Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 Napovednik dogodkov
Razstava Jan Amos Komenský – Čeh, ki je svet naučil učiti

Oddelek za slavistiko FF vabi v ponedeljek, 28. 3. 2022, ob 11.15 uri v avlo FF na otvoritev razstave Jan Amos Komenský – Čeh, ki je svet naučil učiti, s katero obeležujejo 430. obletnico rojstva enega najpomembnejših čeških izobražencev, ki je s svojo dejavnostjo in vplivom svojih del pustil pečat v evropskem in svetovnem merilu. Poleg filozofije, teologije in jezikoslovja sta bila vzgoja in izobraževanje ena od ključnih točk nauka Jana Amosa Komenskega, zato jima je tudi namenil veliko svojega časa in pozornosti, tako v praksi kot tudi v teoriji. Razstava bo na ogled do 15. 4. 2022.

Več

 
Tolmačenje v zdravstvenem okolju

Lingvistični krožek Filozofske fakultete v Ljubljani vabi na 1207. sestanek, ki bo v ponedeljek, 28. 3. 2022, ob 18. uri (Modra soba in Zoom). Na temo Tolmačenje v zdravstvenem okolju bosta predavali prof. dr. Nike Kocijančič Pokorn in izr. prof. dr. Tamara Mikolič Južnič, Oddelek za prevajalstvo FF.

Več


 
Zgodovina »tajnega splava« na Slovenskem

Vabljeni na predavanje Ane Cergol Paradiž z naslovom Zgodovina »tajnega splava« na Slovenskem v okviru Dnevov enakosti spolov FF, v torek, 29. 3. 2022, ob 13. uri (pred. 4-Rim). V predavanju se bo avtorica posvetila zgodbam žensk, ki so umetno prekinile nosečnost v obdobju med obema vojnama, ko so bili tovrstni postopki kazensko preganjani. Predstavila bo, kako je na same izkušnje žensk vplivalo dejstvo, da so rešitev za svojo nezaželeno nosečnost morale iskati v ilegali, v mreži različnih (tajnih) odnosov. Kako se je na njihovo nezaželeno nosečnost odzivala družbena okolica? Kaj so preživljale tekom preiskovalnih in sodnih procesov, ki so bolj pogosto proizvedli psihološko travmo kot samo predhodno dejanje abortiranja.
 
Gostujoče predavanje dr. Marka Kochanowskega z Univerze v Białystoku

Oddelek za slavistiko FF vabi na predavanje dr. Marka Kochanowskega z Univerze v Białystoku, ki bo v torek, 29. 3. 2022, ob 14.40 uri (pred. 4, Tobačna). Predavatelj bo v prvem delu predstavil ustvarjalnost poljskega avtorja Stanisława Ignacyja Witkiewicza - Witkacyja, v drugem delu pa nove oblike popularizacije branja. Predavanje bo v poljščini.
Razstava: Mesto in otok. Poskus rekonstrukcije razvoja srednjeveškega Kopra

Vljudno vabljeni na razstavo Mesto in otok. Poskus rekonstrukcije razvoja srednjeveškega Kopra. Otvoritev bo v torek, 29. 3. 2022, ob 18. uri v Mali loži v Kopru. Razstava bo na ogled do 18. 4. 2022. Vabljeni tudi na spremljajoči predavanji razstave, in sicer:

- 5. 4. 2022 ob 18. uri; asist. Ana Jenko Kovačič: Koper 12. in 13. stoletja med komuno in škofijo, med oglejskimi patriarhi in Benetkami,
- 12. 4. 2022 ob 18. uri; doc. dr. Renata Novak Klemenčič: Ostanki srednjeveške arhitekture v Kopru in problem njene interpretacije.


 
Ponovno odkriti Maji: Arheologija in arheoastronomija Mezoamerike

Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF vabi na Šmitkov večer, ki bo v torek, 29. 3. 2022, ob 18. uri (pred. P3, Zavetiška 5). Z gostom prof. dr. Ivanom Šprajcem z Inštituta za antropološke in prostorske študije ZRC SAZU se bodo pogovarjali doc. dr. Boštjan Kravanja ter študentki Živa Gornik in Neža Jakšić.

Več

Foto: osebni arhiv


 
Tomer Gardi: Jezikovni nomad, pogovor z avtorjem in literarno branje

V torek, 29. 3. 2022, ob 19. uri (AGRFT, Aškerčeva 5, Velika gledališka dvorana) vabljeni na dogodek z naslovom Tomer Gardi: Jezikovni nomad. Izraelski pisatelj Tomer Gardi bo bral iz romana Eine runde Sache, ki je pravkar prejel prestižno nagrado knjižnega sejma v Leipzigu 2022. Besedilo s humorjem in melanholijo obravnava problematična razmerja umetnosti do dejanskosti, resnice ter oblasti, kakor se izrisujejo pred ozadjem postkolonializma, medkulturnosti in večjezičnosti. Pogovor, ki se uvršča v cikel pogovorov Humanizem, & mi, bo vodila prof. dr. Špela Virant.
31. 3. 2022 od 16. do 19. ure pa bo na Študijskem odru 1 (AGRFT, Aškerčeva 5) potekala literarna delavnica s Tomerjem Gardijem.
Dogodek organizirajo FF, UL AGRFT, Goethe-Institut Ljubljana in DAAD.

 
Veliko preteklosti za malo evrov – nadaljujemo akcije kompleti treh knjig za 15 evrov

Od srede, 23. 3., do srede, 30. 3. 2022, je v Knjigarni FF mogoče kupiti deset kompletov zgodovinskih knjig, ki so izšle pri Znanstveni založbi FF. Premešali so novejše in starejše naslove, izbiro pa v veliki meri prepuščajo kupcem. Komplete lahko sestavite po principu, prva knjiga ostane, drugi dve knjigi pa lahko poljubno zamenjate z drugimi ali tretjimi knjigami po vrsti iz ostalih kompletov. Vabljeni!

Več
Pregled medijskih objav
 
Na fakultetnem intranetu lahko na zavihku FF v medijih prebirate prispevke v medijih, v katerih sodelujejo zaposleni na FF. Nekaj objav izpostavljamo spodaj.


Intervju: dr. Mladen Dolar (pogovor s prof. dr. Mladenom Dolarjem, Oddelek za filozofijo FF, Studio City, 21. 3. 2022)

Lepe vasi spet lepo gorijo (prispevek prof. dr. Romana Kuharja, Oddelek za sociologijo FF, Delo, 22. 3. 2022)

Izgubljeni v iskanju pozornosti (izjava prof. dr. Gregorja Repovša, Oddelek za psihologijo FF, delo, 24. 3. 2022)

Kitajsko aneksijo Tajvana je mogoče preprečiti (pogovor z doc. dr. Sašo Istenič Kotar, Oddelek za azijske študije FF, Finance, 25. 3. 2022)

Izjemni talenti (v oddaji sodeloval prof. dr. Valentin Bucik, Oddelek za psihologijo FF, oddaja Ugriznimo znanost, RTVSLO, 24. 3. 2022)


 
Predstavitev knjige Jane S. Rošker V senci vélikih mojstrov: vprašanje žensk v kitajski filozofiji na primeru dveh sodobnih tajvanskih filozofinj.
O knjigi sta se z avtorico, ki je sinologinja in strokovnjakinja za kitajsko filozofijo, pogovarjali filozofinji Olga Markič in Nina Petek.


 
Facebook
LinkedIn
Instagram
Twitter
YouTube
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si