Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 Napovednik dogodkov
Predavanje: Vsakdanje življenje transspolnih oseb v Sloveniji

V ponedeljek, 29. marca 2021, ob 14.40 uri v sklopu Dnevov enakosti spolov vabljeni na predavanje o vsakdanjem življenju transspolnih oseb v Sloveniji. Predavanje bo predstavilo ključna življenjska področja v vsakdanjem življenju transspolnih oseb v Sloveniji. Naslovile_i bodo ključne pojme tematik transspolnosti, raznolikost transspolnih identitet, dostop do medicinske tranzicije in pravnega priznanja spola v Sloveniji, korelacije med spolno identiteto in spolno usmerjenostjo trans oseb, predstavile_i ključne rezultate raziskave Vsakdanje življenje transspolnih oseb v Sloveniji (2019), ki zajema do sedaj največji znan vzorec trans oseb v slovenski raziskavi ter predstavile_i najbolj iskane vsebine, oblike podpore in aktivnosti s strani trans oseb in njihovih bližnjih. Dogodek bo potekal prek Zooma.

Več

Pogovor: Začelo se je z zaupanjem

Društvo SOS telefon za ženske in otroke – žrtve nasilja na pravice žensk opozarja vsak dan, še posebej pa v mesecu marcu, mesecu žensk, zato vabijo na pogovor Začelo se je z zaupanjem, ki bo potekal v sredo, 31. marca 2021, ob 16.00 uri. Vprašanja, povezana z nasiljem nad ženskami in položajem žensk v družbi nasploh, bodo osvetlili s predstavitvijo treh kratkih filmov, z ustvarjalkami in ustvarjalci filmov pa se bodo pogovarjali o ozadju nastanka filmov in njihovemu pomenu za ozaveščanje o problematiki nasilja nad ženskami, vsebino in pomen filmov pa bodo v širši kontekst postavile strokovnjakinje, ki se dnevno srečujejo z ženskami, ki so preživele nasilje. Pogovor bo moderirala dr. Jasna Podreka, Oddelek za sociologijo FF. Prijave zbirajo do ponedeljka, 29. marca 2021, na tej povezavi. Povezavo na dogodek bodo posredovali dan pred dogodkom.

Več
»Nove umetniške prakse« na razstavah in v institucionalnih politikah v Srbiji 1967–1983

Oddelek za umetnostno zgodovino FF in Društvo Igor Zabel vabita na spletno predavanje Branislava Dimitrijevića z naslovom »Nove umetniške prakse« na razstavah in v institucionalnih politikah v Srbiji 1967–1983, ki bo potekalo v torek, 30. marca 2021, ob 16.30 uri prek Zooma. Predavanje bo v angleškem jeziku.

Več

Foto: Raša Todosijević (z Marinela Koželj), "Pitje vode – inverzije, imitatcije in kontrasti", SKC, Beograd, 1974

 
 
V iskanju Feničanov

Oddelek za arheologijo FF, Kulturno društvo CulturArti iz Vidma in Slovensko arheološko društvo v sklopu 3. Festivala arheologije za javnost brezMeja / senzaConfini vabijo
na predavanje, ki bo potekalo v sredo, 31. marca 2021, ob 17.00 uri, na platformi Zoom (ID: 996 6730 6564, geslo: 362919). Prof. F. Mario Fales (upokojeni profesor Zgodovine starega Bližnjega vzhoda Univerze v Vidmu) bo predaval na temo V iskanju Feničanov. Predavanje bo v angleškem jeziku. Posnetek bo dostopen na Facebooku ter na Youtube kanalu.
Vabljeni!

Več

 
 
Hiša in dvorišče kot prostor skupnosti

V četrtek, 1. aprila 2021, ob 14.40 uri bo v okviru vaj pri predmetu Družbena razmerja v Sloveniji na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo FF gostovala dr. Jerneja Ferlež s predavanjem z naslovom Hiša in dvorišče kot prostor skupnosti. Vabljeni (vabilo s prijavo na eika@ff.uni-lj.si prejmete po vnaprejšnji prijavi)!

Foto: Matjaž Wenzel
 
Nacionalizacija narave in krajinsko oblikovanje naroda na Tajvanu

Vabljeni na spletno predavanje dr. Bi-Yu Chang (張必瑜), SOAS, University of London: Nacionalizacija narave in krajinsko oblikovanje naroda na Tajvanu. Spletno predavanje bo v četrtek, 1. aprila 2021, ob 16.30 uri prek Zooma (ID: 946 6697 9581). Predavanje bo v angleškem jeziku.

Več

 
Delavnice Kako prevajati filmske podnapise?

Na Oddelku za slavistiko FF v času letnega semestra 2020/2021 (od 2. aprila do 18. maja 2021) organizirajo sklop delavnic, na katerih se bodo študenti in študentke seznanili z osnovami filmskega podnaslavljanja in osvojili tehniko priprave podnapisov. Delavnice bodo vodili izkušeni prevajalci in strokovnjaki na tem področju. Projekt bo zaključen s slovensko premiero češkega filma Vsi dobri rojaki v Slovanski knjižnici. Pri pripravi slovenskih podnapisov bodo sodelovali udeleženci delavnic. Projekt je nastal s podporo Veleposlaništva Češke republike v Ljubljani in v sodelovanju s Slovensko kinoteko, KUD Police Dubove in MKL Slovansko knjižnico.
Rok za prijavo na delavnice: 31. marec 2021. Vljudno vabljeni!

Več

 
Študenti in študentke sodelovali pri pripravi spletne strani Veleposlaništva Republike Grčije v Sloveniji

25. marca je Grčija praznovala državni praznik, letos pa tudi dvestoto obletnico začetka protiturške vstaje. Do teh dogodkov je prišlo ravno v času Ljubljanskega kongresa, na katerem se je nahajal tudi Joannis Kapodistrias (1776-1831). Ljubljanskega kongresa se je udeležil kot ruski zunanji minister, kasneje pa je postal prvi predsednik moderne grške države. Več o prelomnih dogodkih na spletni strani Veleposlaništva Republike Grčije v Sloveniji, pri pripravi katere so sodelovali tudi študenti in študentke Oddelka za klasično filologijo FF. Na spletni strani je objavljenih nekaj izsledkov projekta, katerega cilj je prevesti in komentirati pisma, ki jih je Joannis Kapodistiras napisal v času prelomnih dogodkov v Ljubljani, in v širšem smislu raziskati njegovo bivanje v Ljubljani.
 
Foto: Hiša v stari Ljubljani, v kateri je v času Ljubljanskega kongresa bival Joannis Kapodistrias; foto: Marija Gardina.

 
Pregled medijskih objav

Na fakultetnem intranetu lahko na zavihku FF v medijih prebirate prispevke v medijih, v katerih sodelujejo zaposleni na FF. Nekaj objav izpostavljamo spodaj.

Umori v družinskem okolju so praviloma napovedani s predhodnim nasiljem (pogovor z asist. dr. Jasno Podreka, Oddelek za sociologijo FF, www.rtvslo.si; 19. 3. 2021)

Brane Senegačnik (pogovor z doc. dr. Branetom Senegačnikom, Oddelek za klasično filologijo FF, 3. program Radia Slovenija – program Ars, 20. 3. 2021)

Zmaj se prebuja (pogovor z doc. dr. Sašo Istenič Kotar in asist. dr. Majo Veselič, Oddelek za azijske študije FF, Prvi program Radia Slovenija, oddaja Intelekta, 23. 3. 2021)

 
V okviru Dnevov enakosti spolov na FF je 24. marca 2021 potekal pogovor z naslovom Prvi podiplomski študijski program Ženske študije in feministična teorija.
 
Facebook
LinkedIn
Instagram
Twitter
YouTube
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si