Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 Napovednik dogodkov
Predavanja dr. Poellinga na Oddelku za geografijo FF

Vabljeni na predavanja dr. Bernda Poellinga (University of Applied Sciences, South Westphalia-Soest, Germany), ki bodo potekala na Oddelku za geografijo FF, in sicer:

- v ponedeljek, 21. oktobra 2019, (ob 14.40 uri, pred. 233): Spremembe rabe tal v Nemčiji v kontekstu urbanizacije, intenzifikacije kmetijstva in ukrepov za ohranjanje narave;

- v četrtek, 24. oktobra 2019, (ob 9.40 uri, pred. 233): Urbano kmetovanje v metropolitanski regiji Porurje.
Predavanji bosta v angleškem jeziku.

 
Etnolingvistika: na križišču etnologije in lingvistike. Kaj pa folkloristika? (teorija in praksa)

Lingvistični krožek Filozofske fakultete v Ljubljani vabi na 1184. sestanek, ki bo v ponedeljek, 21. oktobra 2019, ob 18.00 uri (pred. 325). Na temo Etnolingvistika: na križišču etnologije in lingvistike. Kaj pa folkloristika? (teorija in praksa) bo predavala prof. ddr. Marija Stanonik, izredna članica SAZU.
 
Nova prosto dostopna izdelka: nadgrajeni leksikon besednih oblik Sloleks 2.0 in mobilna aplikacija Igra besed

Center za jezikovne vire in tehnologije UL bo v torek, 22. oktobra 2019, predstavil nova prosto dostopna izdelka: nadgrajeni leksikon besednih oblik Sloleks 2.0 in mobilno aplikacijo Igra besed. Predstavitev bo potekala med 10.30 in 12.00 uro (pred. 2). Prijazno vabljeni!

Več

 
Gostujoča predavanja prof. Roberta Garfiasa

Oddelek za muzikologijo FF, Oddelek za azijske študije FF ter Kulturno in etnomuzikološko društvo Folk Slovenija vabijo na predavanja prof. Roberta Garfiasa. Razpored predavanj najdete tukaj. Predavanja bodo potekala v angleškem jeziku.
 
Predavanje: Industrijska dediščina Reke

Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF vabi na predavanje Kristine Pandža (Centar za industrijsku baštinu, Rijeka) z naslovom Industrijska dediščina Reke, ki bo v torek, 22. oktobra 2019, ob 13.00 uri (pred. P4 Zavetiška 5). Predavanje bo v angleškem jeziku.

Več

 
Na Besedni postaji v torek, 22. oktobra 2019, ob 17.00 uri (Modra soba):

Ferdinand de Saussure, Splošno jezikoslovje (Studia humanitatis, prevedla: Saša Jerele)  

Tokratna Besedna postaja gosti oba urednika in pisca spremnih študij k novemu slovenskemu prevodu Saussurjevega Splošnega jezikoslovja (1916). Saussurjeva knjiga je ključen jezikoslovni tekst, ki je začrtala mnoge smeri jezikoslovnega raziskovanja v 20. in 21. stoletju. Knjiga Splošno jezikoslovje še dandanes privablja številne mislece v humanistiki in družboslovju, da se opredelijo glede njenih temeljnih izhodišč. Knjigo bosta predstavila doc. dr. Jože Vogrinc in izr. prof. dr. Primož Vitez.
Prijazno vabljeni!


Dogodek je del kulturnega programa knjigarne, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.
Šmitkov večer: Med vidnim in nevidnim: poskus razumevanja življenjskih svetov na Papui Novi Gvineji

Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF vabi na prvi letošnji Šmitkov večer, ki bo pod naslovom Med vidnim in nevidnim: poskus razumevanja življenjskih svetov na Papui Novi Gvineji potekal v torek, 22. oktobra 2019, ob 18.00 uri (pred. P3, Zavetiška 5). Prof. dr. Borut Telban z Inštituta za antropološke in prostorske študije ZRC SAZU bo pripovedoval o svojih terenskih raziskavah na Papui Novi Gvineji. Pogovor bodo vodili izr. prof. dr. Jaka Repič in študentki Maruša Kosi in Hana Radilović.

Več

 
Mesec prostora na Oddelku za geografijo FF

Sreda, 23. oktobra 2019, bo na Oddelku za geografijo FF namenjena "novim pristopnikom v kmetijstvo": gre za prevzemnike in novince v kmetijstvu, ki se soočajo z različnimi ovirami (dostop do zemljišč, financ, trga, znanja ipd.) in iščejo rešitve. O dogodku, ki ga organizirajo ob Mesecu prostora, si lahko več preberete tukaj.
Vljudno vabljeni!

 
38. mednarodni znanstveni simpozij Obdobja

Vabljeni na slovesni začetek 38. mednarodnega znanstvenega simpozija Obdobja z naslovno temo Slovenski javni govor in jezikovno-kulturna (samo)zavest, ki bo v sredo, 23. oktobra 2019, ob 9.00 uri (Zbornična dvorana UL). Prireditev, ki bo potekala v organizaciji CSDTJ pri Oddelku za slovenistiko FF, bo odprl predsednik 38. simpozija izr. prof. dr. Hotimir Tivadar. Vabljeni, da se udeležite predavanj, ki bodo potekala v prostorih glavne stavbe UL. Program tridnevnega simpozija, na katerem bo 69 udeležencev iz 8 držav predstavilo 56 referatov, si lahko ogledate na tej povezavi.
 
Iran in Kitajska na modri in beli cesti

Oddelek za azijske študije FF vabi na gostujoče predavanje Iran in Kitajska na modri in beli cesti. Predaval bo dr. Yuka Kadoi (Institute of Art History, University of Vienna). Predavanje v angleškem jeziku bo v sredo, 23. oktobra 2019, ob 16.30 uri (Modra soba).

Več

 
Branje poljskih novel

Vljudno vabljeni na javno branje poljske književnosti (Narodowe Czytanie), ki ga v sodelovanju z glavnim organizatorjem, Športnim društvom Pajki, in Veleposlaništvom Republike Poljske pripravlja Katedra za polonistiko Oddelka za slavistiko FF. Izbrane poljske novele bodo brali v sredo, 23. oktobra 2019, ob 19.00 uri v Pokrajinskem muzeju Celje. Glavni organizator bo za zainteresirane zagotovil prevoz iz Ljubljane do Celja in nazaj.
 
Znanstvena konferenca Zdravje in družba: interdisciplinarno raziskovanje zdravja, bolezni in zdravljena

Na FF bo v četrtek, 24. oktobra 2019, z začetkom ob 8.30 uri (pred. 34) potekala Znanstvena konferenca Zdravje in družba: interdisciplinarno raziskovanje zdravja, bolezni in zdravljena. Prijave na dogodek so že zapolnjene.

Več

 
100 let germanistike na Slovenskem

Ob 100. obletnici germanistike na Slovenskem organizira Oddelek za germanistiko FF (deloma v sodelovanju z Oddelkom za zgodovino) v četrtek, 24. oktobra 2019, Dan germanistike, na katerem se bo zvrstila vrsta dogodkov. Osrednji del, na katerem bodo mdr. v sliki in besedi osvetlili prvih 100 let germanistike (slavnostna govornica zasl. prof. dr. Neva Šlibar), predstavili jubilejni zbornik v čast prof. dr. Siegfrieda Heusingerja in odprli razstavo o nestorju germanistike Jakobu Kelemini, se bo začel v Modri sobi, ob 12.00 uri. V dopoldanskem času organizirajo srečanje z alumni, predstavitev 20 let študentske revije alleMANIAK in predstavitev sodelovanja z Oddelkom za zgodovino, popoldne pa predstavitev mednarodnega sodelovanja (vključno z monografijo Pogled v negotovo), predavanje dr. Clemensa Ruthnerja in spoznavno srečanje študentov germanistike. Vabljeni!

Več

 
Predstavitev monografije Pogled v negotovo

Oddelek za germanistiko in Oddelek za zgodovino FF vabita na predstavitev monografije Pogled v negotovo: vizije in utopije v podonavsko-karpatskem prostoru leta 1917 in pozneje, ki bo v četrtek, 24. oktobra 2019, ob 14.30 uri (Modra soba). Gost: dr. Florian Kührer Wielach, IKGS München; moderacija: prof. dr. Mira Miladinović Zalaznik.
 
Še en dan odprtega znanja 2019

Inštitut za intelektualno lastnino v sodelovanju z NUK, inštitutom Danes je nov dan in z uporabniško skupino Slovenski wikipedisti, ob podpori Communie in Wikimedie v četrtek, 24. oktobra 2019, v Mestnem muzeju v Ljubljani organizira Še en dan odprtega znanja 2019. Dopoldne bo potekala delavnica Avtorsko pravo za knjižnice, popoldne pa dogodek "Wikimedia ljubi spomenike”, na katerem bodo člani uporabniške skupine Slovenski wikipedisti predstavili pomen Wikimedie za prakso akademskega objavljanja in razglasili zmagovalca slovenskega dela fotografskega natečaja Wiki Loves Monuments 2019.
Vabljeni!

Več

 
Zakaj nam pijejo kri: Kratka kulturna zgodovina vampirizma

Oddelek za zgodovino in Oddelek za germanistiko z nederlandistiko in skandinavistiko FF vabita na predavanje Clemensa Ruthnerja (Trinity College Dublin) z naslovom Zakaj nam pijejo kri: kratka kulturna zgodovina vampirizma, ki bo v četrtek, 24. oktobra 2019, ob 17.00 uri (Modra soba). Predavanje bo v angleščini.

Več

 
Novosti Znanstvene založbe FF

Beverley Collins, Rastislav Šuštaršič, Smiljana Komar, Andrej Stopar: Present-day English pronunciation: a guide for Slovene students (Učbeniki FF, 3. prenovljena in razširjena izdaja)

Učbenik je namenjen študentom angleškega jezika za praktično delo na angleški izgovorjavi. Večji del učbenika sestavljajo vaje za izgovorjavo posameznih glasov (samoglasnikov in soglasnikov) v okviru povedi, ki si sledijo od razmeroma kratkih do vse daljših. Vse povedi so navedene tudi v fonemski transkripciji.
Knjigo lahko kupite in prelistate tukaj.


 
Darko Ogrin (ur.): Razvoj geografije na Slovenskem. 100 let študija geografije na Univerzi v Ljubljani (Historia Facultatis)

Zbornik je temeljit, mestoma kritičen, predvsem pa izjemno nazoren in poučen vpogled v razvoj geografije na Slovenskem ter širše. Z monografijo si slovenska geografija nastavlja ogledalo, v katerem se zrcali široka paleta stoletnih znanstvenih, raziskovalnih, strokovnih in pedagoških dosežkov pa tudi opominov, kje bi lahko naredili še več oziroma se hitreje odzvali na aktualne razmere v družbi.
Knjigo lahko kupite in prelistate tukaj.


Druge tedenske novosti Knjigarne FF si lahko ogledate tu.

 
Program dvojnega magisterija z Univerzo v Kölnu

Oddelek za klasično filologijo ter Oddelek za slavistiko FF sta z Univerzo v Kölnu podpisala dogovor o dvojnem magistrskem študiju. Köln v projektu sodeluje z interdisciplinarnim magistrskim programom Kulturna in intelektualna zgodovina med vzhodom in zahodom na tamkajšnji filozofski fakulteti. Študenti na magistrskih programih Antični in humanistični študiji, Latinski jezik, književnost in kultura ter Grški jezik, književnost in kultura, ki bodo za semester v tujini izbrali Univerzo v Kölnu, bodo lahko ob tem kandidirali za sprejem v omenjeni program. Oddelek za klasično filologijo ima s Kölnom pogodbo sklenjeno že nekaj časa in jo bo letos še nadgradil.

Več

 
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si