Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 Napovednik dogodkov

Literarni pogovor z Zarjo Vršič

Vabljeni na prednovoletni literarni pogovor s pisateljico, kritičarko in prevajalko Zarjo Vršič, ki ga pripravlja Oddelek za slovenistiko FF. Pogovor o njenem kratkoproznem prvencu Kozjeglavka bo potekal v ponedeljek, 28. decembra 2020, ob 13.00 uri na Zoomu (ID: 939 7572 3306, geslo: 069947). Naj nam zadnje dni starega leta polepša literatura!

Več 

Delavnica uporabe aplikacije Exam.net

Vabljeni na delavnico za uporabo aplikacije Exam.net, ki bo potekala 8. januarja 2021 od 9.00 do 10.30 ure preko Zooma. Na delavnici se bodo udeleženci in udeleženke seznanili z uporabo aplikacije in možnostjo izvedbe ustnih izpitov ali izpitov esejskega tipa. Na delavnico, ki jo bosta izvedla izr. prof. dr. Marko Radovan in Mitja Podreka, se lahko prijavite prek spletne strani.
 

Novosti Znanstvene založbe FF

Ljubica Marjanovič Umek, Urška Fekonja, Kaja Hacin Beyazoglu: Zgodnja pismenost otrok. Razvoj, spremljanje in spodbujanje

Znanstvena monografija je sestavljena iz dveh delov. Prvi del obsega osem poglavij, v katerih avtorice opredelijo zgodnjo pismenost, opišejo njen razvoj ter različne dejavnike in načine spodbujanja zgodnje pismenosti otrok. V drugem delu, ki vključuje tri poglavja, pa predstavijo razvoj in uporabo pripomočka za ocenjevanje zgodnje pismenosti otrok v vrtcu, ki so ga razvile za uporabo v slovenskem prostoru.

Knjiga je brezplačna in do nje lahko prosto dostopate na portalu E-knjige ZZFF.

 
Marija Mojca Peternel: Knjige za gorohodce. Prvi slovenski vodniki na Slovenskem 

Knjiga predstavlja gorniško literaturo v času od 70. let 19. stoletja do prve svetovne vojne. Prve izdaje planinskih vodnikov, z redkim črno-belim slikovnim gradivom in pogosto ovitim v naslovnice pustih barv, sodobnemu bralcu zagotovo ne delujejo privlačno. Njihova vsebinska pestrost z daljšimi zapisi etnografskih, etimoloških, zgodovinskih in drugih vsebin pa je bila za gorohodce tistega časa ne le koristna, ampak tudi precej poučna. Monografija je odraz brskanja po spletnih katalogih slovenske, avstrijske, nemške in italijanske narodne knjižnice.

Knjigo lahko kupite v Knjigarni FF ali pa do nje prosto dostopate na portalu E-knjige ZZFF.
Pregled medijskih objav

Na fakultetnem intranetu lahko na zavihku FF v medijih prebirate prispevke v medijih, v katerih sodelujejo zaposleni na FF. Nekaj objav izpostavljamo spodaj.

Epidemija po oceni sogovornikov portala STAznanost priložnost za oblikovanje vizije o družbi prihodnosti (izjavi prof. dr. Ksenije Vidmar Horvat, Oddelek za sociologijo FF, in izr. prof. dr. Dana Podjeda, Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF, sta.si, 18. 12. 2020)

Ludwig van Beethoven, genij (pogovor s prof. dr. Matjažem Barbom, Oddelek za muzikologijo FF, Prvi program Radia Slovenija, 18. 12. 2020)

(Ne)veseli december v Ljubljani (izjava prof. dr. Rajka Muršiča, Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF, TV Slovenija 1, Tednik, 21. 12. 2020)

Le kdo potrebuje še eno skodelico z napisom I love London (izjava izr. prof. dr. Mateje Habinc, Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF, Delo, 22. 12. 2020)

 
 
V petek, 18. decembra 2020, je prek spleta potekal novoletni sprejem za zaposlene na FF. V okviru dogodka je dekan, prof. dr. Roman Kuhar, podelil priznanja FF za leto 2020.
 

 
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si