Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 Napovednik dogodkov
Teden odprtih vrat na Oddelku za slavistiko FF

V tednu od 22. do 26. februarja 2021 bo na Oddelku za slavistiko FF potekal Teden odprtih vrat. Dijaki in dijakinje se v tem tednu lahko kot gostje udeležijo različnih predavanj in vaj s slavističnega področja in si ogledajo, kako poteka pouk na oddelku. Razpored predavanj in vaj ter Zoom povezave najdete tu.
 
Simpozij Skladnja slovenskega jezika

Programska skupina Slovenski jezik - bazične, kontrastivne in aplikativne raziskave med 25. 2. in 27. 2. 2021 organizira simpozij o skladnji slovenskega jezika. Potekal bo na spletu preko aplikacije Zoom (povezava). Na simpoziju bo z 32 prispevki sodelovalo 37 strokovnjakov in strokovnjakinj. Namen simpozija je zaobjeti čim več področij, na katera posega skladnja: od fonetičnega pa vse do besedilnega. Vabljeni k poslušanju in diskutiranju!

Več

 
Zaupanje za upanje: oblikovanje družbenosti

V četrtek, 25. februarja 2021, ob 14.40 uri bo v okviru predmeta Družbena razmerja v Sloveniji na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo FF gostovala dr. Vanja Huzjan (Inštitut za slovensko narodopisje ZRC SAZU) s predavanjem z naslovom Zaupanje za upanje: oblikovanje družbenosti. Vabljeni (vabilo s prijavo na eika@ff.uni-lj.si prejmete po vnaprejšnji prijavi)!
 
Spletni simpozij: Vzhodna Azija: Pandemija COVID, etika globalnega humanizma in usoda kulturnih dediščin

Članice in člani Oddelka za azijske študije FF in programske skupine Azijski jeziki in kulture organizirajo simpozij z naslovom Vzhodna Azija: Pandemija COVID, etika globalnega humanizma in usoda kulturnih dediščin. S simpozijem, ki bo potekal v soorganizaciji Raziskovalnega centra za Vzhodno Azijo (EARL), bodo obeležili četrt stoletja obstoja Oddelka za azijske študije na FF. Zaradi pandemije COVID-19 bo simpozij potekal v spletni obliki, in sicer na obroke, torej vsak petek od 26. februarja do 2. aprila 2021. Prisrčno vabljeni k poslušanju in diskutiranju!

Več

 
Kodeks in standardi prakse za skupnostne tolmače

Na pobudo članic Oddelka za prevajalstvo FF so štiri stanovska društva (Stridon Slovensko translatološko društvo, Društvo prevajalcev in tolmačev, Združenje tolmačev za slovenski znakovni jezik in Združenje konferenčnih tolmačev Slovenije) v tem mesecu potrdila Etični kodeks in Slovenske standarde prakse za skupnostne tolmače. Skupnostni tolmači omogočajo komunikacijo med izvajalci različnih javnih servisov (zlasti zdravstva) in uporabniki, ki ne govorijo slovenskega jezika. Obe besedili sta objavljeni na spletni strani društva Stridon: Etični kodeks skupnostnih tolmačev in Slovenski standardi prakse za skupnostne tolmače.

Več

 
Informativni dan za Erasmus+ razpis za študijske izmenjave 2021/2022

V torek, 17. februarja 2021, smo na fakulteti pripravili Informativni dan za Erasmus+ razpis za študijske izmenjave 2021/2022. Informativni dan je potekal preko platforme Zoom, predvajali smo ga tudi v živo preko FB-strani Mednarodne pisarne FF. Na dogodku je svoje izkušnje z izmenjav predstavilo osem študentk in študentov, Anja Golec iz Mednarodne pisarne FF ter Erika Bolčina iz Službe za mednarodno sodelovanje UL pa sta predstavili razpis, pogoje in finančno podporo, do katere so upravičeni študentke in študenti na izmenjavi. Prek Zoom povezave se je zbralo 117 ljudi, dogodek na FB-strani pa šteje kar 2400 ogledov. Posnetek je na voljo tu.

 
Skrb za dobro počutje in duševno zdravje v času širjenja covida-19

V Skupini za izvajanje psihološke pomoči v epidemiji na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so pripravili posodobljeno gradivo, ki je lahko v pomoč pri skrbi za dobro počutje in duševno zdravje v času širjenja covida-19. Dodatna gradiva za psihološko pomoč so namenjena vsem, ki bi radi pridobili več informacij o tem, kako prepoznati različne stiske, duševne težave in kako ob njih ustrezno ravnati. Najdete jih na tej povezavi.

Več

 
Pregled medijskih objav

Na fakultetnem intranetu lahko na zavihku FF v medijih prebirate prispevke v medijih, v katerih sodelujejo zaposleni na FF. Nekaj objav izpostavljamo spodaj.

Koliko humanistov, družboslovcev in akademsko izobraženih umetnikov sploh potrebujemo? (v oddaji Ars humana sodeloval dekan FF, prof. dr. Roman Kuhar, 3. program Radia Slovenija – program Ars, 15. 2. 2021)
 
Pusta nič ne ustavi (izjava zasl. prof. dr. Janeza Bogataja, Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF, RTV Slovenija, oddaja Tednik, 15. 2. 2021)
 
Jasno bi moralo biti, da mora biti vsak odnos konsenzualen (pogovor z asist. dr. Jasno Podreka, Oddelek za sociologijo FF, Val 202, Vroči mikrofon, 16. 2. 2021)

 
Od 21. do 25. 9. 2020 je v organizaciji Knjigarne FF potekal Ciklus besednih postaj. Delimo posnetek dvanajstega pogovora: Alma Karlin prestopa meje: od slikanice do znanstvenega zbornika.
 
Facebook
LinkedIn
Instagram
Twitter
YouTube
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si