Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 Napovednik dogodkov
Odprtje razstave besedil Anje Štefan

Vljudno vas vabimo na odprtje razstave besedil Anje Štefan Svet je kakor ringaraja, ki bo v ponedeljek, 18. marca 2019, ob 10.00 uri v avli FF. Igriva besedila nas bodo ob spremljavi priznanih slovenskih ilustratorjev v okviru praznovanja stoletnice FF in UL popeljala v pomlad.

Foto: Nada Žgank
 
Jeziki v slovenskih obmorskih krajih

Lingvistični krožek Filozofske fakultete v Ljubljani vabi na 1172. sestanek, ki bo v ponedeljek, 18. marca 2019, ob 18.00 uri (pred. 325). Na temo Jeziki v slovenskih obmorskih krajih bo predavala doc. dr. Suzana Todorović, Univerza na Primorskem.
 
Predstavitev knjige Slovnica slovaškega jezika – I. del Oblikoslovje

Oddelek za slavistiko FF in Veleposlaništvo Slovaške republike vabita na predstavitev knjige doc. dr. Eve Tibenske Gramatika slovenského jazyka – I. diel: Morfológia (Slovnica slovaškega jezika – I. del Oblikoslovje). Predstavitev bo v torek, 19. marca 2019, ob 16.00 uri v Modri sobi.
 
Poplave so del našega vsakdana

Ob svetovnem dnevu voda vabljeni na dogodek Poplave so del našega vsakdana, ki ga na Oddelku za geografijo FF organizirajo v sodelovanju z agencijo ARSO. Potekal bo v četrtek, 21. marca 2019, ob 9.30 uri (predavalnica 233). Predavanjem bo sledilo odprtje razstave in okrogla miza, na kateri bodo razpravljali o prilagajanju na podnebne spremembe, ukrepanju na različnih ravneh ter geografsko sprejemljivih ukrepih za poplavno varnost.
 
Dediščina vojaških pokopališč, kapelic, spomenikov in znamenj 1. svetovne vojne

Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF v okviru predavanj Kultura stavbarstva in bivanja vabi na predavanje izr. prof. dr. Vita Hazlerja. Predavanje z naslovom Dediščina vojaških pokopališč, kapelic, spomenikov in znamenj 1. svetovne vojne bo v četrtek, 21. marca 2019, ob 13.00 uri (predavalnica P4, Zavetiška 5).
 
Odprtje razstave Vsak dar ima svoj čar?

Vabljeni na odprtje razstave Vsak dar ima svoj čar?, ki bo v četrtek, 21. marca 2019, ob 18.00 uri (prostor pred Viteško dvorano Posavskega muzeja Brežice). V projektu in pri razstavi sta sodelovali diplomantki prve stopnje Oddelka za etnologijo in kulturno antropologijo FF.


 
Predavanje Petra Roseia

Oddelek za germanistiko FF vabi na predavanje avtorja Petra Roseia z naslovom „Erinnern – Enthüllen – Erzählen“ („spomniti – razkriti – pripovedovati“), ki bo v sredo, 27. marca 2019, ob 8.00 uri (didaktična učilnica). Dogodek bo potekal v nemškem jeziku.

Več


Foto: Gabriela Brandenstein

 
Govori FF
ciklus javnih predavanj
1.–18. april 2019, vsakokrat ob 18h, predavalnica 34


V okviru praznovanja 100. obletnice Univerze v Ljubljani FF v mesecu aprilu predstavlja ciklus javnih predavanj Govori FF, v katerem bodo svoje delo predstavili uveljavljeni profesorji in profesorice FF, ki so redno navzoči v slovenski javnosti. V seriji predavanj bodo spregovorili odmevni misleci in razmišljali o temah, ki se tako ali drugače dotikajo aktualnosti slovenske družbe in njene umeščenosti v nacionalni in transnacionalni kontekst. Dvanajst javnih, prosto dostopnih predavanj skuša koherentno zajeti celostno gesto humanistične in družboslovne refleksije, kakršno ta trenutek širši javnosti lahko ponudi FF UL, največja slovenska humanistična in družboslovna ustanova.

Razpored predavanj

 
Na Besedni postaji v torek, 26. marca 2019, ob 17.00 uri (Modra soba):
 
Branko Gradišnik, Julij avgusta: strogo zaupno po Zakavkazju (Založba Pivec)
 
Potoroman iz serije »Strogo zaupno z Brankom« prinaša humorna, a esejistično poglobljena razmišljanja o deželah, po katerih avtor popotuje, hkrati pa se ukvarja s temeljnimi vprašanji človeka in njegove nravi. Knjigo bosta predstavila Branko Gradišnik in ilustrator Ciril Horjak.
 
V sredo, 20. marca 2019, ob 17.00 uri vabimo na predstavitev knjige, ki jo je uredil prof. dr. Roman Kuhar, Identitete na presečišču kriz (Znanstvena založba FF)
 

Dogodek je del kulturnega programa knjigarne, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.
 
Obisk soproge predsednika Republike Bolgarije

FF je 11. marca 2019 obiskala soproga predsednika Republike Bolgarije gospa Desislava Radeva. Ob obisku se je srečala z dekanom fakultete, prof. dr. Romanom Kuharjem, ter s študenti Oddelka za slavistiko, kjer deluje tudi lektorat bolgarskega jezika.

Foto: Uroš Taljat

 
Ženske biografije na Wikipediji

Praznovanja 8. marca se z letošnjo temo Slovenske ženske biografije na Wikipediji udeležuje tudi seminar prof. dr. Mirana Hladnika Strokovno pisanje.
Njegov namen je popraviti zgolj 7,8-odstotni delež, ki ga (sodeč po Slovenski biografiji, kjer je med skupaj 6813 biografijami 531 ženskih) zavzemajo ženske v slovenski kulturi. Wikidata Query Service pokaže, da slovenska Wikipedija med slovenskimi pisatelji izkazuje 16,7-odstotno, med pesniki 16,9-odstotno in na področju športa 17,6-odstotno udeležbo žensk. Za primerjavo: francoske športnice so s 14,7 % nekoliko manj, nemške pa z 20,8 % nekoliko bolj emancipirane od slovenskih.

 
40 let Znanstvenoraziskovalnega inštituta FF
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si