Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 Napovednik dogodkov
Potovalni blogi: funkcionalni, multimodalni in stilistični aspekti (novega) medijskega formata (študija primera)

Lingvistični krožek Filozofske fakultete v Ljubljani vabi na 1210. sestanek, ki bo potekal v ponedeljek, 25. 4. 2022, ob 18. uri v Modri sobi in preko Zooma. Na temo Potovalni blogi: funkcionalni, multimodalni in stilistični aspekti (novega) medijskega formata (študija primera) bo predavala Tamara Grašič, doktorandka na Oddelku za germanistiko z nederlandistiko in skandinavistiko FF.

Več

 
Tekma košarkarske ekipe študentk FF

Košarkarska ekipa študentk FF bo v ponedeljek, 25. 4. 2022, ob 16.10 uri na Srednji zdravstveni šoli Ljubljana (Poljanska cesta 61) igrala za 3. mesto v univerzitetni ligi.

Lepo vabljeni!


 
Spremenljivo okolje: Odzivi, izkušnje, zamišljanja

Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF vabi na pogovor, ki bo v sredo, 4. 5. 2022, ob 19. uri (Trubarjeva hiša literature) potekal v okviru cikla pogovorov Misliti odgovornost. Z etnologinjo in kulturno antropologinjo dr. Sašo Poljak Istenič (ZRC SAZU) ter arhitektko in kustosinjo Majo Vardjan (MAO) se bodo pogovarjali o tem, kakšna vprašanja sproža spremenljivo okolje v raziskovanju družbene in kulturne raznolikosti, kako preučevati trajnostnost, »zelene« prakse in zamišljanje prihodnosti, kako se na spremenljivo okolje lahko odzivata arhitektura in oblikovanje ter kako tematike okoljskih sprememb odpirati v muzejskih kontekstih. Pogovor bo vodila Ana Svetel. Spletni dogodek bo mogoče spremljati tudi na dan dogodka na Facebook profilu Trubarjeve hiše literature in na Zoom povezavi (ID: 986 0634 5350).

Več

 
Letni koncert Filozofske filhamonije in Študentskega pevskega zbora FF

Filozofska filharmonija, simfonični orkester FF, in Študentski pevski zbor FF vabita na svoj letni koncert, ki bo v Atriju ZRC SAZU, Novi trg 2, v ponedeljek, 9. 5. 2022, ob 19. uri. Izvajali bodo dela G. Fauréja, C. Monteverdija, J. Dowlanda, H. Wolfa, E. Griega, O. Deva, P. Merkùja in drugih.

Prisrčno vabljeni!

Facebook dogodek

 
Dogodki na Oddelku za germanistiko z nederlandistiko in skandinavistiko FF

Oddelek za germanistiko z nederlandistiko in skandinavistiko FF vabi na dogodke, ki jih na oddelku pripravljajo v maju.

V ponedeljek, 9. 5. 2022, ob 9. uri (Modra soba): 12. mednarodni dan lirike na Oddelku za germanistiko v Ljubljani – Ob 80. obletnici smrti lirika Stefana Zweiga. Interpretacije, komentarji, didaktizacije.
 
V torek, 10. 5. 2022, ob 19. uri (Trubarjeva hiša, Stritarjeva 7): Poetry Slam Duell - Dvoboj v branju poezije; branje poezije: Mieze Medusa vs. Markus Köhle; znana avstrijska “slammerja” se bosta s svojimi besedili potegovala za naklonjenost občinstva.
 
V torek, 17. 5. 2022, ob 14. uri (predavanje v Modri sobi), literarno branje ob 19. uri (Trubarjeva hiša, Stritarjeva 7): Ludwig Laher; literarno predavanje in branje: “Razkrivanje, spominjanje in pripovedovanje zgodovine”.

Vsi dogodki bodo potekali v nemščini.

Več

Foto: Claudia Rohrauer

 
Problematika Kitajske skozi oči kitajskih intelektualcev

Oddelek za Azijske študije 26. 4. 2022 ob 9:45 vljudno vabi na spletno predavanje Problematika Kitajske skozi oči kitajskih intelektualcev. Predaval bo Luka Golež s Pekinške univerze. Predavanje po potekalo na Zoomu.

Problematika razumevanja Kitajske v današnjem zgodovinskem kontekstu ni omejena zgolj na »Zahodni« akademski in medijski prostor, ampak v zadnjem obdobju predstavlja enega izmed osrednjih elementov pri razvoju intelektualnih diskurzov na Kitajskem. Predavatelj bo predstavil pet predstavnikov kitajske sodobne misli – Wang Huija, Wen Tiejuna, Dai Jinhua, Wang Mingminga in He Guimei, ki so na različnih akademskih področjih podali nove kritične perspektive in metodološke principe pri razumevanje t. i. vprašanja Kitajske.

Luka Golež zaključuje doktorski študij kitajske literature na Pekinški univerzi.
Alma Karlin: ISOLANTHIS - Utopija, mit, realnost

Oddelek za filozofijo FF vabi na predavanje v duhu romana Isolanthis izpod peresa svetovne popotnice slovenskega rodu, pisateljice, pesnice, pisateljice, zbirateljice in poliglotke Alme M. Karlin (1889-1950).

Predavanje bo potekalo v ponedeljek, 25. aprila 2022, v predavalnici 434 Filozofske fakultete. Vodila ga bosta Jerneja Jezernik, dolgoletna raziskovalka življenja in dela svetovne popotnice in pisateljice Alme M. Karlin ter prevajalka in založnica njenih doslej neobjavljenih del, in Anton Rozman, neodvisni raziskovalec in prevajalec ezoterične tradicije na Slovenskem in v svetu ter urednik spletnih strani Teozofija v Sloveniji in Zahodni ezotericizem.

Vljudno vabljeni!


 
Krakov in Krakovo – mitični ali realni poljsko-slovenski prostor

Katedra za polonistiko Oddelka za slavistiko FF UL v četrtek, 5. maja 2022, ob 10.45 vabi na predavanje veleposlanika Republike Poljske v Ljubljani, dr. Krzysztofa Olendzkega, z naslovom Kraków i Krakovo – mityczna czy realna przestrzeń polsko-słoweńska (Krakov in Krakovo – mitični ali realni poljsko-slovenski prostor). Predavanje bo potekalo v poljskem jeziku, na voljo bodo izročki v slovenščini.
Po predavanju bo sledila otvoritev razstave Pozorna pripovedovalka – Sodobne poljske avtorice v slovenskih prevodih, ki bo v avli FF na ogled do konca maja 2022.

Dogodka bosta potekala v Modri sobi (5. nadstropje) Filozofske fakultete.

Vljudno vabljeni!
Novosti Znanstvene založbe FF
 
Tomaž Toporišič: Nevarna razmerja dramatike in gledališča XX. in XXI. stoletja
 
Knjiga je na voljo v Knjigarni FF. Do nje lahko prosto dostopate na portalu E-knjige FF.

Več

 
Odprtje lektorata za katalonski jezik

Na Filozofski fakulteti je včeraj potekalo odprtje lektorata za katalonski jezik, ki deluje na Oddelku za romanske jezike in književnosti.
Na dogodku so zbrane nagovorili dekanja Filozofske fakultete, prof. dr. Mojca Schlamberger Brezar, predstojnica Oddelka za romanske jezike in književnosti, doc. dr. Katarina Marinčič, delegat katalonske vlade v jugovzhodni Evropi Eric Hauck ter Ariadna Puiggene iz Katalonskega kulturnega inštituta Ramon Llull. Lektorat katalonskega jezika je za fakulteto dragocena obogatitev, saj so študentje z njim pridobili še en romanski jezik, ki se ga lahko učijo. Odprtje lektorata je bilo sicer predvideno že za jesen, a do njega zaradi koronskih ukrepov ni moglo priti. Kljub temu je lektorat s svojim delovanjem zaživel že takrat.
 
Več v prispevku na N1 Slovenija.

 
Silvin Košak (1942–2022)

Oddelek za primerjalno in splošno jezikoslovje FF sporoča žalostno vest, da je na velikonočni ponedeljek, 18. 4. 2022, v svojem 80. letu preminil véliki hetitolog dr. Silvin Košak, izredni profesor za staro orientalistiko in hetitologijo, dopisni član SAZU in znanstveni sodelavec pri Akademiji znanosti in književnosti v Mainzu, med letoma 1969 in 1975 član oddelka na takrat novo ustanovljeni Katedri za staro orientalistiko. Katedra za indoevropsko primerjalno jezikoslovje Oddelka za primerjalno in splošno jezikoslovje FF mu je še posebej hvaležna za velikodušni dar njegove velikanske osebne knjižnice s področja hetitologije in stare orientalistike, iz katere se bodo lahko še dolgo napajali mlajši rodovi slovenske hetitologije ter tako nadaljevali in plemenitili Košakovo presežno znanstvenoraziskovalno dediščino.

Več

 
Pregled medijskih objav
 
Mnogi svetovi – misliti s filozofijo (pogovor s prof. dr. Markom Uršičem in prof. dr. Olgo Markič, Oddelek za filozofijo FF, 3. program Radia Slovenija – program Ars, 18. 4. 2022)
 
Pogovor z dr. Katarino Marinčič (pogovor z doc. dr. Katarino Marinčič, Oddelek za romanske jezike in književnosti FF, Radio Slovenija 1, 18. 4. 2022)
 
Na ljubljanski filozofski fakulteti uradno odprli katalonski lektorat (odprtje katalonskega lektorata, Oddelek za romanske jezike in književnosti FF, sta.si, 20. 4. 2022)
 
"Kdor preživi travmo, ni žrtev, ampak zmagovalec" (pogovor s prof. dr. Robertom Mastenom, Oddelek za psihologijo FF, 3. program Radia Slovenija – program Ars, 20. 4. 2022)

 
 

Posnetek tretjega pogovora v ciklu Humanizem, & mi Humanizem, & filozofija, ki je potekal 19. 4. 2022 v avli FF.
 
Facebook
LinkedIn
Instagram
Twitter
YouTube
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si