Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 Napovednik dogodkov

Jabolko kakovosti 2020 za projekt DigiLing

UL, FF je prejela nagrado Jabolko kakovosti 2020 za projekt DigiLing, www.digiling.eu. Pod vodstvom FF je konzorcij petih evropskih univerz in češkega podjetja v osredje svojega projekta strateških partnerstev, DigiLing, postavil digitalne jezikovne veščine in kompetence. Na podlagi raziskave med lingvističnimi podjetji je konzorcij v sodelovanju z gospodarstvom izdelal spletne module, del gradiv pa je prilagojen skupinam s posebnimi potrebami. Moduli so oblikovani tako, da omogočajo preprost uvoz v spletne učne platforme, ter so kot temelj novega akademskega področja na voljo brezplačno in brez omejitev. Vodja projekta je prof. dr. Špela Vintar z Oddelka za prevajalstvo FF.
Več si lahko preberete na tej povezavi.

Iskrene čestitke!

Monografija prof. dr. Gregorja Pompeta v izboru Odlični v znanosti 2020

Med izbranimi dosežki leta 2020, ki jih izbira ARRS, je tudi monografija prof. dr. Gregorja Pompeta z Oddelka za muzikologijo FF z naslovom Zgodovina glasbe na Slovenskem. 4, Glasba na Slovenskem med letoma 1918 in 2018, ki je izšla pri Znanstveni založbi FF.
Čestitamo za uspeh!

Del letošnjih izbranih dosežkov je že bil predstavljen v okviru dogodka Dan ARRS, ki je potekal 16. decembra 2020, celoten izbor dosežkov Odlični v znanosti 2020 pa bo v pisni obliki predstavljen v Letnem poročilu agencije za leto 2020, ki bo izšlo v prvi polovici leta 2021.

 

Prihodnost Ljubljane: med vizijami mestne uprave in praksami prebivalcev

V ponedeljek, 21. decembra 2020, ob 11.20 uri bo v okviru predavanj iz Regionalnih raziskav in razvoja na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo FF gostovala dr. Saša Poljak Istenič (Inštitut za slovensko narodopisje ZRC SAZU) s predavanjem z naslovom Prihodnost Ljubljane: med vizijami mestne uprave in praksami prebivalcev.
Lepo vabljeni.

Vabilo s prijavo na eika@ff.uni-lj.si prejmete po vnaprejšnji prijavi.

 
Obstaja poleg običajnega tudi psihološki imunski sistem?

Oddelek za filozofijo FF vabi v ponedeljek, 21. decembra 2020, ob 11.20 uri na predavanje, ki ga bo imel doc. dr. Borut Trpin (Munich Center for Mathematical Philosophy, LMU München)
Predavanje z naslovom Obstaja poleg običajnega tudi psihološki imunski sistem? bo potekalo na Zoom povezavi (ID: 965 3648 9503, geslo: 510590)

Več

 
Gostujoči predavanji o sodobni makedonski in bolgarski kratki prozi

V ponedeljek, 21. decembra 2020, ob 14.40 uri bo v okviru predavanj iz Sodobnih južnoslovanskih književnosti na Oddelku za slavistiko FF gostovala prof. dr. Vesna Mojsova Čepiševska (Filološka Fakulteta Blaže Koneski in Mednarodni seminar za makedonski jezik, literaturo in kulturo, Univerza Sv. Cirila in Metoda v Skopju) s predavanjem z naslovom Groteskna pomiritev s smrtjo: o prozni zbirki Dijane Petrove Ne delajte sence grobovom. Predavanje bo v makedonščini.
Ob 15.30 uri pa bo predaval prof. dr. Ljudmil Dimitrov (Fakulteta za slovanske študije Univerze Sv. Klimenta Ohridskega v Sofiji) s predavanjem Vera, upanje in ljubezen v »Mali Sodomi«: o prozni zbirki Vesele Ljahove Četrt ob obvoznici. Predavanje bo v bolgarščini. Predavanj se bosta udeležili tudi pisateljici Dijana Petrova in Vesela Ljahova. Predavanji lahko spremljate na Zoom povezavi (ID: 924 6295 2457, geslo: 430213).

 
Foto: prof. dr. Ljudmil Dimitrov
Zgodovinske in politične okoliščine razvoja čeških dežel v 2. polovici 19. stoletja

Oddelek za slavistiko FF vabi na predavanje dr. Jana Beneša, politologa in namestnika veleposlanika Češke republike v Sloveniji, z naslovom Zgodovinske in politične okoliščine razvoja čeških dežel v 2. polovici 19. stoletja v ponedeljek, 21. decembra 2020, ob 13.50 uri na Zoom povezavi (Geslo: 924 3350 6922). Predavanje bo v češčini.

Več

 
Pregled medijskih objav

Na fakultetnem intranetu lahko na zavihku FF v medijih prebirate prispevke v medijih, v katerih sodelujejo zaposleni na FF. Nekaj objav izpostavljamo spodaj.

Čemu so namenjeni muzeji in galerije danes (prispevek o spletnem pogovoru, ki ga je organiziral Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF, Radio Slovenija 3, Svet kulture, 11. 12. 2020)

Od Sikstinske kapele do Sevnice: kako je Michelangelova Poslednja sodba zaokrožila po Evropi (pogovor z umetnostnim zgodovinarjem doc. dr. Gašperjem Cerkovnikom, Oddelek za umetnostno zgodovino FF, www.rtvslo.si, 12. 12. 2020)

Gost oddaje je dr. Janez Bogataj (pogovor z zasl. prof. dr. Janezom Bogatajem, Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF, TV Slovenija 1, Intervju, 13. 12. 2020)


Šola na daljavo je postala boj za pozornost (izjava izr. prof. dr. Damijana Štefanca, Oddelek za pedagogiko in andragogiko FF, Delo, 18. 12. 2020)


 
.Od 21. do 25. 9. 2020 je v organizaciji Knjigarne FF potekal Ciklus besednih postaj. Delimo posnetek osmega pogovora: Dediščina prve svetovne vojne.
 
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si