Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 Napovednik dogodkov
Fužinarski dnevi 2019

Med 20. in 22. junijem 2019 v Stari Fužini v Bohinju potekajo že 4. Fužinarski dnevi. Poleg strokovne konference vabljeni tudi na ogled postavitve in prižiga talilnih peči ter poskusa taljenja železove rude. Več kot 50 udeležencev bo postavilo okoli 10 talilnih peči. Prireditev poteka v sodelovanju Turizma Bohinj, KS Stara Fužina, Inštituta za kovinske materiale in tehnologije ter Oddelka za arheologijo FF.

Več
Mednarodna znanstvena konferenca: 12. Mediteransko morfološko srečanje

Oddelek za anglistiko in Oddelek za primerjalno in splošno jezikoslovje FF vabita na 12. Mediteransko morfološko srečanje, ki bo potekalo od 27. do 30. junija 2019 na FF (pred. 2). Del srečanja je tudi mednarodna znanstvena delavnica na temo morfologije južnoslovanskih jezikov skupaj s posebno sekcijo za študente. Program srečanja je dostopen na povezavi.
 
Vabilo na konferenco Spol in spoštovanje: strategije kultiviranja razlik

FF in Komisija za slovenski jezik v javnosti pri SAZU sta 23. oktobra 2018 organizirali okroglo mizo Jezik in spol, na kateri so povabljeni govorniki in govornice razpravljali o spolno občutljivi rabi jezika. Povod za okroglo mizo je bil sklep Senata FF o izmenični rabi moške in ženske slovnične oblike za vse spole v pravilnikih fakultete. 14. novembra 2019 bo potekala celodnevna interdisciplinarna konferenca Spol in spoštovanje: strategije kultiviranja razlik. Na konferenci bodo naslovili isto temo, razpravljavkam in razpravljavcem pa bo omogočala več prostora za pojasnitev svojih pogledov, rezultatov raziskav, možnih rešitev in podobno. Posvet bo potekal v obliki referatov. Rok za oddajo povzetka, ki šteje kot prijava na konferenco je 30. september 2019. Povzetek s svojimi kontaktnimi podatki pošljite na elektronski naslov spol@ff.uni-lj.si. Konferenca je brez kotizacije. Vljudno vabljeni k aktivnemu sodelovanju na konferenci.

Več
Novosti Znanstvene založbe FF

Blaž Podlesnik (ur.), prevod: Simon Malmenvall, Aljaž Glaser: Pismenost in kultura Kijevske Rusije: Prevodi in komentarji izbranih tekstov

Moskva in Kijev v zadnjih letih pišeta novi poglavji v zgodbah o medsebojnih odnosih, pri tem pa je za obe strani ključna interpretacija zgodovine vzhodnoslovanskega prostora v zadnjem tisočletju. V besedilih, ki jih z izčrpnimi komentarji in spremnimi študijami v knjigi predstavljamo slovenskemu bralcu, stopamo na začetek te zgodbe. Knjigo lahko kupite in prelistate tukaj. Do nje lahko tudi prosto dostopate na portalu E-knjige ZZFF.

 
Gregor Žvelc: Terapija sprejemanja in predanosti: Čuječnost in psihološka fleksibilnost v psihoterapiji 

To je knjiga o procesih čuječnosti v psihoterapiji, ki omogočajo večjo psihološko fleksibilnost. V slovenskem prostoru je čuječnost že dokaj poznan koncept, obstajajo različni programi čuječnosti, kjer se z različnimi meditacijskimi tehnikami razvija sprejemajoče zavedanje sedanjega trenutka. Terapija sprejemanja in predanosti pa procese čuječnosti prinaša v terapevtski odnos, ne da bi bilo nujno izvajati različne tehnike čuječnosti. Procesi čuječnosti omogočajo večjo notranjo svobodo in fleksibilnost v naših vedenjskih odzivih.
Knjigo lahko kupite in prelistate tukaj. Do nje lahko tudi prosto dostopate na portalu E-knjige.


Druge tedenske novosti Knjigarne FF si lahko ogledate tu.
Predstavljamo tretje nadaljevanje študentskega projekta: pogovarjamo se z dekani in dekanjami FF. Tokrat spomine obuja prof. dr. Valentin Bucik, dekan FF med leti 2007 in 2011.
 
 
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si