Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 Napovednik dogodkov
Mednarodni dan knjige na Oddelku za romanske jezike in književnosti FF

Oddelek za romanske jezike in književnosti FF vabi na Bralni maraton v romanskih jezikih. Dogodek bo potekal v ponedeljek, 23. aprila 2018, od 14.00 do 16.00 ure (predavalnica 13).
Ob 10. obletnici praznovanja Mednarodnega dneva knjige bo potekalo neprekinjeno branje slovenskih pesnikov in pisateljev v prevodih v romanske jezike (francoščino, italijanščino, španščino, portugalščino, katalonščino, romunščino in furlanščino).

 
Predavanje dr. Jennie Ollofsson

Oddelek za sociologijo FF vabi v ponedeljek, 23. aprila 2018, ob 16.20 uri v predavalnico 430 na predavanje dr. Jennie Ollofsson z naslovom Normativni tokovi in notranji upori: o puščanju, ravnanju z odpadki in telesnosti žensk/Normative currents and intrinsic resistances: On leakage, waste management and female corporeality. Predavanje bo v angleškem jeziku.

Več
Opažanja o molku kot dialoškem govornem dejanju

Lingvistični krožek Filozofske fakultete v Ljubljani vabi na 1150. sestanek, ki bo v ponedeljek, 23. aprila 2018, ob 18.00 uri (predavalnica 325). Na temo Opažanja o molku kot dialoškem govornem dejanju/Notes on silence as a dialogic speech act bo predaval prof. dr. Săftoiu Răzvan Georgian, Oddelek za teoretično in uporabno jezikoslovje Univerze Transilvanije v Brașovu. Predavanje bo v angleščini.
 
8. Mednarodni dan lirike ob
30-letnici smrti Rose Ausländer


Oddelek za germanistiko z nederlandistiko in skandinavistiko FF vabi na 8. Mednarodni dan lirike ob 30-letnici smrti Rose Ausländer/8. Internationaler Lyriktag zum 30. Todesjahr von Rose Ausländer. Prireditev bo potekala 23. in 24. aprila 2018 v prostorih UL ter na FF. Dan lirike bo v znamenju konference, na kateri bodo strokovnjaki analizirali delo Ausländerjeve, ter nastopa priznanih avstrijskih umetnikov Mieze Meduse in Markusa Köhleja, ki bosta recitirala pesmi Rose Ausländer.
Dogodek bo potekal v nemškem jeziku.
Več informacij je na voljo v programu, tu.


Foto: Claudia Rohrauer
Predaval bo prof. dr. Antonio Romano

Oddelek za romanske jezike in književnosti FF vabi na dve predavanji gostujočega profesorja dr. Antonia Romana iz Univerze v Torinu:
- ponedeljek, 23. aprila 2018, ob 10.30 uri (predavalnica 325): Fonetica e variazione dialettale nello spazio italo-romano/Fonetika in narečna variacija v italo romanskem prostoru;
- torek, 24. aprila 2018, ob 10.30 uri (predavalnica 13): Phonétique et variation dialectale dans l'espace gallo-romain/Fonetika in narečna variacija v galo romanskem prostoru.
Prvo predavanje bo v italijanščini, drugo v francoščini.

  
Predavanja Magdalene Slavkove

Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF vabi na naslednja predavanja gostujoče predavateljice Magdalene Slavkove (Bolgarska akademija znanosti):

- ponedeljek, 23. aprila 2018, ob 11.20 uri (P2, Zavetiška 5): Etnografsko terensko delo in metodologija;
- sreda, 25. aprila 2018, ob 9.40 uri (P2, Zavetiška 5): Protestantske misije med Romi na Balkanu;
- sreda, 25. aprila 2018, ob 11.20 uri (P2, Zavetiška 5): Evangelijsko binkoštno gibanje med Romi;
- četrtek, 26. aprila 2018, ob 9.40 uri (P4, Zavetiška 5): Sodobne delovne migracije Bolgarov v Španijo in Grčijo.
Predavanja bodo v angleškem jeziku

Foto: http://baos.academia.edu  


 
Pogovor o razmerah na Kubi in v Venezueli

Španski katedri za jezik in književnosti vabita na srečanje in pogovor z novinarjem Tonetom Hočevarjem, ki je bil tudi dopisnik iz Latinske Amerike in Karibov. Pogovor o razmerah na Kubi in v Venezueli bo potekal v slovenščini, v sredo, 25. aprila 2018, ob 12.10 uri, v predavalnici Rimljanka (vhod iz notranjega dvorišča za fakulteto, z Rimske ulice).
Tone Hočevar je o zunanji politiki pisal za številne medije. Bil je novinar RTV Slovenije, urednik zunanjepolitične redakcije časnika Republika in nato novinar časopisa Delo. Nazadnje je bil Delov dopisnik iz Rima.


Foto: Matej Družnik/Delo
 

 
Besedna postaja, 25. aprila 2018, ob 17.00 uri: Dino Campana, Orfični spevi (Književno društvo Hiša poezije)

Dino Campana, pesnik, ki je ustvarjal na začetku 20. stoletja, velja za enega najvažnejših, najbolj samosvojih pa tudi najbolj enigmatičnih italijanskih literatov. Njegovo poglavitno delo so Orfični spevi (Canti orfici), v katerem nam z vulkansko jezikovno energijo razgrinja svetove, ki se na izvirne načine navezujejo na pretekle pesniške izkušnje, obenem pa je njegova poetika izrazito moderna. Pred kratkim so Orfični spevi izšli v slovenski verziji Gašperja Maleja, s katerim se bomo pogovarjali o Campanovem pesništvu, o italijanski poeziji zgodnjega 20. stoletja in predvsem o posebnih izzivih prevajanja tovrstnih besedil v slovenščino. Pogovor bo vodila prof. dr. Martina Ožbot.
 

 
Zaključni dogodek Rdeče niti

Vabljeni na zaključni dogodek že desete Rdeče niti, kjer bodo razglasili zmagovalke in zmagovalce tega vseštudentskega literarnega natečaja in podelili nagrade. Podelili bodo nagrade v kategorijah:
- proza, kjer je ocenjevala komisija v zasedbi: prof. dr. Alojzija Zupan Sosič (predsednica), Ana Jarc (članica), Mateja Bilavčić (članica), Nuša Fabjan (članica);
- poezija, kjer je ocenjevala komisija v zasedbi: izr. prof. dr. Darja Pavlič (predsednica), Luka Kropivnik (član), Meta Srnel (članica), Veronika Šoster (članica).   
Svečana podelitev bo v sredo, 25. aprila 2018, od 20.00 uri dalje v Trubarjevi hiši literature. Po podelitvi pa sledi pogostitev in neformalno druženje z zmagovalkami in zmagovalci.

 
Nasledstveni proces na družinskih kmetijah: Generacije, spol in trajnostni razvoj

V četrtek, 26. aprila 2018, ob 9.40 uri bo imela v okviru predavanja iz Razvoja podeželja v predavalnici P2, OEIKA, Zavetiška 5 Mateja Slovenc predavanje z naslovom Nasledstveni proces na družinskih kmetijah: Generacije, spol in trajnostni razvoj. Mateja Slovenc je pred kratkim prejela 2. nagrado na razpisu Mladinskega sveta Slovenije za najboljšo magistrsko nalogo.
Vljudno vabljeni!

Foto: www.mss.si

 
Ženska odbojkarska ekipa FF osvojila srebro

Ženska odbojkarska ekipa FF je včeraj osvojila srebro na Univerzitetni odbojkarski ligi. Študentkam in trenerju Gregorju Hribarju iskreno čestitamo!
 
Francoska gledališka skupina osvojila prvo nagrado za najboljšo predstavo

Francoska gledališka skupina Les Théâtreux Oddelka za romanske jezike in književnosti FF je na mednarodnem gledališkem festivalu Acthéa v Albiju v Franciji osvojila prvo nagrado za najboljšo predstavo.
Iskrene čestitke vsem sodelujočim.

 
Znani so finalisti Rektorjeve nagrade za naj inovacijo UL 2018

Prijave na natečaj za Rektorjevo nagrado za naj inovacijo Univerze v Ljubljani 2018 so se sredi marca uspešno zaključile. Prejeli so 27 vlog, ki so ustrezale vsem razpisnim kriterijem. Izbranih je bilo osem finalistov, ki jih čaka še predstavitev pred širšo komisijo. Razglasitev zmagovalcev bo v sredo, 25. aprila 2018, na UL. Trem najbolj prodornim idejam bo rektor UL prof. dr. Igor Papič podelil priznanja in nagrade. Med izbranimi finalisti je tudi projekt Interaktivna kolesarska igra Simathlon in gamingbike nastavek, kjer sodeluje študent Janez Dobnikar z Oddelka za geografijo FF. 

Več
Novosti Znanstvene založbe FF:

Marija Zlatnar Moe, Hamlet med Slovenci: recepcija in slogovne paradigme šestih slovenskih Hamletov (Razprave FF)
Knjigo lahko prelistate tukaj.

Druge tedenske novosti v Knjigarni FF najdete tu.

 
Posnetek Besedne postaje, na kateri so se pogovarjali z dr. Markom Stabejem o knjigi Naj gre za jezik (Založba Ocean).
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si