Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 Napovednik dogodkov
Prof. dr. Agnes Pisanski Peterlin in doc. dr. Peter Mikša med nominiranci za Mentorja leta 2020

Društvo Mlada akademija je objavilo seznam nominirancev in nominirank za Mentorja leta 2020. Med njimi sta tudi nominiranca s FF, in sicer prof. dr. Agnes Pisanski Peterlin (Oddelek za prevajalstvo FF) in doc. dr. Peter Mikša (Oddelek za zgodovino FF). V društvu nagrado podeljujejo mentoricam in mentorjem doktorskih študentk in študentov v Sloveniji. Pet finalistov izbora ter zmagovalec oz. zmagovalka bodo razglašeni na slavnostni podelitvi, ki bo potekala 26. maja 2021 ob 18.00 uri prek spleta. Iskrene čestitke!

Več


 
Uresničevanje Načrta enakosti spolov: izkušnje in dobre prakse

Vabljeni na zaključni dogodek Dnevov enakosti spolov FF z naslovom Uresničevanje Načrta enakosti spolov: izkušnje in dobre prakse, ki bo potekal v ponedeljek, 17. maja 2021, ob 10.00 uri prek Zooma. Na pogovoru bodo sodelovale Ilayda Ece Ova z Univerze Sabanci (Istanbul, Turčija), Maria Jesus z Univerze Deusto (Bilbao, Španija) ter Milica Antić Gaber in Jasna Podreka s FF. O pomenu delovanja na tem področju in uresničevanju načrta enakosti spolov bosta v uvodnih pozdravnih nagovorih spregovorila rektor UL prof. dr. Igor Papič in dekan FF prof. dr. Roman Kuhar. Dogodek bo potekal v angleščini.

Več

 
Predavanje prof. Lynne Segal: Jezik in politika skrbi

V okviru Dnevov enakosti spolov FF vabljeni v ponedeljek, 17. maja 2021, ob 17.00 uri na predavanje zaslužne profesorice psihologije in študijev spola na Birkbeck Collegeu Univerze v Londonu prof. Lynne Segal z naslovom Jezik in politika skrbi. Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku na Zoomu.

Več

 
Seminar Heglova politična metafizika: Kaj predeluje umetnost?

Raziskovalna skupina za nemško klasično filozofijo in Oddelek za filozofijo FF vabita v ponedeljek, 17. maja 2021, ob 18.00 uri na Seminar Heglova politična metafizika, na katerem se posvečajo analizi politične forme Heglovega pojma. Srečanja bodo potekala preko Zoom platforme. Na tokratnem srečanju se bo dr. Samo Tomšič posvetil Heglovemu pojmovanju presežka, ki nastane pri produkciji umetniških del, in preko tega izpostavil materialistično jedro njegove estetike. Tekst, ki bo podlaga seminarja, je dostopen na spletni strani seminarja.
 
Več

 
Sejem akademske knjige Liber.ac 2021: Stopinje v mestu

Letošnji sejem Liber.ac bo potekal med 18. in 20. majem 2021 na spletu. Sejem že vse od leta 2010 povezuje članice UL ter mnoge slovenske akterje s področja izdajanja, promocije in distribucije akademskih knjig. Sejem bo spremljal bogat spremljevalni program, ki tokrat nosi naslov Stopinje v mestu, večino dogodkov je pripravil Oddelek za arheologijo FF. Spletni dogodki bodo tako z različnih zornih kotov osvetlili poglede na mesto, njegov pomen in razvoj, pogovarjali pa se bomo tudi o spreminjajoči se vlogi mestnega prostora v času epidemije. Lepo vabljeni na sejem, kjer vas bodo čakale posebne cene izbranih knjižnih del, in na dogodke v spremljevalnem programu!

FB-stran
FB-dogodek

 
Predavanja doktorskih študentov in študentk

V torek, 18. maja 2021, ob 16.20 uri bosta v okviru predavanj pri predmetu Antropologija in pisanje ter seminarja iz Epistemologije vsakdanjega življenja na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo FF predavala doktorska študenta na smeri etnologija, kulturna in socialna antropologija:

- Cristián Román Huenufil: Genealogija postkolonialnosti in staroselska drugost v Latinski Ameriki (posebej v Čilu) (Predavanje bo potekalo v španskem jeziku, s prevajanjem.);

- Sebastjan Weber: Dan Podjed – od opazovanja opazovalcev do opazovanja razkazovalcev.

Za dostop do predavanja, ki bo potekalo na spletu, pišite prof. dr. Rajku Muršiču (rajko.mursic@ff.uni-lj.si).

 
Naročniki in kiparji med Reko in Ljubljano v 18. stoletju

Mednarodno središče za primerjalne zgodovinske raziskave (ICCHS) vabi na predavanje Maria Pintarića z naslovom Naročniki in kiparji med Reko in Ljubljano v 18. stoletju. Predavanje bo v sredo, 19. maja 2021, ob 18.00 uri na Zoom povezavi (ID: 964 7795 9020, geslo: 642213). Predavanje bo v hrvaškem jeziku.

Več

 
Zgodovinopisje, politika spomina in politični revizionizem v postresničnostni družbi

Oddelek za zgodovino FF organizira okroglo mizo Zgodovinopisje, politika spomina in politični revizionizem v postresničnostni družbi, ki bo potekala v četrtek, 20. maja 2021, ob 11.30 uri na oddelčnem YouTube kanalu. Okroglo mizo bosta povezovala doc. dr. Jernej Kosi in doc. dr. Ana Cergol Paradiž, sodelujejo: prof. dr. Božo Repe, prof. dr. Marta Verginella, izr. prof. dr. Rok Stergar in izr. prof. dr. Sašo Jerše. Lepo vabljeni!

Več

 
Istrska družba po povojnem »eksodusu«: Družbene meje in odnosi

V četrtek, 20. maja 2021, ob 13.00 uri bo v okviru vaj pri predmetu Družbena razmerja v Sloveniji na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo FF gostovala izr. prof. dr. Katja Hrobat Virloget (Fakulteta za humanistične študije, Univerza na Primorskem) s predavanjem z naslovom Istrska družba po povojnem »eksodusu«: Družbene meje in odnosi. Vabljeni (vabilo s prijavo na eika@ff.uni-lj.si prejmete po vnaprejšnji prijavi)!
 
Gostujoče predavanje Slovaška ljudska kultura – od glasbenih inštrumentov do muzejev na prostem

V četrtek, 20. maja 2021, ob 13.00 uri bo pri predmetu Kultura, civilizacija in pismenstvo na Oddelku za slavistiko FF gostovala prof. dr. Marta Botiková s Filozofske fakultete v Bratislavi (Oddelek za etnologijo in muzeologijo), ki bo predavala o slovaški ljudski kulturi. Predavanje v slovaščini bo na Zoom povezavi (ID: 219 057 4936): Vabljeni!
 
Premiera dokumentarnega filma o prvih sto letih Oddelka za zgodovino FF

Oddelek za zgodovino FF vabi na premiero dokumentarnega filma o prvih sto letih oddelka z naslovom Smisel je razumevanje zgodovine (Ž. Zwitter, B. Balkovec, B. J. Flajšman). Premiera filma bo v ponedeljek, 24. maja 2021, ob 20.00 uri na oddelčnem YouTube kanalu. Premieri bo sledil pogovor z ustvarjalci filma (voditeljica dr. Polona Balantič, v živo na oddelčnem YouTube kanalu).
Dokumentarni film Smisel je razumevanje zgodovine je nastal leta 2020 v lastni produkciji Oddelka za zgodovino FF. Scenarist in režiser je doc. dr. Žiga Zwitter, sodelavca sta izr. prof. dr. Bojan Balkovec (sorežija in montaža) in dr. Božidar J. Flajšman (snemanje, montaža). Premiera filma je bila načrtovana v maju 2020, zaradi pandemije covida-19 so jo prestavili za eno leto in jo preselili na splet.
 
Napovednik filma
Novosti Znanstvene založbe FF

Maja Malec, Olga Markič (ur.): Misli svetlobe in senc: Razprave o filozofskem delu Marka Uršiča

Z zbornikom Misli svetlobe in senc želijo kolegice in kolegi počastiti Uršičevo sedemdesetletnico. V njem so zbrane razprave, ki so jih avtorji predstavili na simpoziju novembra 2019 ob Uršičevi upokojitvi. Prispevki kažejo na širok vsebinski razpon filozofskih tem, ki časovno segajo od Parmenida do sodobnih filozofov umetne inteligence pa tudi pesmi Borisa A. Novaka, ki uvajajo in zaključujejo filozofski del ter ga umetniško bogatijo.

Knjiga je na voljo v Knjigarni FF. Do nje lahko tudi prosto dostopate na portalu E-knjige ZZFF.


 

Juš Škraban, Uršula Lipovec Čebron: Medkulturna mediacija in zdravstvo v Sloveniji (Zupaničeva knjižnica)

Monografija je posvečena medkulturni mediaciji, ki jo lahko opredelimo kot posebno stroko, namenjeno premoščanju jezikovnih, kulturnih in drugih ovir v različnih javnih ustanovah, vključno z zdravstvenimi. Medkulturna mediacija se v Sloveniji uveljavlja predvsem v zdravstvenih ustanovah, ki so kot odziv na številne jezikovne in kulturne nesporazume med tujejezičnimi pacienti in zdravstvenimi delavci začele s postopnim zaposlovanjem medkulturnih mediatork.
Pogovoru o knjigi lahko prisluhnete na spletnem sejmu Liber.ac v sredo, 19. 5., ob 15. uri.

Knjiga je na voljo v Knjigarni FF. Do nje lahko tudi prosto dostopate na portalu E-knjige ZZFF.

 

Jan Ciglenečki, Franci Zore, Nena Bobovnik (ur.): Egiptovsko puščavništvo

V tej knjigi, ki je nastala v sodelovanju z Inštitutom za študije meništva in kontemplativne znanosti, so zbrani pisni prispevki predavateljev iz cikla predavanj na temo egiptovskega puščavništva in meništva, ki ga je organiziral Oddelek za filozofijo FF v okviru predmeta Srednjeveška in renesančna filozofija. Tematika prispevkov je raznovrstna in prinaša vpogled v različne vidike duhovnosti, filozofije in književnosti egiptovskega puščavništva in meništva ter njunega vpliva na poznejša obdobja v zgodovini filozofije in krščanstva. Pogovoru o knjigi lahko prisluhnete na spletnem sejmu Liber.ac v torek, 18. 5., ob 17. uri.

Knjiga je na voljo v Knjigarni FF. Do nje lahko prosto dostopate na portalu E-knjige ZZFF.

Razstava Spirou4Rights

V razstavnem prostoru Peti štuk smo 12. maja 2021 odprli razstavo SPIROU4RIGHTS  – angažirano razstavo o pomenu človekovih pravic, v okviru katere je trideset belgijskih striparjev ilustriralo trideset členov Splošne deklaracije človekovih pravic iz leta 1948. Razstavo so otvorili dekan FF prof. dr. Roman Kuhar, direktorica Francoskega kulturnega centra v Sloveniji ga. Isabelle Desvignes ter predstavnik belgijskega veleposlaništva na Dunaju g. Adrien Vernimmen. Besedila so prevedli študentke in študenti Oddelka za prevajalstvo FF pod mentorstvom doc. dr. Adriane Mezeg, lekt. dr. Nadje Dobnik in prof. dr. Mojce Schlamberger Brezar.
Vabljeni k ogledu!

 
Pregled medijskih objav

Na fakultetnem intranetu lahko na zavihku FF v medijih prebirate prispevke v medijih, v katerih sodelujejo zaposleni na FF. Nekaj objav izpostavljamo spodaj.


Jezikalec_ka (v oddaji sodeloval prof. dr. Marko Stabej, Oddelek za slovenistiko FF, Val 202, 7. 5. 2021)

Ne veš, da ti je ime tako kot meni (pogovor z izr. prof. dr. Andrejem Blatnikom, Oddelek za bibliotekarstvo, informacijsko znanost in knjigarstvo FF, Dnevnik, 11. 5. 2021)

Okupacijske meje 1941–1945 (s predstavitvijo štirih knjig se je zaključil projekt Okupacijske meje 1941–1945 Oddelka za zgodovino FF, Dnevnik, 11. 5. 2021)


Tajvan in WHO: čas je za razsodnost in zdrav razum (prispevek doc. dr. Saše Istenič Kotar, Oddelek za azijske študije FF, Dnevnik, 14. 5. 2021)
 
Posnetek dogodka Spolni stereotipi v medijih in njihov vpliv na otroke, ki je v okviru Dnevov enakosti spolov FF potekal 12. maja 2021.
 
Facebook
LinkedIn
Instagram
Twitter
YouTube
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si