Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 Napovednik dogodkov
Otvoritev 9. sejma akademske knjige Liber.ac

Vabljeni na otvoritev 9. sejma akademske knjige Liber.ac, ki bo v Foersterjevem vrtu za FF v torek, 22. maja 2018, ob 10.00 uri. Dogodek, ki ga bo povezovala dr. Blažka Müller Pograjc, bo z glasbeno spremljavo popestril afriško-slovenski pevski zbor Sankofa.

Vabljeni na dogodke, ki se bodo zvrstili na letošnjem sejmu. Program je na voljo tu.

 
Rasa, spol in družbeni razred v kampanji proti spolno prenosljivim boleznim na Floridi v času druge svetovne vojne

Oddelek za zgodovino FF vabi na javno predavanje Fulbrightove specialistke in gostujoče predavateljice na oddelku, dr. Claire Strom, z naslovom Rasa, spol in družbeni razred v kampanji proti spolno prenosljivim boleznim na Floridi v času druge svetovne vojne. Predavanje v angleškem jeziku bo v ponedeljek, 21. maja 2018, ob 9.40 uri (predavalnica 102).

Več
Jezikovna zmožnost v slovenščini pri učencih priseljencih, vključenih v drugo in tretje vzgojno-izobraževalno obdobje slovenskih osnovnih šol

Lingvistični krožek Filozofske fakultete v Ljubljani vabi na 1153. sestanek, ki bo v ponedeljek, 21. maja 2018, ob 18.00 uri (v predavalnici 325). Na temo Jezikovna zmožnost v slovenščini pri učencih priseljencih, vključenih v drugo in tretje vzgojno-izobraževalno obdobje slovenskih osnovnih šol bo predavala dr. Mihaela Knez, vodja programa Slovenščina za otroke in mladostnike, CSDTJ pri Oddelku za slovenistiko FF.
 
Brian Joseph in jezikoslovje balkanskih jezikov

Brian Joseph je eden najuglednejših strokovnjakov s področja grškega in zgodovinskega jezikoslovja ter jezikoslovja balkanskih jezikov. Med obiskom Ljubljane, kje je gost Oddelka za klasično filologijo FF ter SAZU, bo imel dve predavanji o jezikoslovju balkanskih jezikov:

- 21. maja 2018, ob 9.40 (predavalnica 5): Balkanski jeziki: ozadje jezikovne zveze;
- 22. maja 2018, ob 14.40 (predavalnica 345): Balkanski jeziki: bistvo jezikovne zveze.
Predavanji bosta v angleškem jeziku.

Več
Pogovorni večer ob izidu knjige prof. dr. Marka Marinčiča

Društvo slovenskih književnih prevajalcev in Oddelek za klasično filologijo FF vabita na pogovorni večer ob izidu knjige prof. dr. Marka Marinčiča Carmina docta: Katul in nova poezija. Sodelovali bodo prof. dr. Marko Marinčič (avtor), doc. dr. David Movrin (recenzent), asist. Živa Borak (lektorica) in dr. Nada Grošelj. Pogovor bo v sredo, 23. maja 2018, ob 19.30 na sedežu Društva slovenskih književnih prevajalcev, (Tomšičeva 12, Ljubljana).
Vabljeni.

 
Predavanje prof. dr. Simone Heilgendorff z Univerze v Salzburgu

Oddelek za muzikologijo FF v četrtek, 24. maja 2018, ob 16.20 uri vabi na javno predavanje prof. dr. Simone Heilgendorff z Univerze v Salzburgu. Predavanje bo v predavalnici 535b.
Gostja bo predavala na temo "Battalia". Bojna glasba za karneval? Glasbena analiza izvajalske prakse. Predavanje bo v angleškem jeziku.

Foto: www.uni-salzburg.at

 
Slovanski večer: študent slavistike sem!

Na tradicionalni majski prireditvi študentov in profesorjev Oddelka za slavistiko FF študenti pod mentorstvom profesorjev predstavljajo svoje promocijske filme študijskih programov ruščine, češčine, poljščine, slovaščine, južnoslovanskih jezikov in primerjalnega slovanskega jezikoslovja.
Izvedeli bomo, katera znanja študenti pridobijo s slavističnimi študijskimi programi, kakšne možnosti za študijsko izmenjavo imajo, kako lahko pridobijo dodatna znanja z obštudijskimi dejavnostmi in, nenazadnje, zakaj so izbrali študij slovanskih jezikov, književnosti in kultur ter kaj lahko s tem znanjem kasneje počnejo. Dogodek bo potekal v četrtek, 24. maja 2018, ob 18.00 uri (predavalnica 1, Tobačna 5).

Prisrčno vabljeni.

 
Podelitev doktorskih priznanj FF

Vabljeni na podelitev doktorskih priznanj FF za št. leto 2016/2017. Podelitev bo v petek, 25. maja 2018, ob 10.00 uri v Modri sobi. 
Letošnja nagrajenca sta:
- humanistika: dr. Vanja Kočevar, Vojvodina Kranjska v času Ferdinanda II. (1595–1637): Politična zgodovina osrednje slovenske dežele, mentor: izr. prof. dr. Boris Golec;
- družboslovje: dr. Peter Janjušević, Ocenjevanje tveganja za nasilno vedenje pri mladostnikih z vedenjskimi motnjami, mentor: izr. prof. dr. Robert Masten, somentor: izr. prof. dr. Gregor Sočan.

Foto: lanskoletni nagrajenci (v sredini)

 
Novosti Znanstvene založbe FF:

Larisa Vrhunc, Vplivi spektralne glasbe na slovensko kompozicijsko ustvarjalnost zadnjih desetletij

Razprava želi umestiti spektralno glasbo v kontekst zgodovine novejše slovenske, evropske in svetovne glasbe, saj so vplivi spektralne glasbe, morda ene najpomembnejših novih idej po drugi svetovni vojni, v slovenskem prostoru še neraziskani.
Knjigo lahko prelistate tukaj.

Druge tedenske novosti v Knjigarni FF najdete tu.

 

 
Ženska košarkarska ekipa FF osvojila 3. mesto v košarkarski univerzitetni ligi UL

V ponedeljek, 14. maja 2018, so študentke FF igrale tekmo za 3. mesto v košarkarski univerzitetni ligi UL. Premagale so študentke Medicinske fakultete in zasedle 3. mesto.
Čestitamo!

 

 
Športni dan s kolegi s Filozofske fakultete v Zagrebu

V petek, 11. maja 2018, smo organizirali športni dan s kolegi s Filozofske fakultete v Zagrebu. Študenti in profesorji so se pomerili v nogometu, košarki in odbojki. Naša fakulteta je zmagala v nogometu in odbojki, Zagrebčani pa so bili boljši v košarki. Vodstvi obeh fakultet sta se na delovnem sestanku dogovorili za tesnejše sodelovanje in možno vzpostavitev skupnih študijskih programov.
Odprtje Raziskovalnega središča za Vzhodno Azijo (EARL)

Na Fakulteti za družbene vede (FDV) UL so prejšnji teden slavnostno odprli Raziskovalno središče za Vzhodno Azijo (EARL). To je osrednji repozitorij za tiskane in digitalne vire iz Vzhodne Azije, s čimer Slovenija postaja vozlišče znanja o vzhodnoazijski regiji. Pri projektu sodelujeta FDV in FF, podprle so ga tudi ljubljanska univerza ter Kitajska, Japonska, Južna Koreja in Tajvan.
Nevarna vprašanja: Zakaj je akademska svoboda pomembna

Je nekatere stvari prenevarno vprašati? Kaj se zgodi akademikom in akademičarkam ter študentom in študentkam, ki si upajo postaviti nevarna vprašanja? Kako lahko vi pripomorete h krepitvi univerzitetnih vrednot in akademske svobode? O tem bodo razpravljali na posebnem dogodku, ki se bo 13. junija 2018 odvijal na Fakulteti za družbene vede. Na dogodek se je potrebno prijaviti do 25. maja 2018 preko povezave.
Za dodatne informacije lahko kontaktirate dr. Andrejo Vezovnik: andreja.vezovnik@fdv.uni-lj.si

 
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si