. 2021)

Večjezičnost kot dodana vrednost evropske skupnosti (sodelovala doc. dr. Andreja Retelj, Oddelek za germanistiko s skandinavistiko in nederlandistiko FF, oddaja Euranet Plus, Radio Maribor, 23. 10. 2021)


Sv. Pahomij: prve meniške skupnosti (pogovor z doc. dr. Janom Ciglenečkim, Oddelek za filozofijo FF, 3. program Radia Slovenija – program Ars, 24. 10. 2021)

Za nekatera podjetja odlična rešitev, za druga neprimerna (izjava prof. dr. Eve Boštjančič, Oddelek za psihologijo FF, Večer, 28. 10. 2021)

Ciklus besednih postaj 2021 v Knjigarni FF: Tomo Virk, Literatura in etika (v sodelovanju z LUD Literatura)

Celoten ciklus je dosegljiv na spletni strani FF.

 
Facebook
LinkedIn
Instagram
Twitter
YouTube
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si