Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 Napovednik dogodkov
Mednarodni simpozij Nemške jezikovne manjšine v vzhodnoevropskih regijah

Oddelek za germanistiko z nederlandistiko in skandinavistiko FF v imenu soorganizatorjev vabi na mednarodni simpozij Nemške jezikovne manjšine v vzhodnoevropskih regijah, ki se je začel v četrtek, 21. junija 2018, na FF, poteka pa tudi danes v Univerzitetni knjižnici Maribor ter jutri v Pokrajinskem muzeju Kočevje. Predavanja bodo v nemščini. V sklopu simpozija je na ogled tudi razstava z naslovom Zapuščam drago vas domačo. Kočevska, nemški jezikovni otok na Slovenskem.

Program najdete tukaj.

 
Konferenca Kulturna in naravna dediščina gozdov

Vabljeni na konferenco Kulturna in naravna dediščina gozdov, ki bo potekala 26. junija 2018 na Univerzi v Mariboru. Konferenca ni namenjena le strokovnjakom s področij kulturne in naravne dediščine, temveč tudi vsem tistim, ki jim je mar za naravno in kulturno dediščino. Pri dogodku sodeluje Oddelek za arheologijo FF.

Več

Foto: https://sl.wikipedia.org

 
Arheološki tabor Slovenija 2018 – zaključna prireditev

Vabljeni na zaključno prireditev Arheološkega tabora Slovenija 2018, ki bo v Pokrajinskem muzeju Maribor, 29. junija 2018, ob 18.00 uri. Na prireditvi bo imel predstavitev tudi doc. dr. Matija Črešnar z Oddelka za arheologijo FF.

Program
Doc. dr. Matija Črešnar med finalisti za nagrado RegioStars

Projekt Iron-Age-Danube, kjer sodeluje doc. dr. Matija Črešnar z Oddelka za arheologijo FF, je uvrščen med finaliste za nagrado RegioStars. RegioStars nagrade se podeljujejo projektom, ki izkazujejo inovativnost in dobre prakse na področju regionalnega razvoja v EU. Projekt Iron age Danube je nominiran v kategoriji Naložbe v kulturno dediščino. Iskrene čestitke!

Več

Foto: Jure Eržen (Delo)

 
Novosti Znanstvene založbe FF:

Darja Fišer: Viri, orodja in metode za analizo spletne slovenščine (Prevodoslovje in uporabno jezikoslovje)

Monografija predstavlja rezultate projekta JANES, ki zagotavljajo polnofunkcionalno informacijskotehnološko podprtost slovenščine. Knjigo lahko prelistate tukaj.
Tone Smolej: Slovenska recepcija francoske književnosti od klasicizma do simbolizma (Razprave FF)

Monografija nudi sintetičen pregled nad razgibano in detajlirano množico povezav, po katerih je francoska književnost prenikala v slovensko literaturo ter ji nudila nekatere tako vsebinske pobude kakor tudi formalno-estetske zglede. Knjigo lahko prelistate tukaj. 

Knjigi sta na voljo v Knjigarni FF. 
Druge tedenske novosti Knjigarne FF si lahko ogledate tu.
Noč raziskovalcev – Humanistika, to si ti!

20. junija 2018 je v prostorih Mestne občine Ljubljana potekala novinarska konferenca, na kateri so sodelujoči partnerji v projektu predstavili dogodke, ki jih bodo izvedli v okviru projekta Noč raziskovalcev 2018–2019. V Sloveniji bodo potekali trije projekti: Humanistika, to si ti!, Varni z znanostjo ter Noč ima svojo moč. Projekt Noč raziskovalcev FF s podnaslovom Humanistika, to si ti! vključuje v svoje dogodke tudi 14 drugih fakultet in akademij UL. V okviru projekta bomo izvedli dve noči raziskovalcev, in sicer 28. septembra 2018 in 27. septembra 2019. Dejavnosti obeh dogodkov so prepletene, v letu 2018 bo poudarek na evropskem letu kulturne dediščine, naslednje leto pa bo posvečeno 100-letnici UL.
 
UL lansirala spletni portal Alumni UL

UL je ustanovila mrežo klubov alumnov članic UL pod skupnim imenom Alumni UL. Mreža trenutno povezuje 35 klubov alumnov, njihovo število pa bo še naraslo. Glavni namen je krepitev odnosov, sodelovanja in povezovanje med UL, njenimi članicami in diplomanti ter diplomanti samimi. Mreža Alumni UL je med drugim namenjena tudi neformalemu prenosu znanja med generacijami in informiranju o kariernih priložnostih. Diplomatom UL je na voljo tudi spletni portal Alumni UL.
Interni založniški razpisi ZZ FF

ZZ FF je 15. junija 2018 na svojih spletnih straneh objavila interne založniške razpise, in sicer:

1) Razpis za objavo znanstvenoraziskovalnega dela za leto 2018–2019;
2) Razpis za tisk učbenikov FF v letu 2018–2019;
3) Razpis za sofinanciranje zbirke Historia facultatis in sofinanciranje strokovnih publikacij iz Sklada za založništvo FF za leto 2018–2019.

Besedila razpisov so objavljena na spletni strani Znanstvene založbe FF. Vsi razpisi so odprti do vključno 30. septembra 2018.
Zapustil nas je prof. dr. Erich Prunč

Z veliko žalostjo smo prejeli novico, da je 28. maja 2018 v šestinsedemdesetem letu preminil znameniti prevodoslovec in slovenist, velik prijatelj in podpornik Oddelka za prevajalstvo FF koroški Slovenec prof. dr. Erich Prunč. Prof. Prunč je bil dolgoletni predstojnik Inštituta za uporabno in teoretično prevodoslovje Univerze v Gradcu, več let pa je sodeloval tudi na doktorskem študiju prevodoslovja in magistrskem študiju tolmačenja na FF. Zaradi svojih slovenističnih dosežkov je bil od leta 2007 dopisni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti in zaradi večletne podpore Oddelku za prevajalstvo FF pa je leta 2009 postal tudi častni član Senata UL.

Več

 
Vaše mnenje šteje

Obveščamo vas, da smo v skladu s predlogom Komisije za kakovost FF in s sklepom dekanovega kolegija nabiralnik za vaše predloge in mnenja prestavili iz 5. nadstropja v avlo fakultete. Nabiralnik je nameščen pri izhodu iz fakultete (pri drsnih vratih). Vaša mnenja, predloge, pripombe in pohvale pa lahko sporočite tudi prek elektronske knjige predlogov in mnenj, ki je namenjena zaposlenim in študentom. Nahaja se tukaj. 
Oktet FF na Borštnikovem srečanju

Predstava Odilo. Zatemnitev. Oratorij., režija Dragan Živadinov, koprodukcija Slovenskega mladinskega gledališča in Centra urbane kulture Kino Šiška, je uvrščena v tekmovalni program 53. festivala Borštnikovo srečanje. Med nastopajočimi je tudi Oktet FF z um. vodjo dr. Tjašo Ribizel. Čestitke!
 

 

 
Besedna postaja v Knjigarni FF: Brane Senegačnik, Smrt lirike? (ZZ FF); 8. 5. 2018. Pogovarjali so se: dr. Brane Senegačnik, dr. Dean Komel, Peter Semolič in dr. Alen Širca.
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si