Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 Napovednik dogodkov
Teden odprtih vrat predavalnic FF

Med 21. in 25. 2. 2022 bo potekal Teden odprtih vrat predavalnic FF. Dijakinje in dijaki se lahko izbranim predavanjem priključijo v živo ali prek spletne aplikacije Zoom (odvisno od predavanja). Seznam predavanj po oddelkih je objavljen na tej povezavi.
Predavanje Pavla Brunclíka o ustvarjalnosti likovne umetnice Adriene Šimotove

Oddelek za slavistiko FF vabi na predavanje Pavla Brunclíka iz Češke, kuratorja razstave Adriene Šimotove, ki je na ogled do 8. 3. 2022 v MGLC Ljubljana. Predavanje bo posvečeno delu, osebnosti in življenju Adriene Šimotove, ki je ena najbolj spoštovanih osebnosti v češki likovni umetnosti v drugi polovici 20. stoletja in na začetku 21. stoletja. Predavanje bo v torek, 22. 2. 2022, ob 17. uri (Modra soba na FF) in bo potekalo v češčini s prevodom v slovenščino.

Več


 
Cikel pogovorov »Humanizem, & mi« v sklopu razstave »Evropa – dediščina humanistov«

Goethe-Institut Ljubljana v sodelovanju s FF, Aufhebung – mednarodnim heglovskim združenjem in Slovensko-nemškim društvom štipendistov v okviru razstave Evropa – dediščina humanistov (22. 2. 2022–27. 3. 2022 na FF) vljudno vabi na cikel pogovorov Humanizem, & mi. Prvi pogovor, Humanizem, & zgodovinopisje, bo potekal v torek, 22. 2. 2022, ob 18. uri v avli FF. Pogovarjali se bodo doc. dr. Marko Štuhec (FF UL), dr. Kozma Ahačič (ZRC SAZU) in izr. prof. dr. Jonatan Vinkler (Univerza na Primorskem). Gostje bodo razpravljali o vplivu humanistične misli in prakse na kulturne in idejne tokove v slovenskem prostoru. Zlasti se bodo posvetili humanističnemu vplivu na slovenske protestante in njihovo jezikovno delo. Pri tem bodo opozorili na spremembe in selektivno rabo izvirnih humanističnih idej v času zaostrenih verskih, političnih in socialnih konfliktov. Koronavirusne razmere žal onemogočajo obisk pogovora v živo, zato bo Goethe-Institut dogodek prenašal na YouTube kanalu in Facebook strani. Prisrčno vabljeni!

Več

 
Novosti Znanstvene založbe FF

 
  • Ksenija Vidmar Horvat: Revizije spola: študije o ženski v postnacionalni družbi
Knjiga je na voljo v Knjigarni FF. Do nje lahko prosto dostopate na portalu E-knjige FF.
 
  • Matej Ogrin (ur.): Geografski oris občine Loški Potok (GeograFF)
Knjiga je na voljo v Knjigarni FF. Do nje lahko prosto dostopate na portalu E-knjige FF.
 
  • Keria: Studia Latina et Graeca, letn. 23, št. 2 (2021)
Revija je prosto dostopna na portalu Revije FF.  
 
Več

 
Vabilo na Parado mladih

Ali ste ravnokar diplomirali, magistrirali ali doktorirali? Raziskujete na področju jezikoslovja, književnosti ali v kakšni drugi disciplini humanistike ali družboslovja? Ste prišli do zanimivih rezultatov? Če je tako, vas CSDTJ vabi k sodelovanju na 58. seminarju slovenskega jezika, literature in kulture. Na voljo so tri predavateljska mesta v seriji Parada mladih. Prijave sprejemajo do 1. 3. 2022.

Več

 
Vabilo k sodelovanju na konferenci Jezikovne tehnologije in digitalna humanistika - JTDH 2022

Vabljeni k oddaji prispevkov za konferenco Jezikovne tehnologije in digitalna humanistika - JTDH 2022. Konferenco organizirajo Slovensko društvo za jezikovne tehnologije, CLARIN.SI, DARIAH-SI in Center za jezikovne vire in tehnologije UL. Konferenca bo potekala 15. in 16. 9. 2022 na Inštitutu za novejšo zgodovino. V primeru poslabšanih epidemioloških razmer bo konferenca potekala virtualno. Prispevke zbirajo do 15. 5. 2022.

Več

 
Obisk veleposlanikov Češke, Poljske in Slovaške

V ponedeljek, 14. 2. 2022, so na obisku pri dekanji FF prof. dr. Mojci Schlamberger Brezar veleposlaniki treh zahodnoslovanskih držav, nj. eks. Juraj Chmiel, veleposlanik Češke republike, nj. eks. Peter Zeleňák, veleposlanik Slovaške republike, in nj. eks. Krzysztof Olendzki, veleposlanik Republike Poljske v Sloveniji, poudarili bogate in za razvoj vseh štirih narodov zelo pomembne zgodovinske stike, s pomočjo katerih so se slovanski narodi vzajemno podpirali in krepili v času dolgega sobivanja v skupni državi. Vsi prisotni so se strinjali, da je podobna krepitev odnosov in tesnih povezav dobrodošla in potrebna v današnjem obdobju kulturne in jezikovne globalizacije. Za to pa je ključnega pomena poglobljeno poznavanje jezika in kulture, ki ga prinaša študij zahodnoslovanskih jezikov na FF v Sloveniji in seveda študij slovenščine v omenjenih državah.

Več

 
Stoletnica lektorata češkega jezika na FF

V letnem semestru leta 1922 je na FF začel delovati lektorat češkega jezika. Ob častitljivi obletnici so na Oddelku za slavistiko FF v ponedeljek, 14. 2. 2022, obudili spomine na najpomembnejše osebnosti in dogodke, ki so jih zaznamovali. V razpravi, v kateri je sodeloval tudi veleposlanik Češke republike v Sloveniji, nj. eks. Juraj Chmiel, je bila poudarjena pomembna vloga lektorata in študija češčine pri razvoju gospodarskih, kulturnih in družbenih povezav med Slovenijo in Češko republiko. Za tiste, ki se srečanja niso mogli udeležiti, so pripravili razstavo na hodniku v 2. nadstropju FF. Lepo vabljeni k ogledu!
 
Pregled medijskih objav
 
Na fakultetnem intranetu lahko na zavihku FF v medijih prebirate prispevke v medijih, v katerih sodelujejo zaposleni na FF. Nekaj objav izpostavljamo spodaj.


Zanimanje za informativne dneve veliko, a pogrešajo srečanje v živo (izjava dekanje FF, prof. dr. Mojce Schlamberger Brezar, sta.si, 11. 2. 2022)

Digitalna ljubezen (v oddaji sodelovala prof. dr. Darja Kobal Grum, Oddelek za psihologijo FF, Prvi program Radia Slovenija, 14. 2. 2022)

Ustavimo femicid! (v oddaji sodelovala asist. dr. Jasna Podreka, Oddelek za sociologijo FF, TV Slovenija 1, Tednik, 14. 2. 2022)

Digitalno jezikoslovje – novi mednarodni magistrski študij Univerze v Ljubljani (v oddaji sodelovala prof. dr. Špela Vintar, Oddelek za prevajalstvo FF, 3. program Radia Slovenija – program Ars, 15. 2. 2022)

 
 

Pogovor s prejemnico Nahtigalove nagrade FF, Evo Demšar, ki je nagrado prejela za svoje kombinirano magistrsko delo z naslovom Izobraževanje žensk v Habsburški monarhiji (1848–1918) – Frauenausbildung in der Habsburgermonarchie (1848–1918) (mentorici: izr. prof. dr. Irene Samide in prof. dr. Marta Verginella). Pogovor so posneli na Oddelku za zgodovino FF.
 
Facebook
LinkedIn
Instagram
Twitter
YouTube
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si