Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 Napovednik dogodkov
Prof. dr. Svanibor Pettan prejemnik priznanja ARRS Odlični v znanosti 2019

Prof. dr. Svanibor Pettan z Oddelka za muzikologijo FF je prejel priznanje Odlični v znanosti 2019 za najvidnejši raziskovalni dosežek v navdih mlajši generaciji na področju družboslovja in humanistike, in sicer za trilogijo o aplikativni etnomuzikologiji (An Oxford Handbook of Applied Ethnomusicology), ki jo je marca 2019 objavila založba Oxford University Press (naslovi knjig: Theory, Method, Sustainability and Conflict, De-Colonization, Heritage, and Advocacy in Public Ethnomusicology, Education, Archives, and Commerce).

Iskrene čestitke!

 
Izr. prof. dr. Anja Podlesek z Oddelka za psihologijo FF Kongresna ambasadorka Slovenije

V okviru Slovenskega ambasadorskega programa so na Ljubljanskem gradu 14. novembra 2019 podelili častne nazive prvim petindvajsetim Kongresnim ambasadorkam in ambasadorjem Slovenije. Med prejemniki iz različnih izobraževalnih in strokovnih institucij so ta naziv podelili tudi izr. prof. dr. Anji Podlesek z Oddelka za psihologijo FF, in sicer za psihološko konferenco Alpe Adria 2018 (13th Alps Adria Psychology Conference).

Iskrene čestitke!

Več
 
Oddelek za geografijo FF s partnerji prejel priznanje Maks Fabiani za vzpostavitev državne evidence funkcionalno degradiranih območij

V soboto so na gradu Štanjel podelili priznanje Maks Fabiani za izjemna dela na področju urbanističnega, regionalnega in prostorskega načrtovanja, ki ga je prejelo delo Vzpostavitev državne evidence funkcionalno degradiranih območij v Sloveniji 2017. Priznanje je tako letos šlo v roke Oddelku za geografijo FF, Katedri za prostorsko planiranje Fakultete za gradbeništvo in geodezijo UL in Geodetskem inštitutu Slovenije.

Iskrene čestitke!

Več

Foto: Rok Grobelšek

 
Kako raziskovati sodobne povedke?

Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF vabi v ponedeljek, 25. novembra 2019, ob 9.40 uri (predavalnica P3, Zavetiška 5) na predavanje dr. Ambroža Kvartiča z naslovom Kako raziskovati sodobne povedke?
Vljudno vabljeni!

 
Drugi v slovenski folklori

Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF vabi v ponedeljek, 25. novembra 2019, ob 13.00 uri (predavalnica P4, Zavetiška 5) na predavanje dr. Anje Mlakar z naslovom Drugi v slovenski folklori.
Vljudno vabljeni!

 
Učiteljeva kognicija in izobraževanje učiteljev tujih jezikov

Lingvistični krožek Filozofske fakultete v Ljubljani vabi na 1189. sestanek, ki bo v ponedeljek, 25. novembra 2019, ob 18.00 uri (pred. 325). Na temo Učiteljeva kognicija in izobraževanje učiteljev tujih jezikov bo predaval prof. Simon Borg, Western Norway University of Applied Sciences, Bergen (Norveška), in University of Leeds (Velika Britanija).
Predavanje bo v angleškem jeziku.

 
Predavanji gostujoče profesorice na Oddelku za klasično filologijo FF

Oddelek za klasično filologijo FF vabi na predavanji gostujoče profesorice dr. Petre Mutlove z Oddelka za klasične študije Filozofske fakultete Masarykove univerze v Brnu, in sicer:

- v ponedeljek, 25. novembra 2019, ob 18.00 uri (pred. 345): Iluminirani rokopisi poznega srednjega veka;

- v torek, 26. novembra 2019, ob 8.50 uri (pred. 345): Tekstna kritika in srednjeveška latinščina.
Predavanji bosta v angleščini.

Več

 
Na Besedni postaji v sredo, 27. novembra 2019, ob 17.00 uri (Modra soba): Philippe Descola, Onstran narave in kulture (Studia humanitatis; prev. Suzana Koncut)

Obsežno delo socialnega antropologa je v marsikaterem pogledu prelomno ne le za antropologijo, temveč za mišljenje o kulturi in naravi sploh. Descola se ne zadovolji z zavrnitvijo univerzalnosti opozicije med naravo in kulturo, temveč ovrže tudi globoko zakoreninjene podmene o univerzalnosti pojma narave. V zameno ponudi štiri osnovne identifikacijske načine (štiri “ontologije”), ki jih izlušči iz nepregledne množice etnografskega materiala z vseh koncev sveta. Ti so: animizem, naturalizem, totemizem in analogizem. O knjigi bodo spregovorili prof. dr. Bojan Baskar, doc. dr. Jože Vogrinc in dr. Špela Petrič. Pogovor bo vodil izr. prof. dr. Peter Simonič.
Prijazno vabljeni!

Napovedujemo: 3. decembra 2019, ob 17.00 uri, Zgodovina doktorskih disertacij slovenskih kandidatov na dunajski Filozofski fakulteti (1872–1918).


Dogodek je del kulturnega programa knjigarne, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.
 
Simpozij ob 25-letnici folkloristike na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo FF

Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF vabi na Simpozij ob 25-letnici folkloristike na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo FF, ki bo potekal v četrtek, 28. novembra 2019 (pred. P3, Zavetiška 5). Program simpozija najdete tukaj.


 
Slovenska socialna geografija v teoriji in praksi in Geopolitične perspektive in izzivi Slovenije

Oddelek za geografijo FF v sklopu prireditev ob obeleženju 100-letnice univerzitetnega študija geografije na UL v četrtek, 28. novembra 2019, vljudno vabi na dve prireditvi:

- Slovenska socialna geografija v teoriji in praksi; ob 11.00 uri (pred. 232);

- Geopolitične perspektive in izzivi Slovenije; ob 17.30 uri (dvorana Zemljepisnega muzeja GIAM ZRC SAZU, Gosposka ulica 13, Ljubljana).


Več

Foto: Jaka Gasar, Dnevnik
 
Stoletnica rojstva prevajalca, literarnega zgodovinarja in predavatelja Nika Koširja (1919–2000)

Oddelek za romanske jezike in književnosti FF bo v četrtek, 28. novembra 2019, ob 13.00 uri (pred. 13) počastil 100. obletnico rojstva Nika Koširja. Izjemnega prevajalca klasikov španske, italijanske in francoske književnosti bomo predstavili z branjem odlomkov iz njegove bogate prevajalske zapuščine in avtobiografskih zapisov. Dogodek bo spremljala priložnostna razstava Koširjevih književnih prevodov in literarnih del v 4. nadstropju. Vljudno vabljeni.

Foto: www.gorenjci.si


 
»Računajte na nas!« Prepletanje okoljskih gibanj v boju za podnebje

Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF vabi na dogodek »Računajte na nas!« Prepletanje okoljskih gibanj v boju za podnebje, ki bo v petek, 29. novembra 2019 (pred. P2, Zavetiška 5). Trajnostna, okoljska in podnebna vprašanja se vpenjajo v številna področja raziskovanja, znanstvene misli, vsakodnevnih praks, potrošnje in oblik bivanja. Vabljeni na posvet, kjer bodo gostje z različnih vidikov osvetlili nekatere teoretske, aplikativne in praktične razsežnosti okoljskih izzivov.

Program

Foto: Mladi za podnebno pravičnost

 
Novosti Znanstvene založbe FF

David Movrin, Elżbieta Olechowska (ur.): Classics and Class in Theatre. Graeco-Roman Antiquity on the Communist Stage

Študija je že tretja v seriji, s katero Univerza v Ljubljani založniško sodeluje z Univerzo v Varšavi pri raziskovanju klasične tradicije v državah za železno zaveso. Njenih petnajst poglavij zajema ozemlje od Velike Britanije do nekdanje Sovjetske zveze in analizira strategije, s kakršnimi so se oblasti, njihovi ideologi, gledališki ravnatelji ter režiserji in drugi umetniki v regiji lotevali antične dramatike.
Knjigo lahko kupite in prelistate tukaj.
Avgust Lešnik: Na presečiščih sociologije in zgodovine: Historična sociologija – Družbena gibanja – Politična sociologija: Izbrani spisi (Portreti)

Z arhivsko pedantnostjo in stremljenjem k razumevanju struktur je avtorjevo delo v resnici analiza gibanj: dinamičnih sprememb, preobratov, evolucij in revolucij, ironij in kolapsov delovanj, ki naj bi predrugačila svet. V tem smislu je izbor spisov, ki so nastajala v nekaj manj kot treh desetletjih, pričevanje vztrajnostne moči sociologije, kadar se ta opira na zgodovino – kot vedo in koledarski družbeni čas.
Knjigo lahko kupite in prelistate tukaj. Do nje pa lahko tudi prosto dostopate na tej povezavi.

Druge tedenske novosti Knjigarne FF si lahko ogledate tu.

 
Razstava: Zgodovina fada

Vabljeni na ogled razstave Zgodovina fada, ki je v avli in v 4. nadstropju FF postavljena od 18. do 25. novembra 2019. Dogodek je omogočil Institut Camões.
 
Vljudno vabljeni na 35. Slovenski knjižni sejem (Cankarjev dom, 26. 11.–1. 12. 2019), na katerem se bo na skupni stojnici Univerze v Ljubljani v 2. preddverju predstavilo tudi 16 članic UL (AGRFT, ALUO, BF, EF, FA, FDV, FGG, FKKT, FSD, FS, FU, FF, PEF, PF, TEOF, VF). Vstop je prost. Na programu so tudi dogodki, ki so jih prispevale posamezne članice UL. Veliko je torej razlogov, zakaj obiskati najstarejši, največji in najpomembnejši knjižni dogodek pri nas. Eden pa je na prvem mestu. Branje!

Več
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si