Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 Napovednik dogodkov
Rektorjeva nagrada za naj inovacijo UL tudi za projekt študentk Filozofske in Biotehniške fakultete UL

Rektor UL prof. dr. Gregor Majdič je 11. 11. 2021 podelil Rektorjeve nagrade za naj inovacijo Univerze v Ljubljani za leto 2021. Med letošnjimi prejemniki in prejemnicami nagrad je v kategoriji študentke in študenti ter alumne in alumni 3. nagrado prejel projekt Iniciativa za tuje študente. Članice podjetniške skupine so: Marija Jeremič (študentka drugostopenjskega študijskega programa Primerjalna književnost in literarna teorija na FF) in Miljana Ivanović (študentka prvostopenjskega študijskega programa Anglistika na FF) ter Gea Anić (z BF UL). Iskrene čestitke!

Več

 
Člana Oddelka za geografijo FF med letošnjimi Kongresnimi ambasadorji Slovenije

Prof. dr. Irma Potočnik Slavič in izr. prof. dr. Marko Krevs z Oddelka za geografijo FF sta prejela naziv Kongresni ambasador Slovenije 2021. Prof. dr. Irma Potočnik Slavič je naziv prejela za organizacijo mednarodnega strokovnega srečanja v okviru projekta NEWBIE (3. do 6. februar 2020), izr. prof. dr. Marko Krevs pa za organizacijo mednarodnega znanstvenega kongresa EUROGEO Hidden Geographies / Skrite geografije (29. do 31. avgust 2019). Iskrene čestitke!

Predstavitev prejemnikov in prejemnic priznanj si lahko pogledate tu.

 
Stavbna dediščina Jezerskega: Primer Šenkove domačije

V ponedeljek, 22. 11. 2021, ob 14.40 uri bo v okviru predavanj iz Kulture stavbarstva in bivanja na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo FF (pred. P1, Zavetiška 5) gostovala Saša Roškar (Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Območna enota Kranj) s predavanjem z naslovom Stavbna dediščina Jezerskega: Primer Šenkove domačije. Vabljeni!

Foto: Bor Peče

 
Znanstvena založba in Knjigarna FF na 37. Slovenskem knjižnem sejmu

37. Slovenski knjižni sejem (22. 11.–5. 12. 2021) se bo tudi letos odvil samo na spletu. Organizatorji obljubljajo, da bodo spletne sejemske dejavnosti prav tako pestre, zanimive in živahne. Na sejmu tudi tokrat sodelujeta Znanstvena založba FF in Knjigarna FF, ki v času sejma ponujata 25 % popust na večino fakultetnih publikacij, tudi na tiste po znižanih cenah. Ponudbo si lahko ogledate na novi spletni strani knjigarne Založbe Univerze v Ljubljani ali pa se oglasite v fakultetni knjigarni. Naj nas knjige povezujejo!

 

Novosti Znanstvene založbe FF

Eva Tibenská: Gramatika slovenského jazyka pre nositeľov slovinského, chorvátskeho a srbského jazyka. II. diel SYNTAX (Učbeniki FF)

Visokošolski učbenik skladnje slovaškega jezika v razumljivi in jasni obliki v osmih poglavjih predstavlja predvsem vprašanja tradicionalne skladnje. Gre za 2. del Slovnice slovaškega jezika za govorce slovenskega, hrvaškega in srbskega jezika in je nadaljevanje 1. dela, posvečenega oblikoslovju (Ljubljana 2018). Vsebuje primerjave s temi tremi južnoslovanskimi jeziki, poudarek različnih vaj pa je tudi v prepoznavanju razlik. Gre za prvi tovrstni učbenik na južnoslovanskem območju s poudarkom na skladnji sodobnega slovaškega jezika s primerjalnega in kontrastnega vidika.

Knjiga je na voljo v Knjigarni FF.
 
40. mednarodni slovenistični znanstveni simpozij Obdobja: Slovenska poezija

Med 17. in 19. 11. 2021 preko spleta poteka 40. mednarodni slovenistični znanstveni simpozij Obdobja z naslovno temo Slovenska poezija. Na simpoziju svoje prispevke predstavlja 78 raziskovalcev in raziskovalk iz Slovenije, Avstrije, Bolgarije, Češke, Hrvaške, Italije, Nemčije, Poljske, Rusije, Severne Makedonije, Slovaške, Srbije, Ukrajine in Združenih držav Amerike. Razmišljajo o literarnih vrstah, zvrsteh, oblikah in žanrih, avtorskih poetikah in literarnih smereh, interpretacijah, družbenih vlogah, jezikovnih in slogovnih analizah slovenske poezije, slovenski poeziji v šoli, medijih in vrednotenju slovenske poezije, recepciji slovenske poezije v tujini, prevodih iz slovenščine in vanjo ter o primerjalnih temah.
 
Poziv za oddajo predlogov za Toporišičeva priznanja

FF, Oddelek za slovenistiko FF in CSDTJ bodo v letu 2022 prvič podelili Toporišičevo priznanje in do tri Toporišičeva priznanja za izjemen študentski dosežek posameznicam oz. posameznikom ali skupini na področju slovenistike v Republiki Sloveniji in mednarodnem prostoru. Vabljeni k oddaji predlogov za podelitev priznanj. Predlogi morajo biti pripravljeni v skladu s Pravilnikom ter morajo vsebovati izpolnjeno prijavnico in utemeljitev predloga. Rok oddaje predlogov je 15. 12. 2021.

Več

Foto: Matjaž Rebolj

 
Pregled medijskih objav
 
Na fakultetnem intranetu lahko na zavihku FF v medijih prebirate prispevke v medijih, v katerih sodelujejo zaposleni na FF. Nekaj objav izpostavljamo spodaj.


"Morda sta ravno ločenost kitajskega spletnega prostora in njegovo omejevanje tisto, kar onemogoča medijsko produkcijo, ki bi nagovorila globalne množice" (pogovor z doc. dr. Majo Veselič, Oddelek za azijske študije FF, 3. program Radia Slovenija – program Ars, 12. 11. 2021)

Strpnost zdaj še posebej pomembna (izjava doc. dr. Gorazda Kovačiča, Oddelek za sociologijo FF, Kanal A, Svet, 16. 11. 2021)

40. mednarodni slovenistični simpozij Obdobja (prispevek o simpoziju Obdobja, Oddelek za slovenistiko FF in CSDTJ, Radio Slovenija 1, Program A 1, 17. 11. 2021)

Zaradi lastnih prepričanj ne povzročajte stisk (izjava zasl. prof. dr. Ljubice Marjanovič Umek, Oddelek za psihologijo FF, Večer, 17. 11. 2021)

 
Ciklus besednih postaj 2021 v Knjigarni FF: Tina Kozin, Nebo pod vodo (Založba Litera)
Celoten ciklus je dosegljiv na spletni strani FF.


 
Facebook
LinkedIn
Instagram
Twitter
YouTube
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si