Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 Napovednik dogodkov
Razvoj slovenske pravne terminologije in njen prikaz v Pravnem terminološkem slovarju

Lingvistični krožek Filozofske fakultete v Ljubljani vabi na 1163. sestanek, ki bo v ponedeljek,
26. novembra 2018, ob 18.00 uri (pred. 325). Na temo Razvoj slovenske pravne terminologije in njen prikaz v Pravnem terminološkem slovarju bo predavala doc. dr. Mateja Jemec Tomazin, Terminološka sekcija Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU.

Več

Foto: https://isjfr.zrc-sazu.si

 

 

Psihoanaliza je brez feminizma slepa, feminizem je brez psihoanalize prazen

Festival Mesto žensk, FF, Center za psihoanalizo in Društvo za kulturološke raziskave vabijo na predavanje z naslovom Psihoanaliza je brez feminizma slepa, feminizem je brez psihoanalize prazen. Predavanje bo v ponedeljek, 26. novembra 2018, ob 19.00 uri v Trubarjevi hiši literature. Predavali bosta dr. Eva D. Bahovec in dr. Ana Jereb.

Več

Predavanje prof. dr. Ernsta Bruckmüllerja z Univerze na Dunaju

Oddelek za prevajalstvo FF v torek, 27. novembra 2018, ob 13.50 uri (pred. 05) vabi na predavanje prof. dr. Ernsta Bruckmüllerja z Univerze na Dunaju, ki bo predstavil poglavje o zgodovinskem dogajanju v Avstriji po II. svetovni vojni. Poglavje je sicer del obširne monografske publikacije Avstrijska zgodovina, ki je v slovenskem prevodu Irene Vilfan Bruckmüller in Veronike Pflaum izšla leta 2017.
Predavanje bo v nemškem jeziku.


 
Srečanje z diplomanti in diplomantkami na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo

V torek, 27. novembra 2018, bo na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo FF potekalo srečanje diplomantov in diplomantk, ki so študij zaključili v študijskem letu 2017/2018.
Program

Foto: Srečanje z diplomanti leta 2012 (Mojca Bele, dokumentacija oddelka EIKA)

 
Na Besedni postaji v sredo, 28. novembra, ob 17. uri (Modra soba): V začetku je bila beseda in beseda je postala knjiga

V zadnjih letih se vzpostavljajo novi poslovni modeli, ki poskušajo nadomestiti izpad dohodkov zaradi zmanjšanega poplačila na trgu, spremeni pa se tudi ekonomija pozornosti – z dela se seli na avtorja. Izdati in obstati premišlja spremenjene odnose v povečani proizvodnji in zmanjšani uporabi (zlasti leposlovnih) besedil. Naslanja se na podatke slovenskega in svetovnega knjižnega polja, pa tudi na osebne izkušnje. Ugotavlja, kako novi načini uporabe knjižne vsebine vsakemu novemu delu zastavljajo tudi nova vprašanja, od katerih so odvisna prihodnja branja. Z avtorjem knjige dr. Andrejem Blatnikom se bo pogovarjal literarni kritik Aljaž Krivec.
Prijazno vabljeni!


Dogodek je del kulturnega programa knjigarne, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.
 
Gostujoči predavanji: makedonska in slovaška književnost

Oddelek za slavistiko FF vabi na predavanji doc. dr. Zvonka Taneskega s Filozofske fakultete Univerze Komenskega v Bratislavi, in sicer:
- 28. novembra 2018, ob 13.00 uri (Tobačna pred. 2): Moja pot k slovaški književnosti. Predavanje bo v slovaščini;
- 30. novembra 2018, ob 10.30 uri (FF pred. 5): predavanje Kategorija dvojne/več pripadnosti pisateljev iz korpusa južnoslovanskih književnosti (aspekti fenomena v recepcijski prizmi t. i. tretje književnosti). Predavanje bo v makedonščini. Zvonko Taneski bo tudi gost v Trubarjevi hiši literature v okviru dogodka Literatura v živo.

Foto: https://en.wikipedia.org/

 
Jezikovne biografije večjezičnih študentov. Izsledki projekta IMpuls!

Oddelek za germanistiko z nederlandistiko in skandinavistiko FF vabi na predavanje
Anne Ritter s Katedre za nemščino kot drugi jezik Oddelka za germanistiko Univerze v Regensburgu. Predavanje na temo Jezikovne biografije večjezičnih študentov. Izsledki projekta IMpuls! bo v četrtek, 29. novembra 2018, ob 12.30 uri (pred. 15).
Predavanje bo v nemščini.


 
Na Besedni postaji smo predstavili knjigo Johna Felstinerja
Paul Celan: pesnik, preživelec, JUD (6. 11. 2018).
O njej sta govorila prevajalec prof. dr. Vid Snoj in dr. Alen Širca.


 
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si