Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 Napovednik dogodkov
Evropska noč raziskovalcev – Humanistika, to si ti!

Danes poteka projekt Evropska noč raziskovalcev – Humanistika, to si ti!, ki ga koordinira FF. Ker želimo s projektom približati poklic raziskovalk in raziskovalcev splošni javnosti in spodbuditi mlade k začetku raziskovalne kariere, smo pripravili pester nabor dogodkov in aktivnosti. V preteklih letih je program Evropske noči raziskovalcev – Humanistika, to si ti! potekal na številnih lokacijah po vsej Sloveniji, zaradi epidemije covida-19 pa letos dogodki potekajo prek spleta. Program in opise dogodkov najdete na spletni strani projekta. Vabljeni k spremljanju zaključne prireditve projekta, ki bo potekala ob 18.00 uri v živo s prenosom prek kanala STA in na Facebook strani projekta. Z izbranimi gosti bodo spregovorili o znanosti, pomenu raziskovalcev in raziskovalk ter njihovega dela za družbo, del prireditve pa bo tudi EU kotiček, v katerem bodo osvetlili, kako lahko različni programi financiranja, ki jih nudi Evropska unija, pripomorejo k razvoju njihove kariere.

Povezava do dogodka in programa

 
Etnografski izzivi v času epidemije

Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF vabi danes, 27. novembra 2020, ob 17.00 uri na interaktivno predavanje, ki bo potekalo prek Zooma. Na dogodku bodo poskušali odgovoriti na pomembna vprašanja, kot npr. kaj bo s prihodnostjo antropologije in kako se soočati s tako fleksibilno etnografijo, ki ne vključuje fizičnega terena, živega stika in opravljati kvalitativne raziskave »na daljavo«. Sodelovali bodo: doc. dr. Miha Kozorog, asist. Veronika Zavratnik, asist. Ana Svetel, prof. dr. Mirjam Mencej in izr. prof. dr. Dan Podjed.

Več

 
Pogovor ob stoti obletnici volitev v Ustavodajno skupščino

Volitve so v sodobni družbi eden od kriterijev demokratičnosti družbe. Kot pravi prof. dr. Božo Repe, je slovenski parlamentarizem fragmentaren. Kdaj in kako smo volili, kako so nam preprečevali ali nas vabili na volitve si oglejte v pogovoru, ki so ga posneli sodelavci Oddelka za zgodovino FF. Pogovor so posneli ob stoti obletnici volitev v Ustavodajno skupščino, ki bo jutri, 28. novembra. Posnetek si lahko ogledate kot uvod v obletnico danes, 27. novembra 2020, ob 20.00 uri kot premiero na povezavi.
 
30 let lektorata za nizozemski jezik in kulturo

Prisrčno vabljeni na spletni dogodek, s katerim bomo obeležili 30. obletnico lektorata za nizozemski jezik in kulturo Oddelka za germanistiko z nederlandistiko in skandinavistiko FF. Dogodek bo potekal v sredo, 2. decembra 2020, ob 17.00 uri. Na spletnem dogodku bo premierno prikazan kratek film Življenje z nizozemščino, ki ga je režirala in zanj scenarij napisala ugledna novinarka Ksenija Horvat. Ob filmu bo potekal pogovor z veleposlanikom Kraljevine Nizozemske, gospodom Marcom Hennisom, uveljavljeno prevajalko iz nizozemščine Stano Anželj in lektorico za nizozemski jezik in kulturo Anito Srebnik. Moderirala ga bo Ksenija Horvat.

Več informacij o dogodku tu. Na tej povezavi pa si lahko preberete več o zgodovini lektorata.

 
Teden UL in podelitev študentskih nagrad FF

Na UL vsako leto na začetku decembra z največjim spoštovanjem predstavijo najodličnejše raziskovalne dosežke, podeljujejo častne nazive, plakete, nagrade, listine in priznanja tistim, s pomočjo katerih je UL iz leta v leto boljša univerza. Letos zaradi epidemioloških razmer Teden UL ne bo potekal v živo, zato bodo najodličnejše raziskovalne dosežke, prejemnice in prejemnike častnih nazivov, plaket, nagrad, listin in priznanj s ponosom predstavili na posebni spletni strani (tudi v angleščini), ki bo zaživela v ponedeljek, 30. novembra 2020.

Na FF vsako leto v okviru Tedna UL predstavimo prejemnike in prejemnice študentskih nagrad naše fakultete. Letos zaradi epidemioloških razmer dogodka žal ne moremo slavnostno obeležiti v živo, zato bomo predstavitve nagrajenih del predstavili na posebnem zavihku na spletni strani fakultete. Stran bo zaživela na načrtovani dan podelitve, 8. decembra 2020. Vabljeni k ogledu.

 
Predavanje: Skandinavsko besedišče v angleščini

V četrtek, 3. decembra 2020, ob 9.40 uri bo v okviru predavanj iz Angleške historične slovnice na Oddelku za anglistiko in amerikanistiko FF gostovala dr. Sara Pons Sanz (Univerza v Cardiffu) s predavanjem z naslovom Leksikalni vplivi anglo-skandinavskega jezikovnega stika v srednjeveški angleščini. Predavanje bo v angleščini. Za Zoom povezavo pišite na monika.kavalir@ff.uni-lj.si. Vabljeni!
 
Sem, kar jem: Pogovori o hrani

Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF vabi na spletni dogodek Sem, kar jem: Pogovori o hrani, ki se bo odvijal v petek, 4. decembra 2020, med 9.00 in 13.00 uro. Pridružite se mu lahko preko povezave: Sem, kar jem: pogovori o hrani.

Več

 
Prejemniki in prejemnice priznanj ŠSFF

ŠSFF je na svoji 8. redni seji potrdil prejemnike in prejemnice priznanj ŠSFF za študijsko leto 2019/2020. Seznam prejemnikov in prejemnic najdete tu.
Iskrene čestitke vsem nagrajencem in nagrajenkam!

 
Izšla je nova številka e-novičnika Geografska širina

Izšla je novembrska številka e-novičnika Oddelka za geografijo FF Geografska širina. Prelistate jo lahko na tej povezavi.
Izid knjige Benetke, pomorska republika

Pri Slovenski matici je izšla knjiga Frederica C. Lana Benetke, pomorska republika. Knjigo sta predstavila akad. prof. dr. Peter Štih, eden od urednikov zbirke, in doc. dr. Dušan Mlacović, avtor dodatnega besedila. Posnetek predstavitve si oglejte tukaj.
 
Novosti Znanstvene založbe FF

Borut Mikulec (ur.):  Andragoška spoznanja, L. 26 Št. 3 (2020): Učenje na delu: povezovanje učenja, dela in raziskovanja v času negotovosti

Do revije lahko prosto dostopate na portalu E-revije ZZFF.


 
 

Jerneja Kavčič, Marko Marinčič (ur.): Keria, Vol 22 No 1 (2020)

Do revije lahko prosto dostopate na portalu E-revije ZZFF.

Pregled medijskih objav

Na fakultetnem intranetu lahko na zavihku FF v medijih prebirate prispevke v medijih, v katerih sodelujejo zaposleni na FF. Nekaj objav izpostavljamo spodaj.
 
Bonton v primežu odgovornosti (izjava doc. dr. Igorja Škamperleta, Oddelek za sociologijo FF, Primorske novice, 21. 11. 2020)

Kaj vemo o posledicah šole na daljavo (izjavi izr. prof. dr. Klare Skubic Ermenc in izr. prof. dr. Damjana Štefanca, Oddelek za pedagogiko in andragogiko FF, Dnevnik, 21. 11. 2020)

Masten: Brez skrbi za duševno zdravje ni možno nikakršno zdravje (izjava izr. prof. dr. Roberta Mastena, Oddelek za psihologijo FF, Sta.si, 23. 11. 2020)

Računalnik postaja merilo socialne neenakosti (izjava izr. prof. dr. Marka Radovana, Oddelek za pedagogiko in andragogiko FF, Delo, 23. 11. 2020)

 
Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF predstavlja film iz serije Področja etnologije. Izr. prof. dr. Jože Hudales pojasni razvoj etnološke muzeologije v smeri predstavitev, ki so namenjene obiskovalcem in vlogo institucij, posebno Slovenskega etnografskega muzeja, pri tem. Omeni razstave nastale v sodelovanju z lokalnimi skupnostmi na vajah s študenti, nazadnje opozori tudi na predstavljanje sporne dediščine. Avtor filma je Žiga Gorišek, film pa je nastal v okviru projekta Evropska noč raziskovalcev – Humanistika, to si ti!
 
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si