Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 Napovednik dogodkov
Zlati red za zasluge zasl. prof. akad. dr. Janku Kosu, red za zasluge zasl. prof. dr. Ani Krajnc in medalja za zasluge viš. pred. Sergiju Šlencu

Predsednik republike Borut Pahor je 11. junija 2019 vročil državna odlikovanja. Zlati red za zasluge je prejel zasl. prof. akad. dr. Janko Kos za izjemni znanstveni in kulturni opus ter življenjsko delo na področju primerjalne književnosti, red za zasluge je prejela zasl. prof. dr. Ana Krajnc za velik prispevek k razvoju izobraževanja odraslih v Sloveniji in drugje ter pri uveljavitvi Slovenske univerze za tretje življenjsko obdobje, medaljo za zasluge pa je prejel viš. pred. Sergij Šlenc za izjemni prispevek k povezovanju med italijanskim in slovenskim narodom predvsem na jezikovnem in literarnem področju.
Prejemnici in prejemnikoma odlikovanj iskreno čestitamo!


Več
Foto: Daniel Novakovič (Foto servis STA)

 
Prof. dr. Boris A. Novak prejel Levstikovo nagrado

Včeraj je Mladinska knjiga Založba podelila Levstikove nagrade. Levstikovo nagrado za življenjsko delo je prejel pesnik, pisatelj, dramatik prof. dr. Boris A. Novak. Eden najboljših slovenskih književnih ustvarjalcev Boris A. Novak je tudi za otroke in mladino ustvaril izviren in izrazno močen opus, s katerim se uvršča v sam vrh mladinske in otroške književnosti na Slovenskem.
Nagrajencu iskrene čestitke!

Več (vir: www.rtvslo.si)

 
10. konferenca CoLIS

V dneh od 16. do 19. junija 2019 bo na FF potekala 10. konferenca CoLIS (Conceptions of Library and Information Science), ki jo gosti in organizira Oddelek za bibliotekarstvo, informacijsko znanost in knjigarstvo FF. Konferenca se ukvarja s teoretičnimi in praktičnimi izzivi s področja bibliotekarstva in informacijske znanosti. Gosti preko 110 raziskovalcev, profesorjev ter praktikov, ki prihajajo iz okrog 20 držav ter štirih celin.

Več

 
Poletna prevodoslovna šola

Od 17. do 28. junija 2019 bo na FF (pred. 5) potekala 8. DOTTSS STRIDON poletna prevodoslovna šola za doktorske študente in učitelje prevajanja. Šole se bodo udeležili študenti in študentke iz enajstih držav, učiteljski kader pa prihaja s petih univerz. Letos je gostujoči profesor eden najznamenitejših sodobnih prevodoslovcev, prof. dr. Lawrence Venuti z Univerze Temple (ZDA). Profesor Venuti bo imel vsak dan od ponedeljka do četrtka predavanja. Razpored najdete na tej povezavi.
Lepo vabljeni!


 
Prevajalci danes in jutri: prihodnost poklica

Oddelek za prevajalstvo FF vabi na pogovor o prihodnosti poklica prevajalca, ki bo pred konferenco TSCL 2019 in v sklopu pobude #TranslatingEurope potekal v četrtek, 20. junija 2019, ob 17.00 uri v Hiši Evropske Unije (Dunajska 20, Ljubljana). Dogodek bo potekal v angleščini, tolmačenje bo zagotovljeno. Udeležbo na dogodku je treba potrditi prek spletne prijave do 18. junija 2019.

Več

 
Odprtje razstave Vinceremo, videt čemo (Okupacijske meje v Beli Krajini 1941–1945)

Oddelek za zgodovino FF vabi na odprtje razstave Vinceremo, videt čemo (Okupacijske meje v Beli Krajini 1941–1945), ki bo v četrtek, 20. junija 2019, ob 19.00 uri v Mestni muzejski zbirki v Črnomlju.

Več
Prevodoslovna konferenca Odziv prevajanja in tolmačenja na trende in izzive sodobne družbe

21. in 22. junija 2019 bo v prostorih FF potekala mednarodna prevodoslovna konferenca Odziv prevajanja in tolmačenja na trende in izzive sodobne družbe. Plenarni predavatelji so Lawrence Venuti (Temple University), Robert Phillipson (Copenhagen Business School) in Nike K. Pokorn (Univerza v Ljubljani). Program konference in več informacij je na voljo na spletni strani.
Poletna šola Trajnostna raba regionalnih virov

Oddelek za geografijo FF med 30. junijem in 12. julijem 2019 organizira poletno šolo CEEPUS mreže GEOREGNET z naslovom Trajnostna raba regionalnih virov. Osrednja tema poletne šole je raba regionalnih virov v kontekstu trajnostnega razvoja. Petnajst predavateljev iz Slovenije in tujine bo študentom, ki prihajajo iz petnajstih univerz Srednje in Jugovzhodne Evrope, predstavilo različne vidike trajnostne rabe regionalnih virov.

Več


 
E-knjižne novosti ZZFF

Na portalu E-knjige ZZFF lahko izbirate že med 145 naslovi publikacij Znanstvene založbe FF, ki so objavljene v odrtem dostopu. Sveže iz ponudbe: Pismenost in kultura Kijevske Rusije (ur. Blaž Podlesnik), Terapija sprejemanja in predanosti (ur. Gregor Žvelc), Dialogu naproti (ur. Vesna Požgaj Hadži, Marko Ljubešić in Jerica Ziherl) in Translation and / und Migration, Prevajanje in migracije (ur. Ada Gruntar Jermol, Mojca Schlamberger Brezar in Vlasta Kučiš). Vabljeni k branju!
 
Simpozij Likovna dela na pergamentu in papirju

Na FF je od 6. do 8. junija 2019 potekal mednarodni simpozij z naslovom Likovna dela na pergamentu in papirju (Works of Art on Parchment and Paper). S predavanji in postri se je predstavilo kar 56 avtorjev iz Avstrije, Kolumbije, Hrvaške, Češke republike, Grčije, Italije, Litve, Rusije, Nizozemske, Združenega kraljestva, Združenih držav Amerike in Slovenije.
 
Dekan sprejel športnice in športnike fakultete

V ponedeljek, 10. junija 2019, se je dekan FF, prof. dr. Roman Kuhar, srečal s športnicami in športniki fakultete, ki so v različnih športih zastopali barve fakultete. Dekan jim je ob koncu sezone čestital za vse dosežene uspehe ter se jim zahvali za sodelovanje in trud. Zbrane na dogodku je nagovoril tudi vodja Pedagoške enote za šport, pred. Gregor Hribar.

Več
Zaživela je Gigafida 2.0 z več kot milijardo slovenskih besed

Center za jezikovne vire in tehnologije Univerze v Ljubljani (CJVT UL) je v četrtek, 13. junija 2019, predstavil novo različico korpusa Gigafida 2.0: korpus pisne standardne slovenščine. Korpus je nastal v okviru projekta Nadgradnja korpusov Gigafida, Kres, ccGigafida in ccKres, ki ga je financiralo Ministrstvo za kulturo v letih 2015‒2018.
Več si lahko preberete tukaj.

 
Kampanja spodbujanja zdravega načina življenja in zmanjševanja porabe energije na UL

FF se pridružuje kampanji spodbujanja zdravega načina življenja in zmanjševanja porabe energije na Univerzi v Ljubljani (UL). Kampanja je rezultat sodelovanja v okviru projekta MOBISTYLE (Motivating end-users behavioral change by combined ICT based modular Information on energy use, indoor environment, health and lifestyle), ki teče pod okriljem programa Obzorje 2020 in ga vodi Inovacijsko-razvojni inštitut UL (IRI UL). Namen projekta je motivirati spremembe vedenja uporabnikov s širjenjem njihovega zavedanja o zdravem načinu življenja in zmanjševanju energije na UL.
Več si lahko preberete tukaj.


 
Aprila smo na FF v počastitev stoletnice organizirali tritedenski predavateljski maraton Govori FF. Če ste ga zamudili, vam v ogled ponujamo posnetke vseh dvanajstih predavanj, ki so dosegljivi na tej povezavi.
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si