Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 Napovednik dogodkov
Priznanje ARRS Odlični v znanosti 2019 za knjigo Arheologija in dediščina Soške fronte ter vzhodnih bojišč

Knjiga o bojiščih prve svetovne vojne, ki je izšla pri založbi Routledge, je prejela naziv Odlični v znanosti 2019. Med uredniki publikacije sta tudi doc. dr. Dimitrij Mlekuž Vrhovnik in doc. dr. Matija Črešnar z Oddelka za arheologijo FF.
Iskrene čestitke!

Več

 
Prof. dr. Polona Vilar prejemnica Kalanove nagrade

Prof. dr. Polona Vilar z Oddelka za bibliotekarstvo, informacijsko znanost in knjigarstvo FF je prejemnica Kalanove nagrade Zveze bibliotekarskih društev Slovenije za leto 2019. Nagrado je prejela za publikacijo Proaktivna splošna knjižnica za bralno pismenost in bralno kulturo. Obrazložitev nagrade je na voljo na tej povezavi.
Iskrene čestitke! 
Izr. prof. dr. Violeta Jurkovič prejemnica nagrade FIPLV

Izr. prof. dr. Violeta Jurkovič je prejela nagrado Mednarodne federacije združenj učiteljev tujih jezikov FIPLV za svoje izjemno znanstveno-raziskovalno, pedagoško in strokovno delo na področju tujejezikovnega izobraževanja, še posebej za področje tujega jezika stroke. Na FF je vodja slovenske skupine Erasmus+ projekta TRAILs, ki je namenjen pripravi izobraževanja učiteljev tujega jezika stroke. Podelitev je potekala v sredo na Fakulteti za pomorstvo in promet UL, ki je njena matična fakulteta.
Iskrene čestitke!

 
Nagrada Fabjana Hafnerja za prevod knjige ZZFF

Dr. Aleš Košar bo za prevod Heideggrove knjige Kaj se pravi misliti?, ki je izšla pri ZZFF, ob zaključku 35. Slovenskega knjižnega sejma prejel nagrado Fabjana Hafnerja.
Čestitke!

Povezava do knjige

 
Svetovni dnevi slovenske znanosti in umetnosti – ob 100-letnici Univerze v Ljubljani

Od 2. do 6. decembra 2019 se bodo na več kot 50 univerzah po svetu odvijali Svetovni dnevi slovenske znanosti in umetnosti, s katerimi bomo tudi na slovenistikah po svetu obeležili 100-letnico prve slovenske univerze, Univerze v Ljubljani. Številne dogodke pripravljajo učitelji in sodelavci programa Slovenščina na tujih univerzah skupaj s študenti slovenščine, v sodelovanju s tujimi univerzami in z diplomatsko-konzularnimi predstavništvi Republike Slovenije. Letos bo potekalo 86 dogodkov.

Več

 
Od kulturne homogenizacije do kulturnega mozaika: kulturnoantropološke raziskave manjšinskih skupnosti in sodobnih migracij v Republiki Hrvaški

Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF vabi v ponedeljek, 2. decembra 2019, ob 9.40 uri (pred. P2, Zavetiška 5) na predavanje Od kulturne homogenizacije do kulturnega mozaika: kulturnoantropološke raziskave manjšinskih skupnosti in sodobnih migracij v Republiki Hrvaški izr. prof. dr. Marijete Rajković Iveta (Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete Univerze v Zagrebu).
 
Podelitev študentskih nagrad FF

V ponedeljek, 2. decembra 2019, bomo ob 10.00 uri (Zbornična dvorana UL) podelili dekanove in Nahtigalove nagrade študentkam in študentom FF. Podelili bomo devet dekanovih in dve Nahtigalovi nagradi, dve deli s fakultete pa bosta 5. decembra 2019 nagrajeni s Prešernovo nagrado UL. Seznam nagrajenk in nagrajencev je objavljen tukaj.
Vabljeni!

Foto: Nagrajenke in nagrajenci za štud. leto 2017/2018

 
Martina Hostnika prevod Martina Krpana v ruščino (1891)

Lingvistični krožek Filozofske fakultete v Ljubljani vabi na 1190. sestanek, ki bo v ponedeljek, 2. decembra 2019, ob 18.00 uri (pred. 325). Na temo Martina Hostnika prevod Martina Krpana v ruščino (1891) bo predaval dr. Milan Dolgan.

 
Predavanji izr. prof. dr. Vita Hazlerja

Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF vabi v torek, 3. decembra 2019, ob 14.40 uri (pred. P2, Zavetiška 5) na predavanji izr. prof. dr. Vita Hazlerja z naslovom Dediščina vinskih kleti v Slovenskih Konjicah in Les kot gradivo: Dediščina kulture lesa.

 
Na Besedni postaji v torek, 3. decembra 2019, ob 17.00 uri (Modra soba): Tone Smolej (ur.), Zgodovina doktorskih disertacij slovenskih kandidatov na dunajski Filozofski fakulteti (1872–1918) (Znanstvena založba FF)

Monografija izhaja v letu, ko ljubljanska univerza praznuje sto let. Med dunajskimi doktorandi so tudi pripadniki prve generacije njenih profesorjev. Prav njihova izobrazba, ki so jo okronali z disertacijo, je bila bistvenega pomena za nastanek in razvoj Univerze v Ljubljani. Poglavja monografije z mnogimi doslej neznanimi podatki omogočajo uvid v zgodovino številnih strok, ki se danes preučujejo na tej ustanovi. Neskromno bi lahko monografijo podnaslovili z besedno zvezo: izvori naših znanosti. Vabljeni na pogovor urednika z avtorji prispevkov v knjigi.

Napovedujemo: 11. decembra 2019, ob 17.00 uri, Od kavarne eksistencialistov do drugega spola


Dogodek je del kulturnega programa knjigarne, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.
 
Razstava Na poti v svobodo, od praške pomladi do nežne revolucije: 1968–1989

Vljudno vabljeni k ogledu slovaške razstave Na poti v svobodo, od praške pomladi do nežne revolucije: 1968–1989. Odprtje razstave bo v sredo, 4. decembra 2019, ob 14.00 uri v avli FF. Razstava bo na ogled do 18. decembra 2019.

 
Neteritorialna avtonomija kot oblika zaščite manjšin ter “potujoča ideja”: Primer radikalno-nacionalistične adaptacije s strani Sudetskonemške stranke

Oddelek za zgodovino FF in Inštitut za novejšo zgodovino vabita na predavanje Börriesa Kuzmanyja in Oskarja Muleja (Inštitut za vzhodnoevropsko zgodovino Univerze na Dunaju) z naslovom Neteritorialna avtonomija kot oblika zaščite manjšin ter “potujoča ideja”: Primer radikalno-nacionalistične adaptacije s strani Sudetskonemške stranke. Predavanje bo v četrtek, 5. decembra 2019, ob 10.00 uri (Modra soba). Predavanje bo v angleščini in slovenščini.

Več

 
Razstavljanje na Slovenskem: Simpozij ob 110-letnici Jakopičevega paviljona

Oddelek za umetnostno zgodovino FF 5. in 6. decembra 2019 (dvorana Mestnega muzeja, Gosposka 15, Ljubljana) vabi na simpozij o razstavljanju likovne umetnosti, arhitekture in oblikovanja ter razstavnih institucijah na Slovenskem, ki ga prirejajo ob 110-letnici Jakopičevega paviljona. Simpozij je nastal v sodelovanju Oddelka za umetnostno zgodovino FF, Muzeja in galerij mesta Ljubljana, Društva Igor Zabel za kulturo in teorijo, Koroške galerije likovnih umetnosti in Galerije Božidar Jakac ter s podporo ERSTE sklada.
Več o simpoziju in programu najdete na tej povezavi.

 
Gostujoče predavanje o Brexitu

Oddelek za anglistiko in amerikanistiko FF vabi na zadnje v seriji gostujočih predavanj "2019 Irish Studies Guest Lecture Series". Tokrat bo predaval dr. John O'Brennan z Univerze Maynooth na Irskem, njegovo predavanje pa nosi naslov Irska in Evropska Unija: Izzivi in priložnosti Brexita. Predavanje bo v ponedeljek, 9. decembra 2019, ob 19.40 uri (pred. 34) in bo v angleškem jeziku. Gostujoča predavanja s področja irskih študij organizira FF v sodelovanju s Filozofsko fakulteto na Reki ter ob finančni podpori veleposlaništev Irske v Sloveniji in na Hrvaškem.
 
Novosti Znanstvene založbe FF

Katarina Zadnik: Nauk o glasbi v slovenski glasbeni šoli: Med preteklostjo, sedanjostjo in prihodnostjo (Glasba na Slovenskem po 1918)

Študija obravnava 200-letni razvoj, vlogo in položaj predmetnega področja znotraj razvijajočega se javnega glasbenega šolstva, še zlasti v povezavi s kurikularnimi, organizacijskimi in vsebinskimi prenovami, ter njegovi utrditvi in avtonomiji obenem z ostalimi predmetnimi področji v sedanjem glasbenem šolstvu.
Knjigo lahko kupite in prelistate tukaj. Do nje pa lahko tudi prosto dostopate na tej povezavi.

 
Rudj Gorian: Založništvo in pretok informacij v Gorici v 18. stoletju: Časopis Gazzetta goriziana

Delo Rudja Goriana, ki je sad dolge, natančne in na virih temelječe raziskave, ponuja pomemben prispevek k panorami študij o 18. stoletju in zgodovinskim študijam dodaja pomembno poglavje o poznorazsvetljenski kulturi na italijanskem ozemlju Habsburške monarhije: poglavje, namreč, o Gazzetti goriziani, časopisu, ki se je – kljub svojemu kratkemu obstoju – zaradi edinstvenih odlik njegovih redaktorjev in sodelavcev uspel pozicionirati v sredino evropske mreže intelektualnih, trgovskih izmenjav ter kroženja informacij.
Knjigo lahko kupite in prelistate tukaj. Do nje pa lahko tudi prosto dostopate na tej povezavi.

Druge tedenske novosti Knjigarne FF si lahko ogledate tu.
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si