Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 Napovednik dogodkov
 

Prof. dr. Jana S. Rošker prejela Tajvansko-francosko kulturno nagrado

Prof. dr. Jana S. Rošker z Oddelka za azijske študije FF je prejela Tajvansko-francosko kulturno nagrado, nagrado tajvanskega Ministrstva za kulturo in Akademije moralnih in političnih znanosti Francoskega inštituta (Institut de France). Prof. Rošker je od leta 1994 večkrat za daljše obdobje raziskovalno obiskala Tajvan, leta 1995 pa je skupaj s kolegi ustanovila Oddelek za azijske študije na FF v Ljubljani. V zadnjih letih se posveča raziskovanju tajvanske moderne in sodobne filozofije in je tako približala dela tajvanskih filozofov širšim akademskim krogom. Leta 2019 je objavila več člankov o vlogi tajvanske filozofije na vzhodne filozofske tradicije, obenem pa promovirala sodelovanje med Univerzo v Ljubljani in tajvanskimi univerzami.

Iskrene čestitke!

Več


 
 

Sodobne povedke

V ponedeljek, 22. marca 2021, ob 14.45 uri bo v okviru predavanj Sodobna urbana folklora na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo FF dr. Ambrož Kvartič izvedel predavanje z naslovom Sodobne povedke. Vabljeni (vabilo s prijavo na eika@ff.uni-lj.si prejmete po vnaprejšnji prijavi)!

 
 
 

Rokodelstvo na Slovenskem skozi Sekcijo domače in umetnostne obrti pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS)

V sredo, 24. marca 2021, ob 11.20 uri bo v okviru vaj pri predmetu Etnologija Slovenije 2 na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo FF gostoval Jernej Bortolato, predsednik Sekcije za domačo in umetnostno obrt pri OZS. Vabljeni, da se pridružite predavanju Rokodelstvo na Slovenskem skozi Sekcijo domače in umetnostne obrti pri OZS na Zoom povezavi (geslo ES2vaje).

 
 

Dnevi enakosti spolov na FF: Pogovor o prvem podiplomskem študijskem programu Ženske študije in feministična teorija

V sredo, 24. marca 2021, ob 17.00 uri bo v okviru Dnevu enakosti spolov potekal pogovor o prvem podiplomskem interdisciplinarnem programu Ženske študije in feministična teorija. Gostje –ustanoviteljice programa zasl. prof. dr. Neva Šlibar, prof. dr. Eva D. Bahovec in prof. dr. Milica Antić Gaber – bodo v diskusiji, ki jo bo vodila izr. prof. dr. Irena Samide, osvetlile pionirske korake v 90. letih, razkrile pomisleke, ki so se porajali ob nastajanju študijskega programa, se spomnile prvih magistrandk in doktorandk in pojasnile, kaj so bila glavna vodila pri njihovem delu. Obenem bodo prevprašale stanje ženskih študij danes in se ozrle naprej. Bo prihodnost res feministična? Vabljeni na Zoom!

 

Feministični materinski dan na FF

V četrtek, 25. marca 2021, od 12.10 do 14.00 ure vabljeni na Feministični materinski dan na FF:

- ob 12.10 uri: predavanje prof. Eve D. Bahovec Na ženskih prsih ...;

- ob 13.00 uri: okrogla miza Imeti ali ne imeti otroka? Materinstvo in današnji čas.

Sodelujejo: mag. Polona Mesec, mag. Darja Rakovič, mag. Tatjana Rozman. Dogodek bo potekal v sodelovanju z Društvom za kulturološke raziskave. Povezava na Zoom (ID: 831 7117 4226, geslo 357935)

 

Odnosi v mestu: od stanovanjskih skupnosti do društev

V četrtek, 25. marca 2021, ob 13.00 uri bo v okviru vaj pri predmetu Družbena razmerja v Sloveniji na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo FF gostovala dr. Saša Poljak Istenič (Inštitut za slovensko narodopisje ZRC SAZU) s predavanjem z naslovom Odnosi v mestu: od stanovanjskih skupnosti do društev. Vabljeni (vabilo s prijavo na eika@ff.uni-lj.si prejmete po vnaprejšnji prijavi)!

Modernistično literarno gibanje v Tajvanu (1950–1970)

Vabljeni na spletno predavanje prof. Sung-sheng Yvonne Chang (University of Texas at Austin) z naslovom Modernistično literarno gibanje v Tajvanu (1950–1970). Spletno predavanje bo potekalo v četrtek, 25. marca 2021, ob 16.30 uri prek Zooma (ID: 989 9123 7610). Predavanje bo v angleškem jeziku.

Več

 
Novosti Znanstvene založbe FF

Jurij Fikfak, Božidar Jezernik (ur.): Dediščina prve svetovne vojne. Reprezentacije in reinterpretacije (Zupaničeva knjižnica)

Knjiga prinaša premisleke o dediščini in dediščinah prve svetovne vojne in tako načenja ter prevprašuje nekatere procese dediščinjenja, produkcijo in spremembo dediščinskega statusa objektov, spomenikov, spomeniških parkov, nenazadnje tudi recepcije in rabo osrednjih osebnosti tega časa, kot sta bila na primer Gavrilo Princip in Rudolf Maister. Prav tako obravnava tudi dediščinsko razvojne usmeritve, predvsem v turizmu in kontekstu komemoracije 100-letnice vélike vojne.

Knjiga je na voljo v Knjigarni FF. Do knjige lahko tudi prosto dostopate na portalu E-knjige ZZFF.

Novičnik projekta NEWBIE

Oddelek za geografijo FF je slovenski partner projekta NEWBIE (angl. New Entrant netWork: Business models for Innovation, entreprenuership and resilience in European agriculture), s katerim naslavljajo nove pristopnike v kmetijstvo, saj je starostna sestava na kmetijah v Sloveniji neugodna. Pripravili so e-novičnik o tretjem letu projekta, v katerem si lahko preberete o izvedenih dogodkih v letu 2020, rezultatih, NEWBIE nagrajencih za 2019 in 2020 itd. Vabljeni k branju!
 
Dobrodelna dražba malih črnih oblek

Iskreno vabljeni k sodelovanju na dražbi malih črnih oblek študentov in študentk Katedre za oblikovanje tekstilij in oblačil, OTGO, NTF UL in slovenskih modnih oblikovalcev na Facebook strani, ki bo potekala od 18. do 25. marca 2021. Obleke si lahko ogledate na FB-strani in na razstavi v Mali galeriji Banke Slovenije. Denar bodo dražitelji nakazali direktno na račun Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo. Projekt Mala črna obleka je bil izveden kot eksperimentalni del projekta Fenomen Chanel FF in NTF UL kot del Evropske noči raziskovalcev – Humanistika, to si ti!, v katerem so poleg študentov in študentk sodelovali tudi slovenski modni oblikovalci.

Več

 
Janez Zalaznik: fotografska razstava Ulice so naše!

V torek, 16. marca 2021, smo na FF v razstavnem prostoru "Peti štuk" odprli fotografsko razstavo Janeza Zalaznika Ulice so naše! Razstava bo odprta do 13. aprila 2021.

Več

 
Pregled medijskih objav

Na fakultetnem intranetu lahko na zavihku FF v medijih prebirate prispevke v medijih, v katerih sodelujejo zaposleni na FF. Nekaj objav izpostavljamo spodaj.

Soodvisnost poudarkov in tihih premorov v govoru (pogovor z doc. dr. Damjanom Huberjem, CSDTJ, 3. program Radia Slovenija – program Ars, 9. 3. 2021)
 
Dražba malih črnih oblek za dober namen (razstava del projekta Fenomen Chanel, ki je potekal v okviru Evropske noči raziskovalcev 2020 – Humanistika to si ti! pod vodstvom lekt. dr. Mateje Gaber, Oddelek za germanistiko z nederlandistiko in skandinavistiko FF, Prvi program Radia Slovenija, 16. 3. 2021)
 
»Tukaj smo, ker nočemo diktature« (izjava doc. dr. Saše Istenič Kotar, Oddelek za azijske študije FF, Nedeljski dnevnik, 17. 3. 2021)

 
Posnetek interne delavnice ZIFF-a z naslovom Objava raziskovalnih podatkov v odprtem dostopu. Več posnetkov srečanj, delavnic in konferenc o odprtem dostopu v znanosti, ki so potekale na FF, si lahko pogledate na zavihku Odprta znanost na spletni strani FF.
 
Facebook
LinkedIn
Instagram
Twitter
YouTube
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si