Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 Napovednik dogodkov
37. mednarodni znanstveni simpozij Obdobja

Včeraj se je začel 37. mednarodni znanstveni simpozij Obdobja z naslovno temo Starejši mediji slovenske književnosti: Rokopisi in tiski, ki ga organizira CSDTJ. Simpozij poteka še danes, program je na voljo tukaj.
Zbornik prispevkov s simpozija je že na voljo v Knjigarni FF.

 

 

Predavanje: Moj stik z jeziki in z jezikoslovjem po letu 1975

Lingvistični krožek Filozofske fakultete v Ljubljani vabi na 1162. sestanek, ki bo v ponedeljek, 19. novembra 2018, ob 18.00 uri (pred. 325). Na temo Moj stik z jeziki in z jezikoslovjem po letu 1975 bo predaval akad. prof. dr. Janez Orešnik, Oddelek za primerjalno in splošno jezikoslovje FF.
 

Materinstvo vs. profesionalizem: od našega časa do Dekline zgodbe

Vabljeni na predavanje in razpravo, ki bo v ponedeljek, 19. novembra 2018, ob 19.00 uri (pred. 15). Predavanje z naslovom Materinstvo vs. profesionalizem: od našega časa do Dekline zgodbe bo imel Robin Bates. Koreferentki bosta prof. dr. Eva D. Bahovec in Petra Polanič.
Predavanje bo v angleškem jeziku, komentarji obeh koreferentk in razprava pa v slovenskem in angleškem jeziku.
 
Foto: https://www.emka.si/deklina-zgodba/PR/2401579

 
Predaval bo dr. Darko Matovac

Oddelek za slavistiko FF vabi na predavanja, ki jih bo v okviru Ceepusove mreže AT-037 izvedel dr. Darko Matovac (Filozofska fakulteta Univerze v Zagrebu):

20. novembra 2018, ob 9.40 uri (pred. 06): O predlogih in njihovih pomenih;
21. novembra 2018, ob 10.30 uri (pred. 5): Glagolska prefiksacija v hrvaškem jeziku: Kako
jo opisati? Kako jo poučevati?
;
21. novembra 2018, ob 13.00 uri (pred. 209c): Besedni red v samostalniških besednih zvezah v hrvaščini.

Foto: http://ffzg.academia.edu/

 
ZZ FF in Knjigarna FF na Slovenskem knjižnem sejmu

ZZ FF in Knjigarna FF se bosta prihodnji teden (20.–25. 11. 2018) predstavili na Slovenskem knjižnem sejmu na skupni stojnici UL. Stojnica bo v drugem preddverju, vabljeni pa tudi na naše sejemske dogodke, ki jih najdete tukaj.
 
Mednarodna glasbena delavnica Slowindovih dvajset

Oddelek za muzikologijo FF vabi na mednarodno glasbeno delavnico Slowindovih dvajset, ki bo v okviru Festivala Slowind potekala na FF. Delavnica za glasbenike, skladatelje, muzikologe, študente glasbe in muzikologije ter ljubitelje glasbe bo v torek,
20. novembra 2018, od 9.30 ure dalje (Modra soba). Kotizacije ni.

Več


Foto: Jaka Babnik
Razstava ob življenjskem jubileju profesorice Aleksandre Derganc

Vljudno vabljeni na odprtje razstave ob življenjskem jubileju zasl. prof. dr. Aleksandre Derganc v torek, 20. novembra 2018, ob 11.30 uri pred tajništvom Oddelka za slavistiko in slovenistiko (2. nadstropje). Razstava bo na ogled do 30. novembra 2018.

 
Predavanje o neologizmih pri prevajanju avantgardne literature

Vljudno vabljeni na predavanje dr. Vladimirja Feščenka in dr. Olge Sokolove, raziskovalcev z Inštituta za jezikoslovje Ruske akademije znanosti. Predavanje o Neologizmih pri prevajanju italijanske in angleške avantgardne literature v ruščino bo v sredo, 21. novembra 2018, ob 9.00 uri (pred. 116). Predavanje bo v ruščini.
 
Na Besedni postaji v četrtek, 22. novembra 2018, ob 17.00 uri (Modra soba):

Jana S. Rošker (ur.), Krepost kot temelj dobrega sosedstva: konfucijanstvo v sodobni Vzhodni Aziji (Znanstvena založba FF)

Konfucijanstvo je svetovno znan pojem, ki označuje sistem mišljenja, ki je dolga stoletja predstavljal temelj socialne in politične etike, državne doktrine in sistema vrednot tradicionalne Kitajske. Svoj evropski naziv je dobil po Konfuciju (551–479 pr. n. št.). To je latinska inačica imena Kong fuzi (»mojster Kong«), s katero so jezuitski misijonarji v 17. stoletju poimenovali najznamenitejšega predstavnika te filozofske in etične smeri, ki je na Kitajskem sicer znana pod imenom Šola izobražencev (Ru jia).
Knjigo bodo predstavili urednica, prof. dr. Jana S. Rošker, dr. Tea Sernelj in Marko Ogrizek.
Prijazno vabljeni!


Dogodek je del kulturnega programa knjigarne, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.
 
Informativni dan za Erasmus+

Vabljeni na informativni dan za študijske izmenjave ter praktično usposabljanje Erasmus+, ki bo v petek, 23. novembra 2018, ob 14.00 uri (pred. 15). Dogodek je namenjen študentom, ki se bodo prijavili na razpis Erasmus+ in v naslednjem študijskem letu izvedli študijsko izmenjavo ali praktično usposabljanje Erasmus+, ter koordinatorjem.
 
Dostop do korpusov besedil v okviru orodja Sketch Engine

Do 1. aprila 2022 imamo zaposleni in študenti brezplačen dostop do korpusov besedil v okviru orodja Sketch Engine. Orodje Sketch Engine vsebuje 500 pripravljenih korpusov v več kot 90 jezikih in je primerno za jezikoslovce, leksikografe, prevajalce, učence in učitelje tujih jezikov. Podrobnosti o registraciji in prostem dostopu so na voljo tukaj.
28.–29. novembra 2018 in/ali 5.–6. decembra 2018 bodo v Brnu potekale tudi dvodnevne delavnice na temo uporabe orodja. Podrobnosti o delavnicah so na voljo tukaj.

 
Novosti ZZ FF:

Maria Wtorkowska, Maria Wacławek, Lidija Rezoničnik (ur.): Sedemdeset let poučevanja poljskega jezika v Ljubljani: posvečeno Nikolaju Ježu (Slavica Slovenica) 

Znanstvena monografija v uvodnem delu povzema prispevek Rozke Štefan in Nika Ježa k razvoju polonistike v Sloveniji. Nato v treh tematskih sklopih predstavlja najnovejše raziskave s področja literarne vede, prevodoslovja in jezikoslovja, povezane s polonistiko, hkrati pa tudi z Nikom Ježem, ki v letu 2018 praznuje svoj življenjski jubilej.
Knjigo lahko kupite in prelistate tukaj.

 
Mojca Nidorfer Šiškovič, Mateja Lutar (ur.): Antologija literature Ivana Cankarja s prevodi v tuje jezike 

Antologija literature Ivana Cankarja s prevodi v 21 jezikov je zbirka študentskih prevodov, ki so nastali v študijskem letu 2017/2018 na skoraj 60 tujih univerzah v okviru programa Slovenščina na tujih univerzah, s katerim se slovenistike po svetu, povezane v okviru programa Slovenščina na tujih univerzah, pridružujejo obeležitvi Cankarjevega leta
Knjigo lahko kupite in prelistate tukaj.

Druge tedenske novosti Knjigarne FF si lahko ogledate tu.

 
3. srečanje alumnov Oddelka za psihologijo

Na Oddelku za psihologijo FF je v tem tednu potekalo že tretje srečanje alumnov oddelka, ki je bilo zopet dobro obiskano. Na srečanju so se predstavile posamezne katedre ter njihovi zaposleni, poudarek je bil predvsem na predstavitvi trenutnih raziskovalnih področij ter možnostih povezovanja s prakso. Vzdušje je bilo pozitivno in alumni se že veselijo prihodnjih organiziranih dogodkov oddelka.
 
Posnetek pogovora dr. Primoža Krašovca in Marka Bauerja o knjigi McKenzieja Warka, Molekularno rdeče: teorija za dobo antropocena (Sophia) na Besedni postaji, 23. oktobra 2018.
 
 
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si