Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 Napovednik dogodkov
Mednarodni muzikološki simpozij ob 250-letnici smrti Giuseppeja Tartinija

Oddelek za muzikologijo FF vabi na mednarodni muzikološki simpozij ob 250-letnici smrti Giuseppeja Tartinija, ki bo potekal 16. in 17. novembra 2020. Simpozij z naslovom V iskanju popolne harmonije: Tartinijeva glasba in glasbena teorija v lokalnem in evropskem okviru organizirata Oddelek za muzikologijo FF in Slovensko muzikološko društvo v sodelovanju z Muzikološkim inštitutom ZRC SAZU in Skupnostjo Italijanov "Giuseppe Tartini" Piran. Simpozij bo v celoti potekal prek spletne Zoom konference (prijave na: nejc.sukljan@ff.uni-lj.si) in v neposrednem prenosu prek Facebooka.

Več
Antropologija z medicino: o zbliževanjih na terenu in v sistemu

Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF vabi na 10. Šmitkov večer, ki bo prek Zooma potekal v torek, 17. novembra 2020, ob 18.00 uri. Tokratna gostja bo dr. Jana Šimenc, medicinska antropologinja, dogodek pa bo potekal pod naslovom Antropologija z medicino: o zbliževanjih na terenu in v sistemu.

Več

 
39. simpozij Obdobja

CSDTJ pri Oddelku za slovenistiko FF vabi na 39. mednarodni slovenistični znanstveni simpozij Obdobja z naslovno temo Slovenščina – diskurzi, zvrsti in jeziki med identiteto in funkcijo, ki bo med 18. in 20. novembrom 2020 potekal preko aplikacije Zoom na povezavi (ID: 925 4561 5069). Prireditev bo v sredo, 18. novembra 2020, ob 9.00 uri odprla predsednica 39. simpozija Obdobja izr. prof. dr. Jerca Vogel, udeležence pa bodo nagovorili: dekan FF prof. dr. Roman Kuhar, predstojnica Oddelka za slovenistiko FF prof. dr. Mateja Pezdirc Bartol in predstojnica CSDTJ prof. dr. Simona Kranjc. Program najdete na tej povezavi.
 
Več


 
Spletna okrogla miza Prve docentke Univerze v Ljubljani

Evropska noč raziskovalcevHumanistika, to si ti! vabi, da se v sredo, 18. novembra 2020, ob 11.30 uri udeležite spletne okrogle mize z naslovom Prve docentke Univerze v Ljubljani. Na dogodku bodo gostje predstavili prve docentke UL, ki so v drugi polovici 20. stoletja pomembno sooblikovale slovensko znanost in utrle pot poznejšim znanstvenicam. Ta pot za ženske v znanosti na Slovenskem še zdaleč ni bila lahka, bila je polna preprek in izzivov. Na okrogli mizi pa bo tekla beseda tudi o tem, kakšne so možnosti za uveljavljanje žensk v znanosti danes. Sodelovali bodo: doc. dr. Matej Hriberšek, Oddelek za klasično filologijo FF, prof. dr. Mojca Smolej, Oddelek za slovenistiko FF, izr. prof. dr. Andreja Hočevar, Oddelek za pedagogiko in andragogiko FF, izr. prof. dr. Mihael Brenčič, Oddelek za geologijo NTF UL, izr. prof. dr. Borut Škodlar dr. med., Katedra za psihiatrijo, Medicinska fakulteta, prof. dr. Nadja Furlan Štante, Inštitut za Filozofske študije, Znanstveno-raziskovalno središče Koper, članica Komisije za enake možnosti na področju znanosti pri MIZŠ. Pogovor bo vodil prof. dr. Tone Smolej.
Povezava do dogodka (Meeting ID: 943 3016 0336, Passcode: 395120)
 
Več
 

 
Predavanji dr. Judit Kis-Halas

Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF v okviru predmeta Etnologija evropskega čarovništva vabi v sredo, 18. novembra 2020, na predavanji dr. Judit Kis-Halas, Marie-Curie štipendistke na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo, in sicer:

- ob 16.20 uri: Čarovništvo in medicina na zgodnjenovoveškem Madžarskem: Ljudski zdravilci in babice znotraj obtožb čarovništva;

- ob 18.00 uri: Čarovništvo in medicina na zgodnjenovoveškem Madžarskem: Lov na čarovnice in epidemije: kdo širi kugo?

Predavanji bosta v angleškem jeziku. V kolikor bi se dogodkoma radi pridružili, za pristop pišite na eika@ff.uni-lj.si.
Nevladne organizacije in regionalni razvoj: Primer Kulturno izobraževalnega društva PiNA

V petek, 20. novembra 2020, ob 13.00 uri bosta v okviru vaj iz Regionalnih raziskav in razvoja na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo FF gostovala Mirna Buić (uni. dipl. etnologinja in kulturna antropologinja, doktorska študentka, projektni vodja) in Vid Tratnik (univ. dipl. psiholog, predsednik Kulturno izobraževalnega društva PiNA) s predavanjem z naslovom Nevladne organizacije in regionalni razvoj: Primer Kulturno izobraževalnega društva PiNA. Vabljeni!

Več 
Posnetki letne konference projekta Gearing Roles

Vabljeni k udeležbi in ogledu posnetkov prispevkov druge letne konference projekta Gearing Roles, ki je potekala med 9. in 11. novembrom 2020 z naslovom Spol in vodenje v visokošolskih institucijah in raziskovanju. Organizirala jo je projektna ekipa Sabanci Univerze iz Turčije, na njej pa sta sodelovala dekan FF prof. dr. Roman Kuhar, vabljen govorec na okrogli mizi z naslovom Spol in vodenje v visokošolskih institucijah in raziskovanju I: Institucionalni odzivi in odpori, in prof. dr. Milica Antić Gaber, vabljena govorka na okrogli mizi z naslovom Spol in vodenje v visokošolskih institucijah in raziskovanju II: Ukrepi, strategije in solidarnosti.
Več o konferenci in udeleženkah in udeležencih
Posnetki prispevkov na konferenci so dostopni na YouTube kanalu Sabanci Univerze.

Več 
Posvet o možnostih vključevanja slovenskega znakovnega jezika v programe izobraževanja tolmačev na FF

V sredo, 11. novembra 2020, je na pobudo Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije in Oddelka za prevajalstvo FF potekal spletni posvet o možnostih vključevanja slovenskega znakovnega jezika (SZJ) v programe izobraževanja tolmačev na FF. Zbralo se je 39 udeležencev, ki jim je dobrodošlico najprej zaželel dekan FF prof. dr. Roman Kuhar. Sledile so še pozdravne besede direktorice direktorata za visoko šolstvo MIZŠ dr. Jane Javornik Skrbinšek, državnega sekretarja z Ministrstva za delo mag. Cveta Uršiča, predsednika Zveze društev gluhih in naglušnih Mladena Veršiča in sekretarja Matjaža Juharta, direktorice zavoda Združenje tolmačev za slovenski znakovni jezik Jasne Bauman, soavtorice slovarja in slovnice SZJ prof. dr. Andreje Žele z Inštituta Frana Ramovša na SAZU ter predstojnice Oddelka za prevajalstvo FF prof. dr. Mojce Schlamberger Brezar. Konkretne možnosti za vključitev SZJ v obstoječe programe izobraževanja tolmačev je predstavila skrbnica obeh tovrstnih programov doc. dr. Amalija Maček. V nadaljevanju so v razpravi predstavnice MIZŠ predstavile pravno podlago in načrtovane ukrepe za boljši položaj SZJ v Sloveniji.

Več
Slovenske pravljice v španščini – predstavitev prevodov na Evropski noči raziskovalcev 2020

Knjiga Slovenske pravljice v španščini predstavlja izbor slovenskih pravljic, ki so jih na Katedri za španski jezik Oddelka za romanske jezike in književnosti FF prevajali študentke in študenti magistrskega študija Hispanistike na seminarju iz prevajanja. Zbornik prevodov slovenskih pravljic v španski jezik bo izšel v okviru letošnjega mednarodnega projekta Evropska noč raziskovalcev v sodelovanju z Znanstveno založbo FF.
Pregled medijskih objav

Na fakultetnem intranetu lahko na zavihku FF v medijih prebirate prispevke v medijih, v katerih sodelujejo zaposleni na FF. Nekaj objav izpostavljamo spodaj.
 
Okrogla miza: S postavljanjem enakih kriterijev še niso zagotovljene enake možnosti spolov v znanosti (prispevek o okrogli mizi, ki je potekala v okviru Noči raziskovalcev 2020 – Humanistika, to si ti!, znanost.sta.si, 6. 11. 2020)

Simona Klemenčič o jeziku: Starejši se lahko od mlajših učimo, kakšna bo slovenščina čez desetletja (pogovor z asist. dr. Simono Klemenčič, Oddelek za primerjalno in splošno jezikoslovje FF, www.vecer.com, 8. 11. 2020)

Nič več dirk slonov na avtocestah (izjava izr. prof. dr. Mateja Ogrina, Oddelek za geografijo FF, Dnevnik, 9. 11. 2020)

Represija iz ljudi proizvede stroje (pogovor s prof. dr. Rajkom Muršičem, Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF, Jana Zarja, 10. 11. 2020)

Sestanki prek aplikacije so postali naš vsakdan (pogovor s prof. dr. Darjo Kobal Grum, Oddelek za psihologijo FF, Radio Slovenija 1, Jutranji program, 10. 11. 2020)
 

 
Od 21. do 25. 9. 2020 je v organizaciji Knjigarne FF potekal Ciklus besednih postaj. Delimo posnetek sedmega pogovora: Govor v pedagoški praksi.
 
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si