Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 Napovednik dogodkov
Mednarodna konferenca Sto let, tisoč pomenov

Oddelek za anglistiko in amerikanistiko FF ter Slovensko društvo za angleške študije pripravljata mednarodno konferenco z naslovom Sto let, tisoč pomenov / A Hundred Years, A Thousand Meanings. Konferenca poteka še jutri na FF.

Več

 
Znanstveni simpozij ob stoletnici FF: Mesto in poslanstvo humanistike in družboslovja. Pogled v preteklost, vizije za prihodnost (Ljubljana, 23. in 24. september 2019, pred. 34 in 18)

Ob skorajšnji stoletnici FF je primeren čas, da se po eni strani ozremo v preteklost, po drugi pa začrtamo možnosti v prihodnosti. Osvetljevanju prvih stotih let naše fakultete, osmišljanju njene sedanjosti in iskanju smernic za bodočnost je namenjen znanstveni simpozij, ki ga organiziramo tik pred začetkom jubilejnega študijskega leta. Vljudno vabljeni!

Več


Foto: Po predavanju na Filozofski fakulteti, Ljubljana, marec 1980; foto: Svetozar Busić. Hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije.
 
Slavnostna akademija ob stoletnici FF UL

24. septembra 2019 bo v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma osrednja slovesnost ob stoletnici naše fakultete. Prireditev pripravljajo nekdanji in sedanji študenti in študentke ter drugi sodelujoči, ki so tesno povezani s Filozofsko fakulteto. Vabljeni!
 
Začetni tečaj slovenščine za študente Erasmus+

Na FF od 5. do 25. septembra 2019 poteka Intenzivni tečaj slovenščine za študente Erasmus+. Tečaj organizira CSDTJ pri Oddelku za slovenistiko FF, udeležuje pa se ga 166 študentov, ki so razporejeni v deset skupin. Največ jih prihaja iz Nemčije (51), Španije (35), Francije (14), Češke (13), Italije (10) in drugih evropskih držav, pridružili pa so se jim tudi posamezniki iz Avstralije, Brazilije, Japonske, Koreje, Tajvana ter ZDA. Tečaj sofinancira Evropska unija.
 
Intenzivno izobraževanje za visokošolske učitelje in učiteljice nemščine

Oddelek za germanistiko z nederlandistiko in skandinavistiko FF od 23. do 27. septembra 2019 pripravlja intenzivno izobraževanje za visokošolske učitelje in učiteljice nemščine. Delavnice bo vodila Tanja Schwarzmeier z Univerze v Jeni:

- Modul A: delavnica na temo Bralno in slušno razumevanje v univerzitetnem pouku nemščine – poudarek na pripravi materialov za pouk; v ponedeljek, od 10.00 do 16.00 ure; v torek in v sredo, od 9.00 do 15.00 ure (pred. 302);

- Modul B: delavnica na temo Uporaba literarnih besedil pri pouku tujega jezika; v četrtek in petek od 10.00 do 15.00 ure.
Vljudno vabljeni!

 
Mednarodna komparativistična konferenca Literatura v post-socialističnih kontekstih

Oddelek za primerjalno književnost in literarno teorijo FF in Slovensko društvo za primerjalno književnost (SDPK) vljudno vabita na mednarodno komparativistično konferenco z naslovom Literatura v post-socialističnih kontekstih. Konferenca se bo odvijala v četrtek, 26. septembra, in petek, 27. septembra 2019, (Modra soba) na FF.

Več

 
Kako bo mogoče? – posvet o digitalni prihodnosti slovenščine

Na CJVT skupaj z Inštitutom za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU, raziskovalno infrastrukturo CLARIN.SI (Institut Jožef Stefan) ter Slovenskim društvom za jezikovne tehnologije (SDJT) v petek, 27. septembra 2019 (Zbornična dvorana UL), organizirajo dogodek Kako bo mogoče? – posvet o digitalni prihodnosti slovenščine. Na dogodek se je treba prijaviti tukaj.

Več

 
Evropska noč raziskovalcev: Humanistika, to si ti!

V petek, 27. septembra 2019, na Evropsko noč raziskovalcev, bodo ulice, trge in parke zasedli raziskovalke in raziskovalci petnajstih fakultet in akademij UL. Dogodke, ki jih pripravljajo omenjene fakultete in akademije, tudi letos koordinira FF pod skupnim naslovom Humanistika, to si ti! Skupaj se bo zvrstilo kar 55 različnih brezplačnih dogodkov.
Lepo vabljeni!

Več

 
Vključevanje humanistike je nujno za razumevanje spreminjajoče se evropske družbe in izzivov prihodnosti

Vabljeni na dogodek Vključevanje humanistike je nujno za razumevanje spreminjajoče se evropske družbe in izzivov prihodnosti v petek, 27. septembra 2019, od 10.00 do 14.00 ure (Hiša EU, Dunajska 20, Ljubljana).
Več o dogodku na spletni strani Evropske noči raziskovalcev: Humanistika, to si ti! in tukaj.

 
Evropska noč raziskovalcev na Oddelku za klasično filologijo FF

Oddelek za klasično filologijo FF v sodelovanju z Društvom Vespesjan, s Slovenskim šolskim muzejem, z Mestnim Muzejem Ljubljana, MGML in Galerijo Cankarjevega doma vabi na Festival Antika: predavanja, sprehod po antični Emoni, ogled razstave Ideja, znanost in tehnologija antične Grčije, jezikovne delavnice … Festival bo potekal v petek, 27. septembra 2019 (od 10.00 do 19.00 ure), v Foersterjevem vrtu za FF.

Več

 
Teden FF v knjigarni Konzorcij

Od 30. septembra do 4. oktobra 2019 bo potekal že tradicionalni Teden FF v knjigarni Konzorcij s prodajno razstavo knjig Znanstvene založbe FF. Razpored dogodkov najdete tukaj.
Lepo vabljeni!

 
Filozofska filharmonija in Študentski pevski zbor FF iščeta nove člane

Filozofska filharmonija, simfonični orkester FF in Študentski pevski zbor FF vabita študente in zaposlene na FF, da se jim pridružijo v skupnem muziciranju pod vodstvom prof. dr. Gregorja Pompeta (orkester) in asist. dr. Tjaše Ribizel (zbor).
Avdiciji bosta:

- za orkester: v ponedeljek, 7. oktobra 2019, ob 19.30 uri v učilnici 535B;
- za zbor: v torek, 8. oktobra 2019, ob 17.00 uri v knjižnici Oddelka za muzikologijo.
Prijave zbirajo na naslovu: vesna.venisnik@ff.uni-lj.si.

Več

 
UL izboljšala uvrstitev na lestvici QS

Zadnji rezultati razvrščanja univerz z vsega sveta, ki ga objavlja organizacija Quacquarelli Symonds (QS), ena od treh najvplivnejših globalnih lestvic, so pokazali, da se na lestvici med 4.983 evalviranimi univerzami na svetu v skupino 591–600 uvršča tudi UL. Letos je svojo uvrstitev izboljšala, saj je bila lani uvrščena v skupino 651–700. UL je glede na lanski rezultat najbolj napredovala pri kriteriju razmerja med številom učiteljev in študentov, ki je pokazatelj kakovosti študija, mednarodnemu ugledu in ugleda njenih zaposlenih.

Več

Foto: Željko Stevanić, IFP d. o. o.

 
Evropska noč raziskovalcev 2019 se bo odvijala 27. septembra 2019 v Ljubljani in drugod po Sloveniji. FF tudi letos koordinira dogodke, ki bodo potekali pod naslovom Humanistika, to si ti! Program letošnje Evropske noči raziskovalcev v organizaciji FF najdete na tej povezavi.
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si