Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 Napovednik dogodkov
Letna produkcija Študentskega pevskega zbora, Okteta Filozofske fakultete in Filozofske filharmonije

Lepo vabljeni na letno produkcijo Študentskega pevskega zbora, Okteta in Filozofske filharmonije, simfoničnega orkestra FF, ki bo v nedeljo, 27. maja 2018, ob 20.00 uri v Kazinski dvorani (Kongresni trg 1, Ljubljana). 
 
Vstopnine ni.

Več

 
Toskansko in beneško slikarstvo
14. in 15. stoletja


Mednarodno središče za primerjalne zgodovinske raziskave (ICCHS) FF in Slovensko umetnostnozgodovinsko društvo vabita na predavanji o toskanskem in beneškem slikarstvu 14. in 15. stoletja (Duccio, Giotto, Jacobello del Fiore idr.), ki bosta v petek, 25. maja 2018, v Avditoriju Narodne galerije (Prešernova 22) z začetkom ob 16.30 uri. Predavanji bosta v italijanskem jeziku.

Več
Kako nam lahko jezik pomaga razlikovati med bližnjimi vrstami nevroloških motenj: z vidika procesiranja zloženk

Lingvistični krožek Filozofske fakultete v Ljubljani vabi na 1154. sestanek, ki bo v ponedeljek, 28. maja 2018, ob 18.00 uri v predavalnici 325 (3. nadstropje). Na temo Kako nam lahko jezik pomaga razlikovati med bližnjimi vrstami nevroloških motenj: z vidika procesiranja zloženk bo predavala doc. dr. Christina Manouilidou, Oddelek za primerjalno in splošno jezikoslovje, FF UL. 
Predaval bo indoevropeist in balto-slavist prof. dr. habil. Harald Bichlmeier

Na Katedri za indoevropsko primerjalno jezikoslovje Oddelka za primerjalno in splošno jezikoslovje FF bo med 21. majem in 5. junijem 2018 predaval indoevropeist in balto-slavist prof. dr. habil. Harald Bichlmeier z Univerze Martina Luthra v Halleju in Saške akademije znanosti v Leipzigu. V tem času bo pri predmetu Historična fonetika indoevropskih jezikov predaval poglavja iz zgodovinske slovnice baltskih jezikov s posebnim poudarkom na stari pruščini. Predavanja bodo v angleškem jeziku, njihov razpored pa je objavljen na spletni strani oddelka. Lepo vabljeni!
 

 
Komičnost absurda in ne komunikacija. Od I. L. Caragiala do E. Ionesca

Oddelek za romanske jezike in književnosti FF, Lektorat romunskega jezika vabi na predavanje
dr. Loredane Ilie z Univerze v Ploieștiju (UPG), Romunija. Predavanje z naslovom Komičnost absurda in ne komunikacija. Od I. L. Caragiala do E. Ionesca bo v torek, 29. maja 2018, ob 13.00 uri (predavalnica 410). Predavanje bo v romunščini.
Razstava ob stoletnici prve slovenske slikanice

Oddelek za slovenistiko ter Knjižnica Oddelka za slovenistiko in Oddelka za slavistiko FF vas vabita na razstavo Sreča je v knjigah, sreča je v slikanicah – ob stoletnici prve slovenske slikanice. Na ogled so plakati z razstave, ki jo je pripravila Narodna in univerzitetna knjižnica v sodelovanju z ALUO ter Ministrstvom za kulturo RS. Otvoritev bo v torek, 29. maja 2018, ob 16.00 uri (2. nadstropje FF). Razstava bo na ogled do srede, 6. junija 2018.
 
Predavanje dr. Kanike Gupta o antičnem indijskem kiparstvu

Oddelek za azijske študije FF vas vljudno vabi na predavanje o antičnem indijskem kiparstvu, ki ga bo 30. maja 2018, ob 14.40 uri v 1A-Rim izvedla raziskovalka dr. Kanika Gupta z Univerze v Delhiju.

Več

 
Kaj po svetu še berejo za lahko noč?

Vabljeni na dogodek, ki bo v sredo, 30. maja 2018, ob 19.30 uri na sedežu Društva slovenskih književnih prevajalcev. Dogodek pripravlja DSKP v sodelovanju z Oddelkom za prevajalstvo FF v sklopu projekta Po kreativni poti do znanja: Mladi prevajalci in njihov preboj na slovenski knjižni trg (koordinatorica dr. Adriana Mezeg).

Vabilo

 
Znanstveni simpozij: Etnografija 2.0: Novi pristopi za razumevanje načinov življenja

Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF vabi na znanstveni simpozij Etnografija 2.0: Novi pristopi za razumevanje načinov življenja, ki bo v četrtek, 31. maja 2018, od 9.00 do 13.00 ure potekal na Zavetiški 5, Ljubljana (predavalnica P2).
 
Več

 
Novosti Znanstvene založbe FF:

Ksenija Vidmar Horvat: Periferna Evropa: tranzitologija in postkrizni diskurzi v jugovzhodni Evropi (Razprave FF)
Knjiga obravnava družbene spremembe v Evropi po dveh svetovnih krizah, finančni (2007–2008) in begunski (2015–). Teza je, da je postkrizno stanje v Evropi notranje povezano s procesi evropeizacije in posebnega obrata, ki ga je ta zavzela po koncu hladne vojne.

Knjigo lahko prelistate tukaj.
Druge tedenske novosti v Knjigarni FF najdete tu.
Podelitev doktorskih priznanj FF

Danes smo na FF podelili priznanja za najboljšo doktorsko disertacijo za študijsko leto 2016/2017. Letos sta priznanje prejela:

- HUMANISTIKA: dr. VANJA KOČEVAR, Vojvodina Kranjska v času Ferdinanda II. (1595–1637): Politična zgodovina osrednje slovenske dežele, mentor: izr. prof. dr. Boris Golec;

- DRUŽBOSLOVJE: dr. PETER JANJUŠEVIĆ, Ocenjevanje tveganja za nasilno vedenje pri mladostnikih z vedenjskimi motnjami, mentor: izr. prof. dr. Robert Masten, somentor: izr. prof. dr. Gregor Sočan.
Iskrene čestitke!

 

 
Nogometna tekma UL in UM

Vabljeni na nogometno tekmo med ekipama UL in UM, ki bo v sredo, 30. maja 2018, ob 17.00 uri na nogometnem stadionu Parka Šiška.
 

 
Prvi karierni dan Oddelka za romanske jezike in književnosti FF

Prvi karierni dan v skupni organizaciji Oddelka za romanske jezike in književnosti FF ter Kariernega centra za FF je potekal v četrtek, 17. maja 2018. Namen je bil študentom predstaviti različne zanimive kariere diplomantov oddelka (predvsem na nepedagoškem področju) ter jim ponuditi možnost povezovanja z zanimivimi in relevantnimi akterji na trgu (dela), saj je dandanes prav ustvarjanje novih povezav ključnega pomena za uspešno karierno pot. Dogodka se je udeležilo kar 10 diplomantov oddelka, ki so predstavili svoje kariere v različnih panogah.
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si