Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 Napovednik dogodkov
Izr. prof. dr. Boštjan Marko Turk izvoljen za rednega člana Evropske akademije znanosti in umetnosti

Izr. prof. dr. Boštjan Marko Turk z Oddelka za romanske jezike in književnosti FF je bil izvoljen za rednega člana Evropske akademije znanosti in umetnosti, razred I, Humanities.
Iskrene čestitke!


Foto: www.siol.net
Novinarska konferenca ob stoletnici FF

Obveščamo vas, da bomo v ponedeljek, 25. marca 2019, ob 11.30 v avli FF organizirali novinarsko konferenco, na kateri bomo predstavili praznovanje stoletnice – v prazničnem letu bomo organizirali skoraj 100 dogodkov. Ob tej priložnosti bomo v avli svečano odkrili doprsni kip prof. Rajka Nahtigala, prvega dekana FF.
Vabljeni!
Predaval bo prof. dr. Tilman Berger z Univerze v Tübingenu

Vabljeni na predavanja, ki jih bo na FF izvedel prof. dr. Tilman Berger, Oddelek za slovanske jezike Univerze v Tübingenu:
 
- v ponedeljek, 25. marca 2019, ob 18.00 uri (predavalnica 325): Absentiv v slovanskih jezikih (predavanje bo v angleščini);
- v torek, 26. marca 2019, ob 15.30 uri (Tobačna ulica, pred. 2): Rezultativne zgradbe v češčini (predavanje bo v češčini);
- v sredo, 27. marca 2019, ob 10.30 (pred. 4 na FF): Spremembe v načinu nagovarjanja v sodobni ruščini (predavanje bo v ruščini).
Predavanja dr. Michaele Mošaťove z Univerze Komenskega v Bratislavi

CSDTJ vabi na predavanja dr. Michaele Mošaťove z Univerze Komenskega v Bratislavi, Filozofske fakultete, Centra za slovaščino kot tuji jezik (SAS – Studia Academica Slovaca), ki bodo potekala v ponedeljek, 25. marca, in torek, 26. marca 2019, v glavni stavbi UL, (na CSDTJ, 2. nadstropje oz. prvo torkovo predavanje v Računalniški učilnici v 1. nadstropju UL). Razpored predavanj najdete tukaj.
 
Gostovanje sodelavke Univerze za oblikovanje v Lizboni Laure Korčulanin

V tednu med 25. in 28. marcem 2019 bo na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo FF gostovala sodelavka IADE - Universidade Europeia, Univerze za oblikovanje v Lizboni Laura Korčulanin.
Razpored predavanj je na voljo tukaj.
Vabljeni!

 
Predavanje: Najboljši čevelj je bosa noga: med predstavami in zaznavami

V sredo, 27. marca 2019, bo ob 11.20 uri na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo FF (predavalnica P4, Zavetiška 5) gostoval dr. Blaž Bajič s predavanjem Najboljši čevelj je bosa noga: med predstavami in zaznavami.
Lepo vabljeni!

 
Kdo je črna ovca? Pogovor o oblikah zasmehovanja, marginalizacije in diskriminacije

Vabljeni na pogovor z naslovom Kdo je črna ovca? Pogovor o oblikah zasmehovanja, marginalizacije in diskriminacije, ki bo potekal v sredo, 27. marca 2019, ob 20.00 uri v Trubarjevi hiši literature (Stritarjeva ulica 7, 1000 Ljubljana). Dogodek pripravljata FF in ALUO ob 100-letnici UL.

Več

 
Pokrajine na ozemlju med Vzhodnimi Alpami in Jadranom v dialogu z drugimi kulturnimi področji (1740–1867): izmenjava idej med znanstveniki in izobraženci ter spremembe epistemoloških vzorcev

Vabljeni na mednarodni znanstveni simpozij z naslovom Pokrajine na ozemlju med Vzhodnimi Alpami in Jadranom v dialogu z drugimi kulturnimi področji (1740–1867): izmenjava idej med znanstveniki in izobraženci ter spremembe epistemoloških vzorcev, ki bo 27. in 28. marca 2019 potekal v Mestnem muzeju Ljubljana, 29. marca 2019 pa v Mestnem muzeju v Idriji.

Več 
Sto let študija pedagogike na Slovenskem

Oddelek za pedagogiko in andragogiko FF vabi na osrednji slavnostni dogodek Sto let študija pedagogike na Slovenskem, ki bo 29. marca 2019 potekal v City hotelu v Ljubljani.

Več
Na Besedni postaji v sredo, 3. aprila 2019, ob 16.00 uri (Modra soba): Louis Adamič, Iz mnogih dežel (Založba Sophia)
 
Iz mnogih dežel je uvodna, dokumentarna knjiga o položaju in vlogi migrantov v ZDA v Adamičevi znameniti zbirki Narod narodov. Avtor je zanjo leta 1941 prejel Anisfieldovo nagrado, namenjeno delom, ki se zavzemajo proti rasizmu. S prikazom življenjskih zgodb migrantov ter desetletne raziskave za knjigo kljubuje površinskemu priznavanju kulturnih razlik, lažni strpnosti, in poziva k temeljiti družbeni preobrazbi. »Strpnost ni dovolj« je bil naslov Adamičeve predavateljske turneje v ZDA leta 1947. O knjigi Louisa Adamiča in monografski številki revije Borec ob 120. obletnici Adamičevega rojstva Strpnost ni dovolj se bodo pogovarjali Miha Blažič - N'toko, Blaž Gselman in Samira Kentrić.
 
Prijazno vabljeni!
 

Dogodek je del kulturnega programa knjigarne, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.
 
 
Gore v nacionalni identiteti Črne gore in Slovenije
 
Oddelek za geografijo in Oddelek za zgodovino FF vabita na predavanja na temo Gore v nacionalni identiteti Črne gore in Slovenije, ki bo v sredo, 3. aprila 2019, ob 13.00 uri (Modra soba). Poleg doc. dr. Petra Mikše (Oddelek za zgodovino) in izr. prof. dr. Mateja Ogrina (Oddelek za geografijo) bodo predavali tudi gostje z Inštituta za zgodovino Univerze v Črni gori.
Vljudno vabljeni!
 
Za več informacij in program obiščite spletno stran.

 Foto: Aleš Zdešar


 
FF uspešna na razpisu Marie Skłodowska-Curie Individualne štipendije (MSCA IF)

V okviru razpisa Marie Skłodowska-Curie Individualne štipendije (MSCA IF) je bila uspešna tudi FF. Raziskovalka dr. Erica Mezzoli je v sodelovanju z mentorico prof. dr. Marto Verginello pridobila Pečat odličnosti, ki ga podelijo projektom, ki so visoko kakovostni, vendar zaradi močne konkurence niso uspeli dobiti finančne podpore. Omenjeni Pečat odličnosti je letos edini s področja humanistike in družboslovja na UL.

Več

 
Razstava besedil Anje Štefan

V avli FF smo 18. marca 2019 odprli razstavo besedil Anje Štefan z naslovom Svet je kakor ringaraja. Razstavo si lahko ogledate še do konca marca.
 
Novosti Znanstvene založbe FF:

Roman Kuhar, (ur.): Identitete na presečišču kriz (Razprave FF) 

Monografija se ukvarja z identitetami v slovenskem prostoru v času aktualnih prelomov in turbolenc. Prvi del monografije naslavlja večinske identitete; najprej evropsko identiteto v času vzpona nacionalizmov, in nato še slovensko nacionalno identiteto v kontekstu gospodarske krize in novih populističnih politik v Evropi in širše. V drugem delu se avtorice in avtorji ukvarjajo z manjšinskimi identitetami – od verskih in etničnih do spolnih in seksualnih – ki jih postavljajo v časovni razpon od vstopa Slovenije v EU do časa gospodarske krize, vzpona populizmov in neokonservativnih politik. V tretjem razdelku so manjšinske identitete postavljene v kontekst kulture, ki je ena od pomembnih elementov izgradnje in ohranjanja identitet.

Knjigo lahko kupite in prelistate tukaj.

 
Gregor Pompe: Skice za zgodovino slovenske glasbe 20. stoletja (Glasba na Slovenskem po 1918)

Knjiga prinaša nabor parcialnih prispevkov, povezanih z zgodovino slovenske glasbe 20. stoletja, pri čemer so posamezna poglavja nanizana v historičnem zgodovinskem zaporedju in obravnavajo osebnosti in fenomene od leta 1918 skoraj do naše aktualne sodobnosti. Skice se tako zaustavljajo ob preučevanju posameznih skladb, nadaljujejo z raziskovanjem parcialnih opusov posameznih skladateljev, se širijo k slogovnim oznakam in kompozicijsko-tehničnim vprašanjem ter se zaustavljajo na kratkih portretnih skicah.
Knjigo lahko kupite in prelistate tukaj.
 
Druge tedenske novosti Knjigarne FF si lahko ogledate tu.

 
Mărțișor – znanilec pomladi na FF

28. februarja 2019 je romunski lektorat UL skupaj s študenti in profesorji FF ter romunskim veleposlaništvom praznoval prihod pomladi – Mărțișor. Ob tej priložnosti so o prazniku in Romuniji spregovorili veleposlanik Romunije Anton Niculescu, doc. dr. Katarina Marinčič, doc. dr. Agata Šega in študentke FF Klara Rus, Lara Potočnik in Meta Kompara. Večer, posvečen Mărțișoru – romunskemu običaju, ki označuje začetek pomladi –, se je zaključil s pokušino romunskih izdelkov in ogledom filma 4 meseci, 3 tedni in 2 dneva (ki ga je režiral Cristian Mungiu).
 
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si