Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 Napovednik dogodkov
Predstavitev projekta Slovar starega orodja v govoru Loškega Potoka

Predstavitev projekta bo v ponedeljek, 22. oktobra 2018, ob 10.30 uri (pred. 4 na FF). Projekt je bil kot edini s strani FF izbran na javnem razpisu Projektno delo z negospodarskim in neprofitnim sektorjem – Študentski inovativni projekti za družbeno korist 2016–2018 in je bil sofinanciran s strani Evropskega socialnega sklada in Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

Več

 

Predavanje italijanskega pisatelja Davida Orecchia

Italijanski inštitut za kulturo v Sloveniji in Oddelek za romanske jezike in književnosti FF vabita na predavanje italijanskega pisatelja Davida Orecchia Ponarejene zgodbe. Pripoved o preteklosti z elementi fikcije. Predavanje v italijanskem jeziku bo v ponedeljek, 22. oktobra 2018, ob 17.30 uri na Italijanskem inštitutu za kulturo v Ljubljani.

Foto: https://davideorecchio.it/about/

 

Na Besedni postaji v torek, 23. oktobra, ob 17. uri (Modra soba):

McKenzie Wark, Molekularno rdeče: teorija za dobo antropocena (Založba Sophia)
McKenzie Wark v knjigi Molekularno rdeče kritični teoriji v dobi antropocena, če naj ta ne (p)ostane hipokritična, predlaga sedem obratov: od buržoaznega k proletarskemu, od visoke teorije k nizki, od shizme k sistemu, od molarnega k molekularnemu …
O knjigi se bosta pogovarjala njen prevajalec Marko Bauer in pisec spremne besede Primož Krašovec.
 

Dogodek je del kulturnega programa knjigarne, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.
 
Nedoločni kvantifikatorji in percepcija nedoločne količine v francoščini in slovenščini

Lingvistični krožek Filozofske fakultete v Ljubljani vabi na 1159. sestanek, ki bo v ponedeljek, 22. oktobra 2018, ob 18.00 uri (pred. 325 na FF). Na temo Nedoločni kvantifikatorji in percepcija nedoločne količine v francoščini in slovenščini bo predavala dr. Tatjana Struna Berden, samostojna prevajalka in profesorica francoščine.
 
Okrogla miza Jezik in spol

FF in Komisija za slovenski jezik v javnosti pri SAZU vljudno vabita na okroglo mizo Jezik in spol. Okrogla miza bo v torek, 23. oktobra 2018, ob 18.30 uri (pred. 2 na FF).
Izhodišče razprave bo sklep Senata FF o izmenični rabi moške in ženske slovnične oblike za vse spole v pravilnikih FF, s sogovornicami in sogovorniki pa želimo razpravo razširiti na vprašanje, kakšne možnosti ponuja slovenski jezik za uporabo spolno občutljivega jezika in kako v slovenskem jeziku zagotavljati vključujoč jezik v različnih družbenih situacijah. Okroglo mizo bo povezovala novinarka Ksenija Horvat.

Več

 
Slovesnost ob življenjskem jubileju Nikolaja Ježa in ob 70. obletnici poučevanja poljskega jezika na Univerzi v Ljubljani

Vljudno vabljeni na slovesnost ob življenjskem jubileju prof. Nikolaja Ježa in ob 70. obletnici poučevanja poljskega jezika na UL. Slovesnost bo v sredo, 24. oktobra 2018, ob 19.00 uri (Modra soba). Razstavo prevodov prof. Nikolaja Ježa si lahko ogledate na hodniku Oddelka za slavistiko v 2. nadstropju FF.
 
Simpozij o Karlu-Markusu Gaußu in literarno branje

V četrtek, 25. oktobra 2018, Oddelek za germanistiko FF v sodelovanju s partnerji pripravlja simpozij o Karlu-Markusu Gaußu in zvečer literarno branje. Dogodek bo potekal v prostorih Društva slovenskih pisateljev.
Lepo vabljeni!

Več

 
24. Neolitski Seminar: Procesi neolitizacije v Evraziji: retrospektiva in perspektiva

Vabljeni na mednarodno znanstveno konferenco 24. Neolitski Seminar  ’Procesi neolitizacije v Evraziji: retrospektiva in perspektiva’ o preteklih in prihodnjih pogledih na proces neolitizacije Evrope in Azije. Konferenca bo v petek, 26., in soboto, 27. oktobra 2018 (konferenčna dvorana Mestnega muzeja v Ljubljani, Gosposka 15). Konferenco sta pripravila Oddelek za arheologijo FF in Državna univerza za družbene vede in izobraževanje v Samari.

Program

 
Poziv k najavi prispevkov na znanstvenem simpoziju ob stoletnici FF: Mesto in poslanstvo humanistike in družboslovja. Pogled v preteklost, vizije za prihodnost
 
Ob praznovanju naše stoletnice na FF pripravljamo serijo dogodkov, s katerimi bomo obeležili častitljivo obletnico, med njimi je tudi fakultetni znanstveni simpozij z naslovom Mesto in poslanstvo humanistike in družboslovja. Pogled v preteklost, vizije za prihodnost, ki bo potekal 23. in 24. septembra 2019. K sodelovanju vabimo vse zaposlene in bivše zaposlene FF. Dobrodošla so predavanja, vezana na različne vidike, ki osvetljujejo vlogo in poslanstvo humanistike in družboslovja v družbi – včeraj, danes in jutri.

Več informacij najdete tukaj.

 
NOVOSTI ZZ FF:

Mednarodni klasifikacijski sistem za poimenovanje tal in izdelavo legend na zemljevidih tal, prevod: Blaž Repe
Vsaka tla je mogoče dodeliti eni izmed 32 referenčnih skupin tal, kot so definirane v pričujočem besedilu. Nato lahko tla dodatno opredelimo z naborom kvalifikatorjev. Končni rezultat je ime tal, iz katerega lahko razberemo informacije o genezi tal, talnih ekoloških funkcijah in lastnosti tal, ki so pomembne za rabo tal in gospodarjenje z njimi.

Knjigo lahko kupite in prelistate tukaj.

 
Luka Repanšek: Berilo vedske proze – Vedic Prose Reader (Učbeniki FF)
"Bogovi in asure so se dajali" je edinstven priročnik, ki študenta klasične in predklasične stare indijščine (sanskrta) kot ene izmed nosilnih filologij indoevropskega primerjalnega jezikoslovja sistematično uvaja v kompetentno branje srednjevedske proze.

Knjigo lahko kupite in prelistate tukaj.

Druge tedenske novosti Knjigarne FF si lahko ogledate tu.
ŠS FF podelil priznanja

ŠS FF je na slavnostni seji v sredo, 17. oktobra 2018, podelil priznanja ŠS FF. S priznanji obeležujejo študijsko, pedagoško in strokovno odličnost, ki je prepoznana tako s strani študentov kot tudi s strani pedagoških in strokovnih delavcev.
Seznam nagrajenk in nagrajencev najdete tukaj.
Vsem iskrene čestitke!

 
Strokovno srečanje ob Mesecu prostora

10. oktobra so na Oddelku za geografijo FF organizirali strokovno srečanje ob Mesecu prostora z naslovom Zelena infrastruktura v praksi. Zbornik povzetkov ter predstavitve lahko najdete na spletni strani Oddelka za geografijo.

Več

 
 
 
Dostop do korpusov besedil v okviru orodja Sketch Engine

Do 1. aprila 2022 imamo zaposleni in študenti prost dostop do korpusov besedil v okviru orodja Sketch Engine. Podrobnosti o registraciji in prostem dostopu so na voljo na tej povezavi.
Od 28. do 29. novembra 2018 in/ali od 5. do 6. decembra 2018 bodo potekala tudi izobraževanja na temo uporabe Sketch Engina. Podrobnosti o delavnici so na voljo na tej povezavi.
 
 
Utrinki z letošnje Evropske noči raziskovalcev - Humanistika, to si ti!, ki je potekala v organizaciji FF.
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si