Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 Napovednik dogodkov
Liber.ac - sejem akademske knjige v Försterjevem vrtu

Od torka do četrtka, 24.–26. 5. 2022, bo po dveh letih spet zaživel Försterjev vrt za Filozofsko fakulteto. V vrt se namreč vrača sejem akademske knjige Liber.ac 2022. Knjižni sejem je zasnovan kot tridnevna javna prireditev s spremljevalnim programom, ki poskuša akademsko knjigo približati širši zainteresirani javnosti, študentom in dijakom. Letošnji Liber.ac bo zato posvečen zamujenim ter letošnjim obletnicam. Jubileje bomo počastili tudi z novimi knjižnimi izdajami, saj je Liber.ac predvsem praznik knjige. Sejem organizira Filozofska fakulteta, spremljevalni program pa bo pripravil Oddelek za primerjalno književnost in literarno teorijo. Poleg več kot 20 akademskih in drugih založb, bo na skupni stojnici Založbe UL predstavila svoje knjižne novosti tudi večina fakultet in akademij Univerze v Ljubljani. 

Več informacij o programu najdete na zavihku Program Liber.ac 2022.

 
Vabilo na simpozij

Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo vabi v četrtek, 26. maja 2022,  v prostore oddelka na Zavetiški ulici 5, na celodnevni znanstveni simpozij Ponovni razmislek o urbano-ruralnih relacijah in migracijah v Evropi (Rethinking the urban-rural relations/migrations in Europe.

Program simpozija


Foto: Video ekipa na delu, Podzemelj; avtor; Nives Sulić, 1985, Etnoinfolab FF UL

Sklepna razprava cikla Humanizem, & mi - Humanizem & evropski čudež na sejmu Liber.ac

Goethe-Institut Ljubljana v sodelovanju s Filozofsko fakulteto Univerze v Ljubljani vabi na peto, sklepno razpravo v ciklu pogovorov Humanizem, & mi z naslovom Humanizem & evropski čudež. Dogodek bo potekal v okviru Sejma akademske knjige Liber.ac potekala v sredo, 25. maja 2022, ob 18. uri na odru sejma Liber.ac na Försterjevem vrtu (v primeru dežja bo dogodek v avli FF).

Dogodek bo v živo prenašan na YouTube kanalu in bo naknadno na voljo za ogled na spletni strani in socialnih omrežjih Filozofske fakultete, kjer najdete več informacij.


 
Poletna pola menedžmenta na Eknomski fakulteti UL

Ekonomska fakulteta UL vabi na osmo Poletno šolo kulturnega menedžmenta, ki bo potekala od 4. do 8. julija 2022 v prostorih Ekonomske fakultete. Tema letošnje poletne šole je posvečena trajnostnemu razvoju mest, kot priložnost za inovativni kulturni menedžment. Izziv za kulturne in kreativne projekte je Plečnikova arhitekturna dediščina na primeru nove Cukrarne kot  nekakšni slovenski Tate Modern (London) ali morda Centre Pompidou (Pariz).

Več o Poletni šoli dobite na tej povezavi.

 Novosti Znanstvene založbe FF   

Irena Prosenc, Primo Levi v ogledalu (Razprave FF)

V monografiji so zbrane študije, posvečene nekaterim ključnim vidikom raznovrstnega literarnega ustvarjanja Prima Levija. Pomembnost njegovega dela v mednarodnem okolju in zanimanje, ki ga vzbuja pri bralcih in strokovnjakih za italijansko književnost, sta botrovala avtoričini odločitvi, da napiše prvi del knjige v italijanščini. Slovenski prevodi študij v drugem delu pa naj bi zapolnili vsaj nekaj vrzeli v poznavanju Levijevih del v Sloveniji, saj nismo imeli doslej skoraj nobene študije o avtorju v slovenščini..

Knjiga je na voljo v Knjigarni FF . Do nje lahko prosto dostopate na portalu E-knjige FF .

 

Petra Gregorčič Mrvar, Jana Kalin (ur.), Sodobni pogledi in izzivi v vzgojno-izobraževalnem in svetovalnem delu: prispevki ob jubileju Metoda Resmana (Razprave FF)

Monografija prinaša prispevke desetih avtorjev, ki z različnih perspektiv obravnavajo sodobne izzive vzgojno-izobraževalnega in svetovalnega dela, ter je nastala ob osemdesetletnici prof. dr. Metoda Resmana. Njegovo pedagoško in znanstveno-raziskovalno delo na področju šolske pedagogike, šolskega svetovalnega dela ter šolskega vodenja in menedžmenta predstavlja pomemben doprinos pedagoški znanosti in je močno zaznamovalo številne generacije študentov, svetovalnih delavcev in učiteljev v neposredni vzgojno-izobraževalni praksi. Prispevki v pričujoči monografiji tematizirajo različne vidike vloge pedagogike in pedagoga v vzgojno-izobraževalnem in svetovalnem delu vzgojno- izobraževalnih ustanov. Odpirajo tudi vprašanja, ki jih sodobni izzivi, predvsem izredne razmere, kot je epidemija covida-19, postavljajo tako pred pedagoge v svetovalnih službah kot tudi širše strokovnim delavcem v vzgojno-izobraževalnih ustanovah in zunaj njih.

Knjiga je na voljo v Knjigarni FF . Do nje lahko prosto dostopate na portalu E-knjige FF .

NOVICE

Pedagoško-raziskovalni obisk v Črni gori

Dekanja Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, prof. dr. Mojca Schlamberger Brezar, se je v okviru pedagoško-raziskovalnega obiska v Črni gori srečala z dekanjo Filozofskeke fakultete Univerze v Črni gori, prof. dr. Tatjano Novović, in dekanom Filološke fakultete Univerze v Črni gori, prof. dr. Igorjem Lakićem, s katerimi so izmenjali izkušnje in se pogovarjali o vzpostavitvi trajnejšega meduniverzitetnega sodelovanja. 

Sodelavec Filozofske fakultete uspešen na preizkušnji Ultra Trail Vipavska dolina

Na edinstveni tekaški preizkušnji Ultra Trail Vipavska dolina je na etapi »Emperor« sodeloval Blaž Lovšin z Oddelka za prevajalstvo na Filozofski fakulteti. Uspešno je pretekel 160 kilometrov in premagal 6.860 višinskih metrov. Med 53. udeleženci je zasedel izvrstno 26. mesto, za kar mu Filozofska fakulteta UL izreka čestitke in priznanje.
Več o dogodku …


Pregled medijskih objav

Na fakultetnem intranetu lahko na zavihku FF v medijih prebirate prispevke v medijih, v katerih sodelujejo zaposleni na FF. Nekaj objav izpostavljamo spodaj.

Svet24 in Necemzurirano.si: Naši pametni telefoni so lahko prisluškovalne in sledilne naprave; prof. dr. Dan Podjed, oddelek za antropologijo na FF, o digitalnem nagrajevanju in kaznovanju in t. i. socialnem fevdalizmu;
 
Moje finance, rubrika Prosti čas/Branje: Za knjige zmanjka časa, za brskanje po spletu redko. Kako spet začeti brati?; prispevek pogovor s prof. dr. Mihaelom Kovačem z oddelka za bibliotekarstvo, informacijsko znanost in knjigarstvo na FF;
 
Večer: Ženskost v politiki še vedno moteča; odziv javnosti na družbenih omrežjih, ko je nova predsednica DZ zaprisegla v rdečih petkah; v prispevku je podano mnenje prof. dr. Milice Antić Gaber z Oddelka za sociologijo kulture na FF.

 
Facebook
LinkedIn
Instagram
Twitter
YouTube
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si