Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 Napovednik dogodkov
Priznanji Izidorja Cankarja v letu 2021

Priznanje Izidorja Cankarja v letu 2021 je prejela zasl. prof. ddr. Nataša Golob (Oddelek za umetnostno zgodovino FF), in sicer za monografijo Prvo stoletje oddelka za umetnostno zgodovino, ki je pospremila 100-letnico ljubljanske univerze in obenem FF. Priznanje Izidorja Cankarja so prejeli tudi urednika monografije Na robu: Vizualna umetnost v Kraljevini Jugoslaviji (1929–1941) / On the Brink: The Visual Arts in the Kingdom of Yugoslavia (1929–1941) Marko Jenko in izr. prof. dr. Beti Žerovc (Oddelek za umetnostno zgodovino FF) ter avtorji prispevkov.
Iskrene čestitke!

Več (www.rtvslo.si)
 
Foto: Zasl. prof. ddr. Nataša Golob (foto: BoBo, www.rtvslo.si)

 
Razstavljanje jugoslovanske umetnosti na Beneškem bienalu (1948–1990): Zgodovina spreminjajočih se reprezentacij

Oddelek za umetnostno zgodovino FF in Društvo Igor Zabel za kulturo in teorijo vabita v ponedeljek, 26. aprila 2021, ob 16.30 uri na predavanje Ane Ereš Razstavljanje jugoslovanske umetnosti na Beneškem bienalu (1948–1990): Zgodovina spreminjajočih se reprezentacij. Predavanje v angleškem jeziku bo potekalo prek Zooma (ID: 886 9314 0524, geslo: 679234). Predavanje je del seminarja Razstavljanje likovne umetnosti na Slovenskem od 19. stoletja do danes.

Več

Foto: Razstava v Jugoslovanskem paviljonu na XXVII. mednarodni umetniški razstavi La Biennale di Venezia (1956), Dokumentacija Alekse Čelebonovića, z dovoljenjem Vladana in Jelene Čelebonović.

 
Stopnjevanje napetosti v Tajvanski ožini: Kako zaskrbljeni bi morali biti?

Vabljeni na predavanje eminentne profesorice Shelley Rigger (Davidson College, ZDA) Stopnjevanje napetosti v Tajvanski ožini: Kako zaskrbljeni bi morali biti? Predavanje v angleškem jeziku bo v četrtek, 29. aprila 2021, ob 16.30 uri prek Zooma (ID: 913 3814 1415).

Več


 
Homeopati na Slovenskem do 2. sv. vojne

V četrtek, 6. maja 2021, ob 14.40 uri bo v okviru vaj pri predmetu Družbena razmerja v Sloveniji na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo FF gostovala dr. Nena Židov (Slovenski etnografski muzej) s predavanjem z naslovom Homeopati na Slovenskem do 2. sv. vojne. Vabljeni (vabilo s prijavo na eika@ff.uni-lj.si prejmete po vnaprejšnji prijavi)!
 

Delavnica Ženska delovna sila: pionirski raziskovalni pristopi k zgodovini spola in dela

Vabljeni na delavnico Ženska delovna sila: pionirski raziskovalni pristopi k zgodovini spola in dela, ki bo potekala 13. in 14. maja 2021 prek Zooma (ID: 942 1899 6256). Delavnica namerava osvetliti različne značilne epistemološke vidike, ki so značilni za sodobno preučevanje zgodovine spola in dela. Prispevki se bodo osredotočali na najbolj inovativne in izvirne metodološke pristope, kot so intersekcionalnost, antropologija, ekonomija, ustna zgodovina, podatkovna znanost, mikroprostorska in javna zgodovina. Razprava se bo posebej osredotočala na položaj na Zgornjem Jadranu. Dogodek je odprt za javnost in bo potekal v angleščini.

Več

Delavnica uspešnega javnega nastopanja v angleščini

CPI vas v maju 2021 vabi na spletno izvedbo delavnice uspešnega javnega nastopanja angleščini, ki jo bo v štirih srečanjih v skupnem obsegu 15 pedagoških ur vodila lekt. dr. Cvetka Sokolov. Delavnica je namenjena vsem, ki so večkrat soočeni z izzivom nastopanja v angleščini kot tujem jeziku.
Prijave so odprte do 10. maja 2021 oz. do zapolnitve mest.

Več informacij

 
Novosti Znanstvene založbe FF

Maja Bitenc, Marko Stabej, Andrejka Žejn: Sociolingvistično iskrenje

Sociolingvistika kot razvejana interdisciplinarna veda z različnimi metodološkimi pristopi raziskuje jezik kot družbeni pojav oz. razmerje med jezikom in družbo – tako tudi prispevki v tej knjigi na različne načine obravnavajo različna vprašanja, relevantna za slovensko jezikovno skupnost in slovensko jezikoslovje. Monografija je bila zasnovana ob 90-letnici rojstva zaslužne profesorice Univerze v Ljubljani dr. Brede Pogorelec z željo, da bi bili rezultati nekaterih zanimivih diplomskih in doktorskih raziskav, ki so bile pod mentorstvom profesoričinih učenk in učencev ter njihovih kolegic in kolegov opravljene na Filozofski fakulteti UL, dostopni tudi širše.  

Knjiga je na voljo v Knjigarni FF. Do nje lahko tudi prosto dostopate na portalu E-knjige ZZFF.

 

Jana S. Rošker: Kriza kot nevarnost in upanje: Etika pandemij, razcvet avtokracij in sanje o avtonomiji v transkulturni perspektivi (Studia Humanitatis Asiatica)

Kot pove že naslov te knjige, se avtorica v njej ukvarja s problematiko globalnih kriznih situacij skozi optiko transkulturnih študij. Osrednji motiv pisanja je želja po tem, da bi lahko iz različnih kulturno pogojenih razmislekov o krizi ter sovpadajočih metod, postopkov in ukrepov za njeno reševanje izluščili nekaj splošnih in povsod uporabnih koristi. Pojma krize ne razume v ortodoksnem smislu izključno težavne in problematične situacije. Prej izhaja iz predpostavke o tem, da kriza kot družbeni pojav ni vedno samo nekaj negativnega, temveč je tudi nekaj, kar nas lahko spodbudi k razmišljanju o naših utečenih pogledih na resničnost, o našem vsakdanjem delovanju in predvsem o tem, na kakšen način vidimo sebe in svojo umeščenost v svet.

Knjiga je na voljo v Knjigarni FF. Do nje lahko tudi prosto dostopate na portalu E-knjige ZZFF.

Lidija Rezoničnik, Seweryn Kuśmierczy: Mojstrovine poljske književnosti in filma: Faraon, Svatba, Mati Ivana Angelska (1. knjiga)

Monografija Mojstrovine poljske književnosti in filma: Faraon, Svatba, Mati Ivana Angelska predstavlja tri izbrana dela poljskega literarnega kanona in njihove filmske adaptacije, ki jih odlikuje visoka umetniška raven ter spadajo v klasiko poljske kinematografije: roman Bolesława Prusa Faraon (Faraon, 1895) in film Faraon v režiji Jerzyja Kawalerowicza (Faraon, 1965); dramo Stanisława Wyspiańskega Svatba (Wesele, 1901) in film Svatba v režiji Andrzeja Wajde (Wesele, 1972) ter novelo Jarosława Iwaszkiewicza Mati Ivana Angelska (Matka Joanna od Aniołów, 1946) in film Mati Ivana Angelska v režiji Jerzyja Kawalerowicza (Matka Joanna od Aniołów, 1961).

Knjiga je na voljo v Knjigarni FF. Do nje lahko tudi prosto dostopate na portalu E-knjige ZZFF.

Testni dostopi do elektronskih virov

OHK obvešča o novih pridobljenih testnih dostopih do elektronskih virov, in sicer:


 
Noč knjige

23. aprila, na dan, ko praznujemo svetovni dan knjige in avtorskih pravic, se odvije tudi mednarodni dogodek Noč knjige, ko pisana beseda stopi na veliki oder. O temi letošnje Noči knjige, Sanjam svet, govorijo tudi knjiga in pesmi prof. dr. Jane S. Rošker (Oddelek za azijske študije FF) in tria Večni problemi.

Pesem Svobodna izbira, trio Večni problemi
Pesem Okoli in okoli
Predstavitev knjige Kriza kot nevarnost in upanje

 
 
 
Srečanje dekana FF z odpravnico poslov Republike Portugalske v Sloveniji

V četrtek, 22. aprila 2021, se je dekan FF, prof. dr. Roman Kuhar, srečal z odpravnico poslov Republike Portugalske v Sloveniji, gospo Luiso Pais Lowe. Vljudnostnega obiska sta se udeležili tudi lekt. dr. Mojca Medvedšek in doc. dr. Blažka Müller.

 
Pregled medijskih objav

Na fakultetnem intranetu lahko na zavihku FF v medijih prebirate prispevke v medijih, v katerih sodelujejo zaposleni na FF. Nekaj objav izpostavljamo spodaj.

Beletrina v živo: Kristian Novak (pogovor izr. prof. dr. Đurđe Strsoglavec, Oddelek za slavistiko FF, z enim najbolj znanih in priljubljenih hrvaških pisateljev Kristianom Novakom, beletrina.si, 19. 4. 2021)
 
Stiske študentov se poglabljajo (izjava asist. Marka Floyda Bračiča, Oddelek za psihologijo FF, Radio Slovenija 1, 19. 4. 2021)
 
Marsikaj smo otrokom odvzeli, zdaj moramo popraviti, kar se da (pogovor z doc. dr. Danijelo Makovec Radovan, Oddelek za pedagogiko in andragogiko FF, Vestnik Murska Sobota, 22. 4. 2021)

 
Posnetek Okrogle mize o spolno občutljivi rabi jezika v raziskovanju, ki je v okviru Dnevov enakosti spolov FF potekala 12. aprila 2021.
 
Facebook
LinkedIn
Instagram
Twitter
YouTube
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si