Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 Napovednik dogodkov
Založba FF na sejmu Knjige na recept

Tretji sejem Knjige na recept v organizaciji ZRC SAZU, na katerem sodeluje tudi Znanstvena založba FF, bo potekal od 4. 10. do 9. 10. 2021 na tem naslovu. Novost je stojnica pred Azilom (v primeru dežja bodo mize bodisi v preddverju Atrija bodisi v knjigarni), kjer bodo imeli tudi prodajo v živo. Obiskovalcev bodo veseli tako v živo kot tudi na spletu. Več na FB-strani Knjigarne Azil.


 
Radka Denemarková in Hubert Klimko-Dobrzaniecki na gostovanju v Ljubljani

Češka pisateljica Radka Denemarková in poljski pisatelj Hubert Klimko-Dobrzaniecki bosta predavala na Oddelku za slavistiko FF, in sicer:
- v ponedeljek, 4. 10. 2021, ob 12.10 uri (Tobačna, predavalnica 1): pogovor s češko pisateljico Radko Denemarkovo z naslovom Mejniki češke literature prve polovice 20. stoletja; z avtorico se bo v češčini pogovarjala doc. dr. Jana Šnytová,
- v sredo, 6. 10. 2021, ob 13.50 uri (Tobačna, predavalnica št. 2): pogovor o sodobni poljski književnosti s poljskim pisateljem Hubertom Klimkom-Dobrzanieckim; z avtorjem se bosta v poljščini pogovarjali doc. dr. Lidija Rezoničnik in Tatjana Jamnik,
- v četrtek, 7. 10. 2021, ob 18.00 uri v Narodni galeriji: oba avtorja bosta v okviru festivala Mesto knjige nastopila na literarnem večeru, pogovor bo povezoval dr. Iztok Osojnik, tolmačila pa prevajalka Tatjana Jamnik.

Več


 
EAAA serija spletnih panelov

V okviru projekta Vzhodnoazijske zbirke v Sloveniji - VAZ, ki ga izvajajo na Oddelku za azijske študije FF, in v sodelovanju z Evropsko zvezo za azijsko umetnost in arheologijo (EAAA), organizirajo serijo devetih spletnih panelov. Širše teme vključujejo budistično umetnost, slikarstvo, grafiko, fotografijo, arhitekturo ter ikonografijo v različnih regijah Azije. Spletni dogodki bodo potekali na tedenski ravni od 5. 10. 2021 do 30. 11. 2021 na platformi Zoom. Naslov prvega panela v torek, 5. 10. 2021, ob 13.00 uri je Slike, tiskovine in motivi v vzhodnoazijski umetnost. Vljudno vabljeni k prijavi na uradni strani dogodka. Dogodki bodo potekali v angleškem jeziku.
 

Novosti Znanstvene založbe FF  

Vlasta Pacheiner Klander, idr.: Razgledi po staroindijski književnosti: Prevodi in interpretacije (Studia Indogermanica Labacensia)

V indološki seriji zbirke Studia Indogermanica Labacensia (SIGL) je pri ZZFF izšel učbenik sanskrtske in prakrtske književnosti z naslovom Razgledi po staroindijski književnosti: prevodi in interpretacije. Učbenik je zasnovan antološko in bralca v šestnajstih poglavjih na skoraj 500 straneh uvede v svet tega najobširnejšega svetovnega literarnega korpusa kar preko obsežnih prevodov sanskrtskih in prakrtskih staroindijskih literarnih spomenikov 3000-letnega obdobja, vse od rgvedske himnike (pribl. 1500 pr. kr. št.) do pesnitve Gitagovinda (12. st. kr. št.). Kot tak je absolutni unikum celo v svetovnem merilu! Poglavja sta prispevala Vlasta Pacheiner Klander in Luka Repanšek, še tri poglavja, ki obravnavajo filozofsko-religijska besedila, pa Nina Petek, Tamara Ditrich in Lenart Škof. Povabljeni k branju!

Knjiga je na voljo v Knjigarni FF.

Nova monografija o projektu PAGODE Europeana - China

V okviru mednarodnega projekta PAGODE Europeana - China (2020–2021) je Oddelek za azijske študije FF sodeloval pri bogatenju predmetov kitajske kulturne dediščine v Evropi z metapodatki. Z mednarodnim konzorcijem in številnimi GLAM institucijami v Evropi od Leiden University Libraries, Museovirasto in drugih so na novo uvozili več kot 10.000 novih predmetov, med drugim tudi skoraj 1000 predmetov iz Slovenskega etnografskega muzeja. Hkrati so tudi izboljšali prepoznavnost več kot 20.000 predmetov na evropski digitalni knjižnici Europeani. Kako je potekal leto in pol trajajoč projekt ter vrsta drugih aktivnosti in dogodkov si lahko skupaj z bogatim izborom fotografij pogledate v novo izdani monografiji PAGODE Book (prenesi PDF).

 
100 udeležencev in udeleženk delavnic ob evropskem dnevu jezika

Kar 100 jezikovnih navdušencev in navdušenk se je udeležilo delavnic Centra za pedagoško izobraževanje FF ob jubilejnem 20. evropskem dnevu jezikov. Poleg češčine, poljščine, slovaščine, makedonščine, romunščine, švedščine, japonščine ter latinščine in sanskrta so se učili tudi stare grščine, s katere je priložena fotografija.
 
Sprejem za tuje študentke in študente na izmenjavi

Na FF bomo v zimskem semestru gostili okoli 100 študentk in študentov, ki so prišli na izmenjavo. Zanje smo v četrtek, 30. 9. 2021, pripravili srečanje, ki je potekalo v živo. Študentke in študente sta pozdravili prodekanja izr. prof. dr. Katja Vintar Mally in bodoča prodekanja izr. prof. dr. Irena Samide, nato pa smo jim predstavili fakulteto ter jih seznanili s storitvami, povezanimi s študentskim življenjem v Ljubljani. Na dogodku so sodelovali tudi tutorke in tutorji za tuje študentke in študente. Vsem študentkam in študentom želimo uspešno izmenjavo ter dober začetek študijskega leta.
 
Pregled medijskih objav
 
Na fakultetnem intranetu lahko na zavihku FF v medijih prebirate prispevke v medijih, v katerih sodelujejo zaposleni na FF. Nekaj objav izpostavljamo spodaj.


Slovesno odprtje Dnevov evropske kulturne dediščine in Tedna kulturne dediščine 2021 (pri odprtju Dnevov evropske kulturne dediščine in Tedna kulturne dediščine 2021 so pri pripravi vsebine sodelovali tudi člani in članice Oddelka za arheologijo FF, 24. 9. 2021)

V petek se začenja novo študijsko leto (izjava dekana FF, prof. dr. Romana Kuharja, POP TV, 24 ur popoldne, 28. 9. 2021) 
Pogovor Kje smo 30 let kasneje? 9. del, Slavko Gaber, Šolstvo. Pogovor iz kolaža razmišljanj o razvoju Slovenije v tridesetih letih po osamosvojitvi, ki so ga posneli na Oddelku za zgodovino FF.
 
Facebook
LinkedIn
Instagram
Twitter
YouTube
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si