Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 
Napovednik dogodkov


 
Mednarodna poletna šola PRACOMUL o pragmatičnih zmožnostih in virtualnem učenju
 
Na Oddelku za romanske jezike in književnosti UL FF v tednu od 27. junija 2022 do 1. julija 2022 organizirajo mednarodno poletno šolo PRACOMUL z naslovom Competencia pragmática y enseñanza virtual/Pragmatic Competence and E-learning/Pragmatična zmožnost in virtualno učenje, v okviru katere bodo naslovili teme, kot so govorjeni diskurz, pragmatično in korpusno jezikoslovje, kontrastivna analiza, kognitivna slovnica, jezikovne tehnologije idr.. Poletna šola je del aktivnosti projekta Eramus+ PRACOMUL: Pragmatic Competence from a Multilingual Perspective (www.pracomul.si), ki združuje 4 evropske univerze. V Sloveniji projekt koordinira prof. dr. Barbara Pihler Ciglič z Oddelka za romanske jezike in književnosti, v projektni skupini pa so še doc. dr. Gemma Santiago Alonso in asist. Vita Veselko (obe z Oddelka za romanske jezike in književnosti) ter doc. dr. Damjan Popič z Oddelka za prevajalstvo
Več informacij tukaj.
Predavanje na poletni šoli Filozofija, feminizem in psihoanaliza
 
Oddelek za filozofijo FF vabi v sredo, 29. junija 2022 ob 17. uri na spletno predavanje v okviru mednarodne poletne šole »Filozofija, feminizem in psihoanaliza«.
Predavanje z naslovom Pogled okoli nas: Psihotična zmeda med celim predmetom in delnim objektom (Looking Around Us: The Psychotic Confusion between Whole Object and Part-Object) bo izvedla Fiorella Fioretto, asistentka  na USC School of Management v Londonu.  V raziskavi je sodelovala Ana Jereb, lacanovska psihoanalitičarka v Centru za psihoanalizo v Ljubljani in nevladnih organizacijah, ki delujejo na področju nasilja nad ženskami.

Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku, koordinirala ga bo prof. dr. Eva Dolar Bahovec z Oddelka za filozofijo na FF.

Zoom povezava / Meeting ID: 830 0865 3033 | Passcode: 537987

Program.
 
KREOL Intenzivni program Afekti, atmosfere in čustva v družbenem življenju, etnografski praksi in antropološki teoriji
 
Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo v okviru skupnega magistrskega programa KREOL: Kulturna raznolikost in transnacionalni procesi organizira mednarodni intenzivni program Afekti, atmosfere in čustva v družbenem življenju, etnografski praksi in antropološki teoriji. Intenzivni program bo potekal v angleškem jeziku v Piranu med 26. 6. in 2. 7. 2022. Program in povzetke najdete tukaj. Vabljeni!

 Novičnik
In memoriam - zasl. prof. akad. dr. Kajetan Gantar

Zapustil nas je profesor, mentor, vzgojitelj in prijatelj dr. Kajetan Gantar, luciden znanstvenik, izreden pedagog, mojster jezikovnega izraza, Sovretov, Zoisov in Prešernov nagrajenec, član SAZU ter vse do zadnjega iskrivo središče naših oddelčnih srečanj. In memoriam.

Števniki v Heiligenkreuškem rokopisu

Jezikoslovec izr. prof. dr. Matej Šekli z Oddelka za slavistiko je z novo analizo potrdil, da so v Heiligehkreuškem rokopisu iz 12. stoletja števniki od 1 do 10 zapisani v zgodnji obliki slovenščine, kar predstavlja najstarejši in zato zelo pomemben ohranjen zapis slovenščine po Brižinskih spomenikih.
Fotografije celotnega rokopisa Heilgenkreuz OCist., Cod. 250 so dostopne na spletni strani tukaj.
 
Članek o heiligenkreuških števnikih je bil objavljen v prvi letošnji številki Slavistične revije tukaj.


Medijski odzivi:
Televizija Slovenija, oddaja Dnevnik, 12. 6. 2022
Televizija Slovenija, Multimedijski portal, 12. 6. 2022
POP TV, oddaja 24 ur, 13. 6. 2022
Radio Slovenija, program Ars, oddaja Jezikovni pogovori, 14. 6. 2022 in tukaj

Televizija Slovenija, oddaja Osmi dan, 16. 6. 2022
Radio Slovenija, Val 2020, oddaja Ime tedna, 20. 6. 2022


 

Pregled medijskih objav

Na fakultetnem intranetu lahko na zavihku FF v medijih prebirate prispevke v medijih, v katerih sodelujejo zaposleni na FF.
Izpostavljeno:
Delo, Sobotna priloga, 24. 6. 2022: Mojca Schlamberger Brezar, Učenje jezika je tudi učenje strpnosti do drugega, drugačnega

 
Facebook
LinkedIn
Instagram
Twitter
YouTube
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si