Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 Napovednik dogodkov
10. sejem akademske knjige Liber.ac: Odprta znanost in univerzitetno založništvo

Med 21. in 23. majem 2019 bo v organizaciji FF potekal že 10. sejem akademske knjige Liber.ac, na katerem bo sodelovalo več kot 40 razstavljavcev. Letošnji sejem poteka pod naslovom Odprta znanost in univerzitetno založništvo in se osredotoča na načelo odprtega dostopa do znanstvenih objav in raziskovalnih podatkov ter na promocijo univerzitetnega založništva v Sloveniji in tujini. Odprtje sejma bo v torek, 21. maja 2019, ob 10.00 uri (Foersterjev vrt). Lepo vabljeni!

Program in druge informacije so na voljo na spletni strani sejma.

 
Gostujoča predavanja na Oddelku za slavistiko FF

Oddelek za slavistiko FF vabi na gostujoča predavanja s področja slovakistike dveh predavateljev iz Filozofske fakultete Univerze Pavla Jozefa Šafárika v Košicah

doc. dr. Marianna Sedláková:
- v ponedeljek, 20. maja 2019, ob 9.00 uri (Tobačna, pred. 2): Komunikacija in komunikacijski kanali;
- v ponedeljek, 20. maja 2019, ob 13.00 uri (pred. 209): Slovaščina v kontekstu slovanskih jezikov (zahodnoslovanski primeri) (predavanji bosta v slovaščini);

prof. dr. Marián Andričík:
- v sredo, 22. maja 2019, ob 13.00 (Tobačna pred. 1): Prevajalska delavnica: prevajanje poezije (predavanje bo v slovaščini);
- v četrtek, 23. maja 2019, ob 11.20 uri (Tobačna, pred. 4): Književno prevajanje kot izziv (predavanje bo v angleščini).


Foto: prof. dr. Marián Andričík
Predstavitev raziskave SHARE in njene podatkovne baze

ZIFF vabi na predstavitev raziskave SHARE in njene podatkovne baze, ki bo v organizaciji Inštituta za ekonomska raziskovanja potekala v ponedeljek, 20. maja 2019, ob 14.00 uri (Modra soba).
Več o raziskavi

 
Družbene identifikacije in nacionalistični diskurzi v Južni Afriki

Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF vabi na predavanje, ki ga bo izvedla gostujoča predavateljica izr. prof. Hana Horáková (Metropolitan University Prague). Predavanje z naslovom Družbene identifikacije in nacionalistični diskurzi v Južni Afriki bo v ponedeljek, 20. maja 2019, ob 13.00 uri (pred. P1, Zavetiška 5). Predavanje bo v angleškem jeziku.
 
 

 
Vpliv pogojnikov na posodabljanje prepričanj

Lingvistični krožek Filozofske fakultete v Ljubljani vabi na 1180. sestanek, ki bo v ponedeljek, 20. maja 2019, ob 18.00 uri (pred. 325). Na temo Vpliv pogojnikov na posodabljanje prepričanj bo predaval doc. dr. Borut Trpin, Univerza v Salzburgu in UL.
 
Mednarodna konferenca Dnevi Latinske Amerike in Karibov 2019 (Dnevi LAK 2019)

Ministrstvo za zunanje zadeve RS od 20. do 26. maja 2019 v Ljubljani in Piranu organizira drugo mednarodno konferenco Dnevi LAK 2019. Namen konference je okrepiti sodelovanje z državami regije Latinske Amerike in Karibov ter približati regijo širšemu krogu slovenskega prebivalstva s kulturnimi in promocijskimi dogodki. V okviru Dnevov LAK bodo v Slovenski kinoteki od 22. do 26. maja potekali dnevi latinskoameriškega filma, ki so jih pripravili v sodelovanju z veleposlaništvi latinskoameriških držav. Lepo vabljeni!

Več

 
Konferenca: Vloga Univerze v Ljubljani pri preobrazbi slovenskega naroda v nacijo

Vljudno vabljeni na konferenco Vloga Univerze v Ljubljani pri preobrazbi slovenskega naroda v nacijo, v torek, 21. maja 2019, z začetkom ob 9.30 uri (FDV, Kardeljeva ploščad 5, Ljubljana).

Več

 
Kulturne izmenjave na križiščih in stičiščih Beneške republike in Svetega rimskega cesarstva

Oddelek za umetnostno zgodovino FF in Mednarodno središče za primerjalne zgodovinske raziskave (ICCHS) vabita na sklop predavanj o umetnosti v Gradcu okrog leta 1600. Predavanji v angleškem jeziku bosta v torek, 21. maja 2019, ob 11.20 uri (pred. 343):

- Susanne König-Lein: “Poln številnih redkosti”: graški umetnostni kabinet in kulturne izmenjave v habsburškem cesarstvu okrog leta 1600;
- Edgar Lein: Skoraj pozabljeni Tintoretto v župnijski cerkvi v Gradcu.

Več

 
Informativni dan tutorstva FF in razpis za tutorje študente in oddelčne koorinatorje tutorjev študentov

Vabljeni na Informativni dan o tutorstvu, ki bo v torek, 21. maja 2019, ob 12.00 uri (pred. R1B). Starejši tutorji in tutorke bodo predstavili sistem in odgovarjali na vaša vprašanja. Objavljen je tudi razpis za tutorje študente in oddelčne koorinatorje tutorjev študentov za št. leto 2019/2020.
Razpis je objavljen tukaj.

 
Heglova politična epistemologija

Oddelek za filozofijo FF vabi na predavanje prof. Jean-François Kervégana Heglova politična epistemologija. Predavanje bo v torek, 21. maja 2019, ob 17.00 uri (pred.119). Predavanje bo v francoščini (prevod v slovenščino zagotovljen).

Več

 
Mednarodna filozofska konferenca: Heglov univerzalizem danes

Oddelek za filozofijo FF v sodelovanju s CAS Reka vabi na mednarodno filozofsko konferenco Heglov univerzalizem danes. Konferenca bo v sredo, 22. maja 2019, ob 18.00 uri v Atriju ZRC (Novi trg 2, Ljubljana). Sodelujoči: Jean-François Kervégan, Klaus Vieweg, Pierpaolo Cesaroni, Petar Bojanić, Zdravko Kobe. Predavanja bodo v nemščini (s slovenskim prevodom) in angleščini.

Več

 
Predavanje o turškem nacionalizmu

Oddelek za sociologijo FF vabi na predavanje dr. Mustafe Doğanoğluja (Univerza v Gaziantepu v Turčiji) z naslovom Instrumentalizacija urbanih prizorišč pri gradnji turške nacionalne identitete in nacionalizma. Predavanje bo v četrtek, 23. maja 2019, ob 15.30 uri (pred. 030). Predavatelj bo analiziral povezanost med politično močjo in produkcijo prostora. Osredotočil se bo zlasti na to, kako je turška republika od svoje zgodnje, kemalistične, do današnje različice instrumentalizirala mestne trge kot kraje vzpostavljanja nacionalnih spominov in simbolov prek spomenikov, poimenovanj in proslav.
 
Predavanje prof. dr. Gerharda Wolfa

Oddelek za germanistiko z nederlandistiko in skandinavistiko FF vabi na predavanje prof. dr. Gerharda Wolfa (Univerza v Bayreuthu) z naslovom Rojstvo nemškega proznega romana iz duha srednjega veka. Predavanje v nemškem jeziku bo v četrtek, 23. maja 2019, ob 16.20 uri (pred. 15).
 
Mednarodna znanstvena konferenca Bolgarija – Makedonija – Slovenija: medkulturni dialogi v 21. stoletju

Oddelek za slavistiko FF vljudno vabi na konferenco Bolgarija – Makedonija – Slovenija: medkulturni dialogi v 21. stoletju, ki bo potekala od 23. do 25. maja 2019 (Modra soba).

Program konference

 
Podelitev priznanja za najboljšo doktorsko disertacijo FF v štud. letu 2017/2018

Senat FF je konec meseca aprila potrdil prejemnike fakultetnega priznanja za najboljšo doktorsko disertacijo na področju humanistike in družboslovja. Letos priznanje (področje humanistika) prejme dr. Katra Meke za delo Beneško baročno slikarstvo na Kranjskem in Štajerskem: Naročniki in zbiralci (mentor: prof. dr. Matej Klemenčič, somentorica: prof. dr. Nina Kudiš).
Priznanje bomo podelili v sklopu podelitve magisterijev v petek, 24. maja 2019, ob 13.00 uri (Zbornična dvorana UL).
Iskrene čestitke!


Foto: Lanska podelitev priznanj
 
Festival frankofonskega univerzitetnega gledališča BalFra

Oddelek za romanske jezike in književnosti FF vabi na prvi Festival frankofonskega univerzitetnega gledališča BalFra, ki bo v petek, 31. maja, in soboto, 1. junija 2019, v Stari elektrarni v Ljubljani.

Več

 
Vabilo k sodelovanju na konferenci Zdravje in družba: interdisciplinarno raziskovanje zdravja, bolezni in zdravljenja

V okviru 100-letnice UL bo potekala interdisciplinarna znanstvena konferenca Zdravje in družba: interdisciplinarno raziskovanje zdravja, bolezni in zdravljenja, ki jo soorganizirajo štiri fakultete UL: FF, ZF in MF ter FSD. Konferenca bo v četrtek, 24. oktobra 2019 (predstavitve raziskav), in petek, 25. oktobra 2019 (delavnice), na FF. Prijave zbirajo do 15. junija 2019, na e-naslov: martina.oder@zf.uni-lj.si.

Več

 
Zaključili sta se dve konferenci

Konec prejšnjega tedna sta potekali 10. mednarodna konferenca mreže ELOA z naslovom Dejavnejša udeležba starejših moških v skupnosti in zaključna konferenca Old Guys Say Yes to Community (Erasmus + projekt). Več si lahko preberete na spletni strani.

Foto: Matjaž Rušt

 
Rok za zgodnje prijave na filozofsko poletno šolo (26.–30. avgust 2019) FAIL BETTER! je podaljšan do 31. maja 2019.

Več

 
 
 
Na Besedni postaji so predstavili knjigo Sarivala Sosiča Jaz sam
(Založba Litera).

 
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si