Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 Napovednik dogodkov
Prof. dr. Andreja Žele in prof. dr. Igor Maver nova člana Slovenske akademije znanosti in umetnosti

Predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU) je na slavnostni skupščini konec junija podelil diplome novim članicam in članom SAZU. V razred za filološke in literarne vede sta bila izvoljena tudi profesorja s FF. Izredna članica je postala prof. dr. Andreja Žele, profesorica za slovenski knjižni jezik na Oddelku za slovenistiko, izredni član pa prof. dr. Igor Maver, profesor za angleško in ameriško književnost na Oddelku za anglistiko in amerikanistiko.
Iskrene čestitke!

Foto: spletna stran SAZU

 
Odprtje gostujoče razstave Idrija in Žiri kot obmejno območje

V sredo, 24. julija 2019, ob 19.00 uri vabljeni v Loški muzej Škofja Loka na odprtje razstave Idrija in Žiri kot obmejno območje 1941‒1945. Razstavo so v okviru projekta z naslovom Napravite mi to deželo nemško … italijansko … madžarsko … hrvaško! Vloga okupacijskih meja v raznarodovalni politiki in življenju slovenskega prebivalstva pripravili raziskovalci s FF in Geografskega inštituta Antona Melika ZRC SAZU.

Več
Novosti Znanstvene založbe FF

Jana S. Rošker (ur.): Filozofija na Tajvanu: značilnosti, vloga in pomen (Studia Humanitatis Asiatica)

Gre za zbornik o sodobni filozofiji, ki je bila izvorno napisana v kitajščini in večinoma obravnava kitajsko idejno tradicijo. In vendar ta filozofija ni nastala na kitajski celini, torej v nekakšnem domnevno logičnem »središču« kitajske kulture, temveč na njenem obrobju, na otočku Tajvan, na katerem še vedno vlada alternativna vlada dvostrankarskega sistema in na katerem je domala nespodobno govoriti o Komunistični stranki Kitajske.
Knjigo lahko kupite in prelistate tukaj.
Do nje lahko tudi prosto dostopate na portalu E-knjige ZZFF.
Mojca Smolej (ur.): 55. SSJLK. 1919 v slovenskem jeziku, literaturi in kulturi (Seminar slovenskega jezika, literature in kulture)

Na 55. seminarju slovenskega jezika, literature in kulture so bila predavanja osredotočena na krovno temo 1919 v slovenskem jeziku, literaturi in kulturi. Tudi tokrat so izšla v seminarski monografski publikaciji.
Knjigo lahko kupite tukaj.
Do nje pa tudi prosto dostopate na tej povezavi. Druge tedenske novosti Knjigarne FF si lahko ogledate tu.
Poletne prireditve CSDTJ

CSDTJ je tudi letos v juliju organiziral štiri prireditve. Od 1. do 12. julija je potekala 14. Mladinska poletna šola slovenskega jezika, ki se je je udeležilo 110 mladostnikov iz 17 držav, ob njej pa je potekal še poletni tečaj slovenščine za otroke. Od 1. do 13 julija je potekal že 55. seminar slovenskega jezika, literature in kulture, ki se ga je udeležilo 96 udeležencev iz 26 držav. V okviru Seminarja je potekala tudi dvodnevna mednarodna konferenca Slovenščina na tujih univerzah – ob 100-letnici UL, kjer je svoje prispevke predstavilo 16 učiteljev in raziskovalcev iz 10 držav, do 26. julija pa še poteka 38. Poletna šola slovenskega jezika, ki jo obiskuje 107 udeležencev iz 32 držav.

Več

Foto: Udeleženci Seminarja z lektorji in organizatorji
Kampanja spodbujanja zdravega načina življenja in zmanjševanja porabe energije na UL

V okviru Kampanje spodbujanja zdravega načina življenja in zmanjševanja porabe energije na UL (projekt Inovacijsko-razvojnega inštituta UL) na FF najdete zapise, ki se osredotočajo na pomembnost svežega zraka za življenje in delo.

Več o projektu
3. del napovednika dokumentarnega filma Raziskovalci, ki nastaja v okviru projekta Humanistika, to si ti! (Noč raziskovalcev). Predstavljajo se raziskovalke in raziskovalci s FF, Biotehniške in Veterinarske fakultete UL.
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si