Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 Napovednik dogodkov

Umetniška delavnica z akademsko slikarko Lučko Šparovec
 

Vabljeni na brezplačno spletno umetniško delavnico, na kateri boste pobližje spoznali ustvarjanje v tehniki akvarela, ki bo potekala v okviru projekta Evropska noč raziskovalcev – Humanistika, to si ti! Delavnica bo potekala v soboto, 21. novembra 2020, z začetkom ob 11.00 uri. Skozi delavnico bo sodelujoče vodila akademska slikarka Lučka Šparovec, aktivna in priznana slovenska ustvarjalka.


Več

Predavanje: Konzervirana preteklost. Kaj in o čem govorijo konzerve?

V ponedeljek, 23. novembra 2020, ob 11.20 uri bo v okviru predavanj iz Regionalnih raziskav in razvoja na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo FF gostoval dr. Martin Pogačar (Inštitut za kulturne in spominske študije, ZRC SAZU) s predavanjem z naslovom Konzervirana preteklost. Kaj in o čem govorijo konzerve? Vabljeni (vabilo s prijavo na eika@ff.uni-lj.si prejmete po vnaprejšnji prijavi)!

Več

 
Znanstvena založba in Knjigarna FF na 36. slovenskem knjižnem sejmu

36. slovenski knjižni sejem (23.–29. 11. 2020) bo letos potekal v spletnem okolju pod geslom Narazen, a vendar skupaj! Knjig tokrat ne bomo v torbah in vrečkah nosili domov in vzdihovali pod težkimi bremeni, temveč bomo nestrpno čakali, da nam jih lepo zavite in opremljene s prijaznimi pozdravi založnikov prinesejo na dom. Virusi pa naj ostanejo čim dlje stran. Založbe članic UL bodo letos prvič nastopile na virtualni stojnici pod skupnim imenom Založba Univerze v Ljubljani. Na FF smo tokrat na sejem prinesli celotno ponudbo Znanstvene založbe FF, ki si jo lahko ogledate v spletni knjigarni. Sejemski nakup je potrebno opraviti po e-pošti, kar pomeni, da nam svoje naročilo posredujete na e-naslov knjigarna@ff.uni-lj.si. Odgovorili vam bomo, kolikor se da hitro in vam z obratno e-pošto poslali ponudbo s priznanim 25 %, pri nekaterih knjigah pa tudi 50 % sejemskim popustom. Posebne popuste bomo objavili vsak dan sejma sproti, zato vas vabimo, da spremljate tudi FB Knjigarne FF. Vabljeni!
 
FF na virtualnem kariernem sejmu

Na virtualnem kariernem sejmu za srednješolce, ki bo potekal med 23. in 27. novembrom 2020, se bo predstavila Univerza v Ljubljani, s samostojno stojnico pa tudi FF. Našo stojnico boste našli v dvorani Študijski programi na povezavi.
Perspektivnost poklica raziskovalca in raziskovalke

Evropska noč raziskovalcev – Humanistika, to si ti! in MIZŠ vabita, da se v torek, 24. novembra 2020, ob 11.00 uri udeležite virtualne delavnice Perspektivnost poklica raziskovalca in raziskovalke. Projekt Evropska noč raziskovalcev je namenjen predstavitvi poklica raziskovalca in raziskovalke, zato bodo z gosti govorili o načrtovanju kariere in perspektivnosti tega poklica v luči programskih usmeritev Evropske unije, natančneje novega okvirnega programa Obzorje Evropa in možnostih, ki jih ponuja Slovenija. Na delavnici, ki bo potekala prek Zooma, bodo sodelovali: prof. dr. Roman Kuhar (dekan FF), dr. Stojan Sorčan (Nacionalna kontaktna oseba za Obzorje 2020ukrepi Marie-Skłodowska-Curie (MSCA) pri MIZŠ)), mag. Marja Medved (CMEPIUS – podpora mednarodni mobilnosti EURAXESS), Uršula Konečnik (Nacionalna kontaktna oseba za Obzorje 2020 – Znanost za družbo in za njo (SW4S) ter sekretarka Komisije za enake možnosti na področju znanosti pri MIZŠ) in dr. Jovana Mihailović Trbovc (Znanstvenoraziskovalni center SAZU ter članica Komisije za enake možnosti na področju znanosti pri MIZŠ).
Povezava do dogodka (ID: 949 3835 9429, geslo: 290132).

Več


 
11. srečanje diplomantk in diplomantov Oddelka za etnologijo in kulturno antropologijo FF

Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF v torek, 24. novembra 2020, ob 18.00 uri pripravlja že 11. srečanje diplomantov in diplomantk Oddelka. Zaradi trenutnih razmer bo srečanje potekalo prek Zooma. Nagovoru predstojnika izr. prof. dr. Jake Repiča in Tine Malenšek Kojić, karierne svetovalke na Centru za osebni in profesionalni razvoj študentov na UL, ki bo predstavila še Mrežo kluba alumnov UL, bo sledila predstavitev karierne poti diplomanta OEiKA Gorazda Skrta, direktorja podjetja Lovely Trips ter virtualno druženje.
 
Predavanji dr. Judit Kis-Halas v okviru predmeta Etnologija evropskega čarovništva

Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF v okviru predmeta Etnologija evropskega čarovništva vabi v sredo, 25. novembra 2020, na predavanji dr. Judit Kis-Halas, Marie-Curie štipendistke na Oddelku, in sicer:

- ob 16.20 uri: Čarovništvo po obdobju lova na čarovnice: šarlatani, iskalci zakladov in babice – magijski specialisti v 19. in zgodnjem 20. stoletju;

- ob 18.00 uri: Čarovništvo in »vraževerno« zdravilstvo v socializmu – nelegalne zdravilske prakse na Madžarskem v petdesetih in šestdesetih letih dvajsetega stoletja.

Predavanji bosta v angleškem jeziku. V kolikor bi se dogodkoma radi pridružili, za pristop pišite na eika@ff.uni-lj.si.

 
Mednarodne glasbene delavnice Pulzi, pulziranja

Oddelek za muzikologijo FF v sodelovanju z Akademijo za glasbo UL in festivalom Forum nove glasbe Ljubljana 2020 26. novembra in 2. decembra 2020 organizira prvi del mednarodne glasbene delavnice z naslovom Pulzi, pulziranja. Spored celotne delavnice je objavljen na spletni strani. Letošnji del delavnice bo potekal prek spletnih konferenc:

- v četrtek, 26. novembra 2020 (ob 9.00 uri): Fabien Lévy: O umetnosti zavajanja: sistemi konstrukcije in dekonstrukcije v procesu skladanja (Zoom povezava, ID: 962 6070 2521),

- v četrtek, 26. novembra 2020 (ob 11.00 uri): Petra Strahovnik: Es-sence, esenca umetnosti (Zoom povezava, ID: 944 3170 6071),

- v sredo, 2. decembra 2020 (ob 14.00 uri): Fabien Lévy: Durch, in memoriam Gérard Grisey in nekatera druga dela (Zoom povezava, ID: 959 5807 8724).
Predstavitev projekta Promocija študijev FF med dijaki

V četrtek, 26. novembra 2020, bo ob 14.30 uri potekala predstavitev pilotnega projekta interdisciplinarnega študentskega sodelovanja za krepitev kompetenc Promocija študijev FF med dijaki, pri katerem so sodelovali študentje psihologije, slovenistike in oblikovanja vizualnih komunikacij. Predstavitve se lahko udeležite na Zoom povezavi (ID: 931 1956 0285, geslo: 465053). Vljudno vabljeni!

 
Obiščite Evropsko noč raziskovalcev 2020 – Humanistika, to si ti!

Že tretje leto zapored vas vljudno vabimo na pestro dogajanje v okviru projekta Evropska noč raziskovalcev – Humanistika, to si ti!, ki bo v petek, 27. novembra 2020, potekalo od jutra do večera. Raziskovalke in raziskovalci dvanajstih fakultet in akademij UL bodo pripravili zanimive dogodke, delavnice, okrogle mize in videopredstavitve, ki bodo zaradi epidemije covida-19 tokrat potekali v virtualni obliki. Program je že objavljen na spletni strani projekta in ga sproti dopolnjujemo. Vljudno vabljeni, da si ga ogledate in se v čim večjem številu udeležite dogodkov!
 
Slovensko-slovaška noč na letošnji Evropski noči raziskovalcev – Humanistika, to si ti!

Slovensko-slovaška noč se po dveh letih v Prekmurju vrača v Ljubljano – tokrat v sodelovanju s Škofijsko gimnazijo Zavoda sv. Stanislava. Oddelek za slavistiko in Oddelek za slovenistiko FF v petek, 27. novembra 2020, pripravljata dve okrogli mizi z raziskovalci iz Bratislave in Ljubljane; prvo s področja kodifikacije in standardizacije jezika, na drugi pa bo tekla razprava o kulturnih in univerzitetnih stikih med Slovaki in Slovenci. Delavnica Kaj imata skupnega avantgarda in frazeologija? pa je pripravljena posebej za dijake, na kateri se bodo pobližje spoznali z osnovami slovaščine.
Program:
  • ob 8.40 uri: delavnica za dijake Kaj imata skupnega avantgarda in frazeologija? (Zoom povezava, ID: 736 240 2539),
  • ob 10.40 uri: okrogla miza Kulturni in univerzitetni stiki v srednjeevropskem prostoru – Slovaki in Slovenci, prijatelji in tujci: soočanje z novim in starim (Zoom povezava, ID: 736 240 2539),
  • ob 12.20 uri: okrogla miza Kodifikacija in standardizacija jezika (Zoom povezava, geslo: 580915).
Posvet o spreminjanju vrednotenja raziskovalne dejavnosti

V okviru Evropske noči raziskovalcev 2020 – Humanistika, to si ti! in sejma akademske knjige Liber.ac 2020 se bo v petek, 27. novembra 2020, ob 10.00 odvil virtualni posvet na aktualno temo vrednotenja raziskovalne dejavnosti. Posvet bo otvoril dekan FF prof. dr. Roman Kuhar, poleg drugih slovenskih udeležencev pa bodo nastopili tudi ugledni gostje, kot je npr. prof. dr. Stephen Curry, vodja usmerjevalnega odbora Sanfranciške deklaracije o vrednotenju raziskovalne dejavnosti (DORA). Program posveta in prijavni obrazec na posvet sta dostopna na tej povezavi. Vabljeni!
 
Delavnice: uporaba Moodlovih orodij

Vabimo vas, da se prijavite na delavnice, ki jih bomo preko Zooma izvedli v tem letu (in začetku drugega). Naslednji dve delavnici bosta namenjeni uporabi Moodlovih orodij za ocenjevanje. Na usposabljanju se bodo udeleženci spoznali z možnostjo izdelave kviza s kratkimi vprašanji (zaprtega tipa), izpeljave izpita z esejskimi vprašanji, uporabo "Redovalnice" in brskalnika Safe Exam Browser. Delavnice bosta izvedla dr. Marko Radovan in Mitja Podreka. Tudi tokrat bo po delavnici na voljo videoposnetek. Na delavnice se lahko prijavite prek spletne strani.
 
Novosti Znanstvene založbe FF

Jože Hudales, Veronika Zavratnik (ur.): Šentilj in Šentiljčani (AE Gradiva)

Besedilo v knjigi Šentilj in Šentiljčani je osnovano na študentskih terenskih zapiskih, ki so bili zbrani v dveh zaporednih letih terenskih vaj, ter predstavlja poskus beleženja spominov prebivalcev Šentilja na bližnjo in daljno preteklost, na pripovedi o ljudeh in krajevnih posebnostih, ki so jih poslušali od svojih staršev, prastaršev, bližnjih in daljnih sosedov. Cilj terenskega dela je bil zbrati gradivo o kraju; ledinska imena in pripovedi o različnih mikrolokacijah ter njegovih prebivalcih; socialne spomine prebivalcev, njihove življenjske zgodbe; vsakdanje življenje nasploh.

Knjigo lahko kupite v Knjigarni FF ali do nje prosto dostopate na E-portalu ZZFF.

Jerca Vogel (ur.): Slovenščina  diskurzi, zvrsti in jeziki med identiteto in funkcijo (Obdobja)

Razmerja med jeziki, jezikovnimi zvrstmi in diskurzi se v slovenskem prostoru v zadnjih desetletjih bistveno spreminjajo. Med družbenimi procesi, ki vplivajo na spreminjanje jezikovne prakse, velja omeniti predvsem na eni strani globalizacijo z zavestjo o večkulturnosti, s katero se ne srečujemo zgolj na makro- oz. medjezikovni ravni, temveč tudi na mikro- oz. znotrajjezikovni ravni, in na drugi strani vedno večjo spremenljivost in fluktualizacijo individualnih in kulturnih življenjskih prostorov in stilov, značilnih za t. i. postmoderno družbo. Če se je torej posameznik tradicionalno umeščal v določeno družbeno skupino, ki ga je opredeljevala kot govorca zanjo značilne različice slovenščine, danes sočasno postaja član številnejših in raznovrstnih družbenih (socialnih, starostnih, poklicnih, interesnih, geografskih ...) skupin. Z vstopom v vsako od njih v svoj osebni govorni repertoar sprejema nove jezikovne zvrsti, njihove različice in diskurze, ki v določenih vlogah in kontekstih postajajo njegovo identitetno sidro.

Knjigo lahko kupite v Knjigarni FF ali pa do nje prosto dostopate tukaj.
Etnologija Balkana: Božidar Jezernik in Alenka Bartulović

Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF predstavlja nov predstavitveni film iz serije Področja etnologije. Prof. dr. Božidar Jezernik in doc. dr. Alenka Bartulović pojasnita, kako je razvoj etnologije Balkana povezan s skupno zgodovino in konstrukcijami Balkana in kako se je razvijalo področje etnologije Balkana ter zanimanje zanj, kot tudi poučevanje s terenskimi vajami. Avtor filma je Žiga Gorišek, film pa je nastal v okviru Evropske noči raziskovalcev – Humanistika, to si ti!
Film si lahko pogledate na tej povezavi.

 
Informacije BF UL o uravnoteženi prehrani

Glede na epidemiološko situacijo, ki še kar traja in verjetno tudi bo v prihodnje, so na Oddelku za živilstvo BF UL pripravili kratka navodila in predloge za zdravo prehrano v času covida-19. Za več informacij se lahko obrnete tudi na doc. dr. Evgena Benedika, predavatelja vsebin klinične prehrane in dietetike (evgen.benedik@bf.uni-lj.si).
Pregled medijskih objav

Na fakultetnem intranetu lahko na zavihku FF v medijih prebirate prispevke v medijih, v katerih sodelujejo zaposleni na FF. Nekaj objav izpostavljamo spodaj.
 
Sodobno oblikovanje igrač (izjava zasl. prof. dr. Ljubice Marjanovič Umek, Oddelek za psihologijo FF, oddaja Osmi dan, 12. 11. 2020)

Danes in jutri že četrtič potekajo dnevi slovenske muzikologije (izjava doc. dr. Nejca Sukljana, Oddelek za muzikologijo FF, Radio Slovenija 1, Program A 1, 16. 11. 2020)

Demontaža kulturnih institucij (izjava prof. dr. Božidarja Jezernika, Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF, in izr. prof. dr. Beti Žerovc, Oddelek za umetnostno zgodovino FF, www.rtvslo.si, 17. 11. 2020)

Japonski cesar - uradno "nebeški suveren", a v resnici zgolj simbol, kot himna ali zastava (pogovor o japonski cesarski družini z doc. dr. Luko Culibergom, Oddelek za azijske študije FF, www.rtvslo.si, 17. 11. 2020)

"Množična nagnjenost k teorijam zarot in širjenju nepreverjenih novic je povezana s potrebo po uveljavljanju lastne vrednosti" (pogovor s prof. dr. Ksenijo Vidmar Horvat, Oddelek za sociologijo FF, 3. program Radia Slovenija – program Ars, 20. 11. 2020)

 
Projekt Evropske noči raziskovalcev Humanistika, to si ti!, ki ga koordinira FF, bo potekal 27. 11. 2020. Več informacij najdete na spletni strani projekta.
 
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si