Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 Napovednik dogodkov
Nagrada za prof. dr. Leona Stefanijo

Prof. dr. Leon Stefanija z Oddelka za muzikologijo FF je prejemnik nagrade Odlični v znanosti. Nagrado je prejel za knjigo Sizifovsko lépo: portret Uroša Rojka. Izvirnik je leta 2016 izšel pri ZZ FF.
Iskrene čestitke!

 

 

Na Besedni postaji v torek,
6. novembra 2018, ob 17.00 uri (Modra soba):


John Felstiner, Paul Celan: pesnik, preživelec, Jud
(LUD Literatura) 
Celanova življenjska zgodba, kot jo je v enem temeljnih del celanoslovja zapisal ameriški Jud, profesor književnosti in prevajalec Felstiner, se prepleta z interpretacijo njegovih hermetičnih, temačnih pesmi, avtor pa se osredotoča tudi na reševanje prevajalskih problemov tako radikalnega pesniškega jezika, kot je Celanov. Biografijo enega največjih pesnikov 20. stoletja Paula Celana (1920–1970) bo v pogovoru z moderatorjem dr. Alenom Širco predstavil prevajalec knjige dr. Vid Snoj.
Prijazno vabljeni!


Dogodek je del kulturnega programa knjigarne, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.
 

Predstavitev štipendij Nemške akademske službe za izmenjavo

V sredo, 7. novembra 2018, bo ob 14.00 uri (Modra soba) ga. Eva Grešak z Veleposlaništva Zvezne republike Nemčije predstavila program štipendij Nemške akademske službe za izmenjavo (DAAD), Goethe-Institut Ljubljana pa bo predstavil izpite Goethe-Zertifikat. Štipendije so namenjene tako študentom kot tudi raziskovalcem in visokošolskim učiteljem.
 
Evropska unija med krizo in novim začetkom

Prijazno vabljeni na drugo predavanje v ciklu Točke konca in novi začetki, ki ga bo imel
prof. dr. Johannes Varwick z univerze v Halleju. Naslov njegovega predavanja bo Evropska unija med krizo in novim začetkom. Koreferent bo prof. emerit. dr. Ivan Bernik s FDV. Predavanje v nemškem jeziku bo v četrtek, 8. novembra 2018, ob 18.00 uri (predavalnica 102).

Več

 
Delavnica ERC-projekta Eirene: Ženske in povojne tranzicije – Politika

ERC projekt Eirene vabi na delavnico z naslovom Ženske in povojne tranzicije – Politika. Dogodek se bo odvijal 9. ter 10. novembra 2018 v prostorih Atrija ZRC v Ljubljani. Vljudno vabljeni!

Več


Foto: MNZ
Programi profesionalnega usposabljanja za strokovne delavce v vzgoji in izobraževanju v novembru

V mesecu novembru na CPI FF razpisujejo več programov profesionalnega usposabljanja za strokovne delavce v vzgoji in izobraževanju (VIZ).
Več informacij najdete tukaj.

Na fotografiji: Z delavnice CPI-ja Plesne skladbe pri pouku inštrumenta in NOG na GŠ Franca Šturma v Ljubljani
Foto: Tomaž Gržeta

 
 
Novosti ZZ FF:
 
Avgust Lešnik: Rdeča mavrica. Delavska socialistična gibanja na razpotjih: 1848–1918–1948. Historično-sociološki traktati
Pričujoča historično-sociološka študija ponuja nov izbor najpomembnejših dogajanj, novo razlago vloge prevratniških dogodkov, novo razumevanje občega in posebnega v zgodovini delavskega gibanja, nov nabor literature ter nove arhivske raziskave.

Knjigo lahko kupite in prelistate tukaj.

 
Zdeňka Kohoutková: Češko glasoslovje, besedotvorje in oblikoslovje
Delovni zvezek je namenjen predvsem študentom češkega jezika in književnosti na FF, ki usvajajo češki jezik na podlagi drugega slovanskega jezika - slovenščine in hkrati ob študiju filološke smeri poleg praktičnega jezika pridobivajo strokovno poglobljene jezikoslovne kompetence.

Knjigo lahko kupite in prelistate tukaj.

Druge tedenske novosti Knjigarne FF si lahko ogledate tu.
CfP za znanstveno monografijo – Zbornik Bauhaus – Baumensch

Bauhaus – Baumensch je del intermedijskega projekta Triadni balet, ki združuje mlade ustvarjalce in teoretike različnih oddelkov UL in v preseku znanosti in umetnosti išče specifiko človeškega v sodobni informacijsko-tehnološki dobi. V okviru projekta bo izšla tudi znanstvena monografija Bauhaus – Baumensch. Vabljeni k sodelovanju s prispevki, kratke izvlečke zbirajo do 30. novembra 2018.

Več
70. obletnica poučevanja poljskega jezika na UL, prof. Jež prejel priznanje Republike Poljske

Na Oddelku za slavistiko FF je 24. oktobra 2018 potekala slovesnost ob življenjskem jubileju prof. Nika Ježa in 70. obletnici poučevanja poljskega jezika na UL. Ob tej priložnosti je izšla znanstvena monografija Sedemdeset let poučevanja poljskega jezika v Ljubljani: posvečeno Nikolaju Ježu (zbirka Slavica Slovenica 4), ki so jo uredile Maria Wtorkowska, Maria Wacławek in Lidija Rezoničnik, konzul Veleposlaništva Republike Poljske v Ljubljani Rafał Budyta pa je Niku Ježu podelil odlikovanje Krzyż Oficerski Orderu Zasługi Rzeczypospolitej Polskiej, oficirski križ reda za zasluge, ki ga podeljuje predsednik Republike Poljske za izjemne dosežke na področju povezovanja Poljske z drugimi državami in narodi.
Čestitamo!

 
Na Reki odprli lektorat slovenskega jezika

Na Filozofski fakulteti na Reki so v sredo, 24. oktobra 2018, odprli lektorat slovenskega jezika, s katerim se bo začelo poučevanje slovenščine v Primorsko-goranski regiji tudi na univerzitetni ravni. Sporazum o ustanovitvi lektorata za slovenski jezik sta rektorja reške in ljubljanske univerze podpisala 23. marca 2018, lektorat pa bo začel delovati v poletnem semestru letošnjega študijskega leta.
 
FF se je predstavila na sejmih v Zagrebu in na Reki

V oktobru so se predstavniki FF udeležili sejmov štipendij in visokošolskega izobraževanja v Zagrebu in na Reki, kjer so predstavljali študijske programe fakultete. Na stojnicah se je ustavilo veliko obiskovalcev, ki so jih zanimale podrobnosti v povezavi s študijem na FF.
 
Posnetek Besedne postaje, kjer se je z avtorjem knjige Hypokrisis. Fenomenološka interpretacija Aristotelovih epohalnih del (ZZ FF), prof. dr. Valentinom Kalanom, pogovarjal prof. dr. Dean Komel.
 
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si